logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompletne nagłośnienie i oświetlenie sceniczne do 50.000PLN

RafałMK 21 Sie 2012 11:04 2574 7
REKLAMA
  • #1 11229729
    RafałMK
    Poziom 2  
    Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum Elektroda.pl. Forum oczywiście znam i często korzystam. Bardzo proszę o pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu, dyskusji nad możliwościami pewnych alternatyw, czy też poleceniem zamienników. Staram się o dotację na DG i kwota jaką będę dysponował wraz z wkładem własnym to około 50k. Będzie to działalność wodzireja, prowadzącego i konferansjera, w połączeniu z profesjonalnym nagłaśnianiem imprez - jeśli uda mi się pozyskać dotację to w przyszłości planuję skupić się znacznie bardziej na tym drugim - ciekawsze i bardziej rozwojowe. Imprezy zamknięte, okolicznościowe, plenerowe, małe koncerty, festyny ze stałym rozwojem i upgradowaniem sprzętu. Ogólnie rzecz biorąc nie jestem w ciemię bity - od dobrych 4 lat prowadzę działalność artystyczną i dzięki temu jak najbardziej obcowałem ze sprzętem muzycznym niskiej, średniej jak i najwyższej półki. Jednak od strony zespołu to kompletnie nie to samo co od strony akustyka. Nie proszę o pomoc "zrób to za mnie", od dłuższego czasu czytuje coraz starsze wątki na Elektrodzie, czytam teksty branżowe i robiłem już wiele rozpoznań, a wstępny zarys sprzętowy zaraz zaprezentuje. Jak najbardziej jest mi znany system Line Array, jednak nie jest to ten rząd wielkości posiadanego przeze mnie kapitału, więc muszę się skupić na standardowym PA. Rzeczy nie mogą być DIY - na tyle się nie znam, i trudno będzie mi ten wybór uzasadnić i mogą mieć max 3 lata, ale też jest to gorzej rozpatrywane niż nowe, dlatego skupmy się proszę na nówkach.

Ok, jedziemy!

Wszystko inne, co jest niezbędne, a nie jest nagłośnieniem i oświetleniem.
    1. Mikser Yamaha 01V96i + case - 10800PLN - jest to praktycznie jeden z największych wydatków w tej kategorii i niemalże 20% całego kapitału, ale co za tym wydatkiem przemawia? Myślałem o analogu, ale analog momentalnie wiąże się z zakupem masy dodatkowych efektów do racka, większej powierzchni i znacznie trudniejszej pracy w praktyce - ustawianie monitorów, zmienianie ustawień po kolejnych zespołach. Czy ta Yamaha to dobry wybór? Myśląc rozwojowo - wspiera jak najbardziej rozbudowę. Nie będę zmuszony do wydania 10.000PLN później, kiedy zestaw ten będzie już większy. Jak uważacie? Jestem za cyfrą.
    2. Słuchawki - 100PLN - tutaj raczej nie ma konkretów do dyskusji, zwykłe peryferia
    3. Multicore + case (16/4) - 1500zł - czy wystarczą 4 tory wysyłkowe? Jeśli dobrze myślę, to dwa już są zajęte na sygnał lewy prawy na scenę, w takim razie tylko 2 zostają na Monitory? Szukałem miksera, który obsługuje minimum 4 grupy AUX. Chyba, że sygnał do PA na scenę wysyła się inną drogą?
    4. 2x cross t.racks DS2/4 - 1200zł - tutaj wiem, że wiele osób z forum poleca tego crossa, dobry wybór, czy warto coś innego w podobnej cenie?
    5. Palmer Cable Tester XL - 200zł - no wiadomo, pozwala uniknąć setki metrów poszukiwań
    6. 4x DI BOX Millenium DI-33 - 400zł - te DI, czy jakieś inne w podobnej cenie?
    7. Lampa na stoł FOH - 100zł
    8. Statyw mikrofonowy na stopę Millenium BD100 - 64zł
    9. Statywy Millenium MS-2005 x10 - 400zł
    10. 4x PG58 - 800zł - tutaj jak najbardziej myślałem chociażby o SM58, ale szczerze mówiąc rzadko który akustyk mnie takim uraczył, a muszę minimalizować wydatki. PG58 też jest w porządku
    11. Bezprzewód - 800zł - ShurePG24e (tutaj jeden mikrofon) albo AKG WMS 40 (tutaj dwa mikrofony) - co polecacie?
    12. Mikrofony do perki - t.bone DC4000 - 900zł
    13. 3 fazy - Showtec Powersplit 3 CEE 16A - 200zł
    14. Kable + wtyki, do DIY - około 1500zł

W sumie jest to prawie 19.000PLN. Jest to bardzo duża część "posiadanego" przeze mnie budżetu, ale jest to sprzęt jak najbardziej niezbędny. Czy jest to kwota odpowiednia, czy zbyt mała (wolałbym nie), czy może zbyt duża i można jakieś procenty tu obciąć? Czekam na propozycję i komentarze.

NAGŁOŚNIENIE
    Tutaj kierowałem się wyłącznie tym, co przeczytałem na forum, co znalazłem w necie i co wyszukałem w katalogach. Podejrzewam, że każdy po kolei zaproponuje lepsze rozwiązanie od mojego, więc dlatego piszę tutaj i proszę o poradę. Zostaje jakieś 30.000PLN które trzeba rozdysponować na PA i światło. Zarzucę mój typ, żeby nie zostawiać pola pustego i dać podwaliny do dyskusji.

Suby:
    Wiem, że jedni kochają, drudzy nienawidzą - 2x POL AUDIO T 118 zasilanie każda zmostkowanym T.Ampem 2400 i są zbudowane w odwrocie (duży plus). To już są (podobno) kolumny, które kładzie się pod sceną na największych imprezach, więc wystarczy jedynie kupować kolejne, bez zmieniania "technologii". Jest to opcja droga i pozwoli mi jedynie na zakup 2 kolumn z końcówką, a na początku takiej działalności, kiedy wielkość imprez jest naprawdę różna, warto było by mieć 4x suby i w zależności brać odpowiednią ilość. Co uważacie? Jak najbardziej jestem otwarty na całkiem inne suby :)

Nadstawki:
    http://www.ldm.com.pl/katalog.php?ids=189&kat=43
    http://www.ldm.com.pl/katalog.php?ids=94&kat=43
    http://www.ldm.com.pl/katalog.php?ids=149&kat=43
    http://www.ldm.com.pl/katalog.php?ids=152&kat=43
    http://www.ldm.com.pl/katalog.php?ids=192&kat=43
    http://www.ldm.com.pl/katalog.php?ids=211&kat=43

Każda po kolei z wyżej wymienionych. Nie jestem w stanie odpowiednio dobrać nadstawek do subów, to nie ten poziom, ale prezentuję to, co udało mi się atrakcyjnego znaleźć, Tutaj ta sama sytuacja - przydało by się po 2x (może nawet więcej?) na stronę, żeby selektywnie brać odpowiednią ilość do rangi imprezy.

Monitory:
    zastanawiałem się nad pasywnymi i aktywnymi. Aktywne - lekka oszczędność i mniej sprzętu. Czytałem, że już 100-150W jest na scenie wystarczającym odsłuchem. Potrzeba będzie 4-5 monitorów. Da się coś po 500PLN za sztukę wykaraskać?

Jaki pozostaje budżet? Mam 30.000PLN na podział światło + PA. Z produktów przeze mnie wymienionych można zrobić na stronę 1 sub + 2 nadstawki.

Oświetlenie
    Czy 30.000PLN wystarczy, dzieląc z nagłośnieniem, na oświetlenie LEDowe, nie żarówkowe? Miałem powybieranych kilka parów, ale dowiedziałem się, że tym co najwyżej biurko można sobie oświetlić. Pary64 za 1000PLN dają już coś radę w plenerze? Na pewno będą potrzebne główki. Główki można kupić za 500zł i za 10.000zł, interesowały by mnie chyba te z przedziału 1000-1500zł, o ile są w ogóle coś warte. Skaner, jakiś grzybek, laser - to akurat efekty tańsze i w nie też muszę się zaopatrzyć. Wytwornica dymu i bańki też - oczywiście. Potrzebna też będzie jakaś 2m belka na wieszanie parów w razie braku jakiegokolwiek zadaszenia sceny. Takie chodzą na Thomannie za max 800zł.

FINITO

Bardzo Was proszę o poradę w tej kwestii i ożywioną dyskusję. Pragnę kupić jak najlepiej (jak pewnie każdy) i bez pomyłek.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
  • REKLAMA
  • #2 11253834
    RafałMK
    Poziom 2  
    Koledzy odświeżam, bardzo zależy mi na dyskusji na ten temat :)
  • REKLAMA
  • #3 11255471
    krzysiuc
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    Czyżby kolejna firma nagłośnieniowa chciała powstać i grać za pomocą forum? Kolego, nie wróżę ci dobrze w tym wypadku. Masz ogromną kasę, a pakujesz się, patrząc przykładowo na słuchawki czy mikrofon w badziewie. Tak samo z t.rackiem, który z powodzeniem może być zastąpiony DCXem od Behringera, statywy, pyta, cały system można nieco inaczej zbudować. Weź sobie jakiś filar tj. człowiek do tej firmy, który będzie zajmował się sprzętem, bo czytając forum, to ty interes albo spalisz na panewce, albo rozwiniesz za 10 lat.
  • #4 11260937
    RafałMK
    Poziom 2  
    Krzysiuc źle do tego podchodzisz. Napisałem grzeczną prośbę o pomoc, nie poprosiłem o wykonanie wszystkiego "za mnie", podałem masę przykładów setupu sprzętu i chciałem tylko finalnych poprawek jeśli chodzi o PA i światełka. Napisałem, że pomimo wszystkiego posiadam doświadczenie sceniczne i nagłośnieniowe, a braki mam jedynie w ścisłej tematyce samych głośników/kolumn i konkretnych świateł. Jeśli chodzi o światła to uważam, że każdy, kto dobrze kupi, a następnie wyrazi chęć nauki, to nauczy się dobrze oświetlać sztukę w niedługim czasie. Jeśli chodzi zaś o nagłośnienie - potrafię odpowiednio ustawiać przody, słyszę rozmaite barwy i "kumam" jak zagrać, żeby zagrać dobrze. Wiele nie pomogłeś, a jedynie skwitowałeś moją postawę. Tak, zamierzam zacząć, staram się o dotację i niestety, nie można wziąć jej na kwotę 5K, a jedynie 40K, więc jeśli mam okazję, to dlaczego nie skorzystać, ale z odpowiednim nastawieniem i przygotowaniem? Możesz mi wierzyć, że jakikolwiek pozyskany przeze mnie klient będzie dopieszczony i zadowolony z tej usługi - jeśli do tego pijesz.

Całość można inaczej zbudować - tak może napisać każda kolejna osoba w tym temacie, nie podając konkretnych przykładów

Co do DCXa - przebrnąłem przez masę wątków na tym forum i zdecydowanie 95% opinii negatywnie wyrażało się na temat tego sprzętu, a 99% opinii profesjonalistów negatywnie wyraża się o całej marce B, więc tutaj ta porada jest nieco dziwna

Oczywiście, biorę pod uwagę korzystanie z pomocy drugiej osoby, ale do tego czasu, pragnę w PEŁNI pojąc wiedzę teoretyczną i praktyczną na ile to możliwe, dlatego też proszę o pomoc użytkowników tego forum.
  • REKLAMA
  • #5 11265815
    krzysiuc
    Poziom 25  
    No to widzisz sam, że bazujesz tylko i wyłącznie na opiniach z forum. Nie posiadasz doświadczenia w doborze i pracy ze sprzętem, stwierdzę, że jesteś bardziej realizatorem, o ile dobrze kręcisz, niż elektroakustykiem. Tutejszych fachowców, którzy przepisują tylko opinie i "grają" sztuki przy komputerze traktowałbym z przymrużeniem oka. Wejdź sobie proszę na inne fora estradowe, gdzie siedzą profesjonaliści podpisani pod znaczkiem danej firmy nagłośnieniowej, bądź dystrybutora danego sprzętu, moim zdaniem ich opinie są znaczące. Co do samego DCXa, jeśli już piszemy o opiniach z forum poczytaj sobie inne fora, ja ze swojej strony dodam tylko tyle, że możliwości tego sprzętu przewyższają możliwości drive racka od DBXa, a sam fakt większej ilości wyjść jest niejednokrotnie przydatny przy tworzeniu opóźnień i dodatkowych dogłośnień. Czytelny wyświetlacz i rozbudowany panel, to dodatkowe atuty przy szybkim przekonfigurowaniu procesora.
  • #6 11268063
    RafałMK
    Poziom 2  
    krzysiuc dziękuję za zaangażowanie w tym temacie :) Nigdy nie stwierdziłem i podejrzewam, że długo jeszcze nie nazwę siebie nawet podróbką elektroakustyka. Nie jestem w stanie nawet w najmniejszym stopniu zbudować własnej paczki, dobrać odpowiednich głośników, czy modyfikować końcówki mocy - żałuję, ale z elektroniką dużo wspólnego nie miałem. Kabelki sobie polutuję - o! Dlatego jakiekolwiek sztuki planuję kręcić początkowo na konkretnym i oryginalnym sprzęcie. Skupię się po prostu nad odpowiednim ustawieniem całego sprzętu, a to myślę robię w porządku.

Mógłbyś podać konkretne linki do materiałów i for?
  • #7 11279850
    krzysiuc
    Poziom 25  
    Nie da się niestety prowadzić firmy tylko bazując na forach. Trafi ci się problem na sztuce i co będziesz na forum pisał, "chłopaki pomocy, bo coś brumi"? Gdybym zaczął w taki właśnie sposób tobie doradzać kręciłbym może nie tyle sobie, co kolegą z twojej okolicy bicz. Przyjdzie ktoś nowy, tani na rynek, ludzie zaczną go brać, a okaże się, że nie tylko cena będzie niska, ale też poziom usług. Moja dobra rada, lepiej w ramach programów unijnych odbyć staż w firmie nagłośnieniowej niż w tej chwili uruchamiać taką firmę na własną rękę, nie mając grama umiejętności i wiedzy praktycznej.
  • REKLAMA
  • #8 11282974
    justo
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Czytając to co napisałeś wydaje mi się, że zielonego pojęcia nie masz o tym co chcesz robić. Lista sprzętu, który zaproponowałeś, to nawet na weselu nie bardzo się sprawdzi. Jedyne rozsądne zakupy, których chcesz dokonać to Yamaha 01V96 i głośnika basowe, tylko kup sobie TP-118 (mniejsze, lżejsze, bardziej uniwersalne) i też dadzą radę. Cała reszta do śmietnika.
    Poza tym skup się na jednej rzeczy na raz a nie na dwóch... Kup lepszy dźwięk a istnieje szansa, ze zarobisz na jakieś "świecidełka"

No i najważniejsze.. weź się za naukę od podstaw...

Cytując jednego znanego realizatora: "Dźwięk to fizyka ze szkoły podstawowej"

pozdrawiam

MDM

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum Elektroda.pl poszukuje pomocy w doborze sprzętu nagłośnieniowego i oświetleniowego w budżecie do 50.000 PLN, planując działalność jako wodzirej i konferansjer. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru odpowiednich komponentów, takich jak miksery, głośniki i systemy oświetleniowe. Użytkownik podkreśla swoje doświadczenie w pracy z różnym sprzętem, ale przyznaje braki w wiedzy na temat konkretnych modeli głośników i świateł. Otrzymuje różne opinie, w tym sugestie dotyczące sprzętu, jak Yamaha 01V96 oraz głośniki TP-118, a także krytykę polegania na opiniach z forum bez praktycznego doświadczenia. Wskazano na potrzebę nauki i zdobycia praktycznych umiejętności w branży nagłośnieniowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA