logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sprzętu nagłośnieniowego na duże imprezy za 150 tys. - porady

mysa1991 27 Lut 2008 16:02 1968 13
REKLAMA
  • #1 4851537
    mysa1991
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich!! Mam kłopot w wyborze sprzętu do nagłośnień. Chodzi mi głownie o duże imprezy (estrady). Mam do wydania 150 tys. Nie wiem czy tyle starczy na założenie "firmy" nagłośnieniowej. Wymienię w miarę możliwości sprzęt jaki zamierzam zakupić i liczę na jakaś pomoc (skomentowania danych elementów i wypisanie plusów i minusów) A wiec tak:
    -Mikser analogowy Allen&Heath GL2800 (32in, 10aux, 8grup, niezalezny phantom na każdy tor)
    -Kolumny :) ciężka sprawa widziałem kiedys na koncercie kolumny tego typu i nie moge znalezc ich na necie ani cen ani nie wiem jak ich szukac zdjacie ponizej, i oczywiscie do tego dochodza jakies subwoofery,
    -Monitory odsłuchowe mysle nad jakimis do 2000PLN za sztuke mysle nad 6 sztukami albo 8 oczywiscie pasywne
    -Końcówki mocy to zalezy od kolumn, jescze tego nie wiem,
    -Equalizery na wszystkie kolumny:przody, odsłuchy itd.
    -Mikrofony, statywy itd
    -Croosowery
    -Bramki
    -Efekty pogłosowe
    -Przewody, pyta itd. ....

Myśle nad oświetleniem ale to zalezy ile wyjdzie za nagłosnienie. ;)
    Jest jescze wiele elementow jakich nie wymieniłem bo jest ich sporo.

I teraz prosze o pomoc czy za 150tys. warto cos zaczynac. Z góry dzieki.
    Załączniki:
    • Wybór sprzętu nagłośnieniowego na duże imprezy za 150 tys. - porady Imagen 017.jpg (218.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4851622
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 573
    Mixer Ok, pyte zamów gdzieś, poszukaj na forum tematu o mulicore czy o pycie tam ktoś pisał kto to w Polsce robi na zamówienie. Dynamika i eq kup DBX, bramki Symertix. reverb i delay yamaha spx2000 lexicon mpx500. crosover kup też DBXa bo dobry, zainwestuj w uzywke bo to sie nei psuje, ewentualnie korzystaj z koncówek ADS z crosoverem. mikrofony kup 10x SM57, 4x SM58 do stopy AT2500, ATM250 (nie pamiętam czy napewno tak sie nazywa). kompresory 2x poczwórny, 1x 160 dbx-a 1x 1066 dbxa, bramki 3x poczwórna symetrix bo tańszy od dbxa. odsłuch można jakieś JBL-ki wziąść, albo yamahy. do nich końcówki ADS-a bo tania a dobra i eq DBX 31pasm. przody to co masz na zdjęciu to system liniowy, za 150tys nie kupisz nawet kompletnych przodów tego typu, ktore beda chciały grać. Proponuje zwykłe przody, np ZECK bardzo ładnie brzmią lub ElectroVoice. typów nie pamiętam, ale dobre rzeczy robią, jak cos znajdzie sz to linka daj, a powiem czy sie opłaca. dokładne typy peryferi mixera napisze Ci jutro. mikrofonu również.
  • #3 4851757
    polan-polan
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    zalezy jaki system , na male - srednie plenery to oka , ale zeby robic koncerty Riderowych zespołów troche mało
  • REKLAMA
  • #4 4851841
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    odezwij sie do mnie na gg 6256792
  • REKLAMA
  • #5 4853023
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    No to na zdjęciu to tzw system wyrównany liniowo, line array.
    Ceny takiego systemu są spore.
    Przykładowo RCF z serii TT, naprawdę dobry system, Głośnik TTL31A Aktywny 750W kosztuje ponad 12000, a potrzeba na stronę minimum 3-4 na małe koncerty. Do tego ewentualnie subbas troszkę poniżej 10tyś, i fly bar do podwieszania 4tyś lub stackbar do postawienia na subbasie 900zł
    czyli na same głośniki wydasz ponad 100tyś. Nie ukrywam że na mniejsze koncerty to super sprawa i z możliwością rozbudowy, ale możesz się nie zmieścić w budżecie z innymi wydatkami.

Dlaczego kolumny koniecznie pasywne. Ja się przyzwyczaiłem do aktywnych i zdecydowanie teraz wolę i cenię sobie elastyczność aktywnych.

Z kabli, polecam prospecta, mało znana włoska firma a robi naprawdę niezłe kable w niezłej cenie.

A na światło to przydało by się następne 150k....
  • #6 4853158
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    co do mixera i peryferiów to jak tak sie zastanowiłem to najlepiej będzie mixer cyfrowy bo i tak za tak kase nic lepszego nie kupisz, czylo Yamahe DM1000 ma 16 wlotów n stałe chyba 8 wejśc omni-uniwersalnych i 8 auxów. msz w niej wszystko czego Ci będzie trzeba a kupisz ją za 6000zł. pozostaje Ci pyta kable mikrofony odsłuch kup 4 bo z takimi przodami na jakie będziesz miał kasy to i tak dużo. do odsłuchów ADS lx800 czy jej nowszą wersje (nie znam typu, pisze tylko ze nowszą bo zaraz sie ktoś przyczepi ze stara podaje). Natomiast przody, proponuje electrovoice lub zeck. kąpletne jakieś systemowe, spokojnie za 80000zł coś kupisz i to dobrego.
    pyta na 24wloty i 8 powrotóe tak z 50m to koszt jakieś 5000zł. okablowanie 40kabli xlr-xlr powiedzmy 30x10m 10x5m i z 10 kabli liniowych ts-ts i 5 kabli trs-trs to kolejne 5000zł kable do głośników to jakieś 700zł. końcówki mocy 2x 2000zł za lx800 6x 3000zł za końcówki na przody. przody i odsłuch poszukam Ci jutro. Mikrofony Shure BETA58A – x1 – 600zł
    Shure SM57 – x10 – 380zł szt.
    Shure SM81 – x2 – 1383zł szt
    Shure BETA91 – x1 – 1000zł szt. (stopa)
    Shure SM58 - 400zł -x 4szt.
    AudioTechnica ATM35 – x2 – 900zł szt. (na spinaczu
    Seenheiser E865 – x1 – 1000zł szt.
    Di-Box
    ART dPOD – x2 – 197zł szt.
    ART AVDIRECT – x4 – 180zł szt. (aktywny)
    ART XDIRECT – x4 135zł szt. (pasywny)
    Odtwarzacze
    Tascam CD-A500 – x1 – 1400zł

Poppinie, no dobra symetrix nie jest dobry, ale cxakiem niezły jak na bramke. za taka cene.
  • REKLAMA
  • #7 4853208
    mysa1991
    Poziom 12  
    A wiac tak. :P Myślałem duzo własnie nad DBX-ami ciesza sie sporym poparciem na roznych forach. A z reszta sam mam do czynienia z bramkami i equalizerem tej firmy. Z odsłuchami zrobie tak jak piszesz najprawdopodobniej JBL. Nie sadziłem ze te systemy liniowe sa takie drogie ala za jakosc sie płaci. Jednak nadal mam spory kłopot nad przodami.
    Osobiscie nie przepadam za kolumnami pasywnymi chodz by i nawet dlatego ze np. jak siadzie koncowka to juz całosc musi isc do naprawy. :)

Dodano po 16 [minuty]:

O i to by był dobry sprzet. Jedyne co mi nie przypasowało zmiana miksera nie zabardzo lubie pracowac na mikserach cyfrowych mam juz doswiadczenie na Yamaha 01v i znacznie lepszy mi sie wydaje analog. A tez mam okazje na analogu pracowac
    Allen&Heath GL2400 i nie narzekam.
    I nie wiem co z tymi przodami jak bys mogł na jakies popatrzec i powysyłac pare linkow. :)
  • #8 4853463
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    W tym funduszu jako mikser widzę tylko Yamahę LS-9 32 bo dzięki niemu odpadnie Ci połowa racków.
  • #9 4853695
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    sorry kolego , ale jesli takie pytanie zadajesz na tym forum to za bardzo nie masz pojecia o tej materi. A czytajac Twoje wypowiedzi np: ==> "Osobiscie nie przepadam za kolumnami pasywnymi chodz by i nawet dlatego ze np. jak siadzie koncowka to juz całosc musi isc do naprawy" - mozna dojsc do wniosku ze w ogole nie masz pojecia o czym piszesz.
    Pozdrowienia.
  • #10 4854050
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    No tak a jak padnie ci końcówka przy pasywnych to ci 2 kolumny nie chodzą.
  • #11 4854118
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    O włąśnie tak jak chaka powiedział yamahe LS9-32 przeciez nowszy i lepszy. ale droższy, a w sumie dm1000 za 6000zł sie kupi i wtedy więcej zostanie na mikrofony i paczki. a LS9-32 kosztuje cos kolo 35000zł.

Dodano po 41 [minuty]:

przody:
    http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Naglosnienie/Kolumny-estradowe/Electro-Voice-PX-2152.html x6
    http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Naglosnienie/Kolumny-estradowe/Electro-Voice-PX-2181.html x4
    do tego koncówki mocy ads: na odsłuch 2x lx800 1900zł
    na przody góra: plx3200 x3 3900zł
    na przody dół plx4000 x2 4500zł

odsłuchy
    http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Naglosnienie/Kolumny-estradowe/Electro-Voice-XW12A.html
  • #12 4952189
    iksik
    Poziom 2  
    Przepraszam, ale gdzieś ty kolego DM 1000 za 6000zł widział? Z chęcią bym kupił w tej cenie...
  • #13 4953614
    mysa1991
    Poziom 12  
    hehe no faktycznie ładnie ktos z cena poleciał. cena takiego DM 1000 v2 to koszty rzędu ok 26 tys. PoZdRo :D:D
  • #14 4954181
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Ja ze swojej strony odradzam TASCAMA A-500 (i powiem tak jeżeli ktoś by mi go doradził to bym go uznał za wroga)

nie wiem czy nie za dużo tych SM 57

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru sprzętu nagłośnieniowego na duże imprezy estradowe przy budżecie około 150 tys. zł. Proponowany mikser analogowy Allen&Heath GL2800 jest oceniany pozytywnie, jednak pojawiają się sugestie rozważenia mikserów cyfrowych, takich jak Yamaha DM1000 czy LS9-32, które oferują większą funkcjonalność, choć są droższe. W kwestii kolumn, systemy liniowe (line array) są uznawane za bardzo drogie i mogą przekroczyć budżet, dlatego rekomendowane są kolumny pasywne ElectroVoice lub ZECK jako bardziej ekonomiczne i sprawdzone rozwiązania. Wskazano, że aktywne kolumny mają zalety w elastyczności, ale pasywne są powszechnie stosowane i łatwiejsze w serwisowaniu. Do końcówek mocy polecane są modele ADS (np. LX800) oraz PLX3200 i PLX4000. Rekomendowane są również procesory DBX (equalizery, crossovery), bramki Symetrix oraz efekty Yamaha SPX2000 i Lexicon MPX500. Mikrofony Shure SM57 i SM58 są wskazywane jako standardowe, choć pojawiła się uwaga o ewentualnej nadmiarowości SM57. Do odsłuchów sugerowane są kolumny JBL lub ElectroVoice XW12A. Wskazano także na konieczność uwzględnienia kosztów okablowania (np. kable Prospecta) oraz statywów i mikrofonów. Poruszono temat oświetlenia, które wymaga osobnego budżetu. Podkreślono, że za 150 tys. zł trudno będzie skompletować pełny, profesjonalny system nagłośnieniowy z systemem liniowym i wszystkimi peryferiami, dlatego warto rozważyć kompromisy i wybór sprzętu używanego lub tańszego. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące doświadczenia i wiedzy użytkownika w zakresie sprzętu pasywnego i aktywnego oraz cen rynkowych poszczególnych urządzeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA