logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Xsara Picasso - Brak mocy, strzały w wydech, wysokie spalanie

zaplonnik 21 Sie 2012 23:01 7662 11
REKLAMA
  • #1 11232205
    zaplonnik
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam
    problem w mojej Xsarze wygląda następująco :
    1.brak mocy samochód zbiera się jak by miał silnik 1,0
    2.przy rozgrzanym silniku strzela w wydech ( najchętniej po puszczeniu i dodaniu znowu gazu )
    3 . jak na moją emerycką jazdę -do 80km/h bez ostrego przyspieszania sporo pali miasto 10l pomimo wskazań komputera na poziomie 6,5

podpinałem go do komputerów u różnych "magików , elektryków ,mechaników " i podobno 0 błędów
    raz ktoś sugerował niespójność faz rozrządu, potem sie z tego wycofał , ja ze swojej strony sprawdziłem rozrząd wg. znaków jest oki, wałki rozrządu wyglądają w porządku , nie wiem na ile miarodajne jest zachowanie po odpięciu sondy lambda , ale u mnie nie zauważyłem różnic w zachowaniu samochodu , nawet chkengine sie nie zaświecił.
    Cewki wymieniłem , świece nowe..............brak pomysłów
    może ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać
  • REKLAMA
  • #2 11232694
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Napisałeś ,że "zbiera się jak by miał silnik 1.0" , a jaki ma , ujawnij / diesel , benzyna , pojemność , rocznik/ nie ukradniemy Ci żelaza , emerytowi?
  • #3 11232697
    zaplonnik
    Poziom 12  
    :)))
    Racja mój błąd
    1,8 16V benzyna bez gazu,rocznik 2000 , podobno 115 kucy , przebieg 157000
    poprzednio miałem leciwego passata B3 z przebiegiem na poziomie 700000 silnik 2,0 8 zaworowy też 115 koni i zupełnie inna jazda
  • #4 11232807
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Objawy wskazywały by na zbyt ubogą mieszankę. Warto by było pomierzyć ciśnienie paliwa na listwie, sprawdzić wtryskiwacze, filtr paliwa. Podłączyć komputer i przeprowadzić diagnostykę a nie tylko błędy. Takie parametry jak wskazania sondy, podciśnienie w kolektorze, temperatura widziana przez sterownik silnika, wyprzedzenie zapłonu i kilka innych podpowiedzą czego szukać.
  • REKLAMA
  • #5 11232816
    zaplonnik
    Poziom 12  
    Właśnie diagnostyka była przeprowadzona i nic nie wskazała , jedno co usłyszałem od gościa " ciekawy przypadek , ale nie wiem co mu jest " jeździł nim z godzinę czasu wywołując strzały , jak to opisałem wcześniej.
  • #6 11234225
    kortyleski
    Poziom 43  
    Oddaj kumatemu bo ten co jeździł to pojęcia nie ma.
  • REKLAMA
  • #7 11249491
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Ocena: 102
    Grupa PSA jest specyficzna, ale jak każda inna.
    Skoro mechanik nie wie co jest, to znaczy że nic nie wie.
    Trzeba zmienić na takiego który nie wie, ale naprawi!!

To tylko samochód zbiór elementów które w wspólnej symbiozie tworzą skrzynkę na kółkach która przemieszcza się z punktu A do B!
  • REKLAMA
  • #8 11252711
    chomik106
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Miałem ostatnio podobny przypadek,co prawda na jednopunkcie ale były objawy podobne.U mnie niedrożny był przewód powrotu paliwa do zbiornika.Generalnie sprawdził bym ciśnienie paliwa.
  • #9 12281703
    mktosik
    Poziom 1  
    Czy udało się ostatecznie rozwiązać problem? Jeśli tak, to jaka była przyczyna? Mam podobny przypadek ze swoją Xsarą Picasso, mechanicy również rozkładają ręce.
  • #10 12283312
    kortyleski
    Poziom 43  
    mktosik napisał:
    mechanicy również rozkładają ręce.

Papraki nie mechanicy. Nie obrażaj. Diagnostyka auta przypomina czasem tropienie wyjątkowo sprytnego i wrednego typa. Do tych aut trzeba solidnego testera, ja ze swoim cdifem sporo zrobię ale lepiej by mi było z PP lub lexią. A to już fabryka. Jednego i drugiego pytam o:

kortyleski napisał:
    ciśnienie paliwa na listwie, sprawdzić wtryskiwacze, filtr paliwa. Podłączyć komputer i przeprowadzić diagnostykę a nie tylko błędy. Takie parametry jak wskazania sondy, podciśnienie w kolektorze, temperatura widziana przez sterownik silnika, wyprzedzenie zapłonu i kilka innych podpowiedzą czego szukać.
  • #11 12337225
    jacek-5
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    Sprawdź mocowanie i działanie czujnika położenia (obrotów) wału korbowego (gdzie dokładnie znajduje się w tym modelu ja nie wiem). Najgorszy przypadek takich objawów to wypalone gniazda zaworowe w głowicy - ale to już ostateczność. Takie objawy wskazują na nie stabilny kąt wyprzedzenia zapłonu.Trzeba zacząć od naj prostszego. Co było ostatnio, przed pojawieniem się problemów robione przy silniku ? Od tego trzeba zacząć.
  • #12 12339145
    krucjo93
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    ustawienie mieszanki paliwowo-powietrznej tzn zapłon zle ustawiony skoro tak strzela, może być słabe ciśnienie

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z Citroenem Xsara Picasso obejmują brak mocy, strzały w wydech oraz wysokie spalanie. Użytkownik zgłasza, że samochód działa jakby miał silnik 1.0, mimo że jest to model 1.8 16V benzyna z rocznika 2000. Diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów, a mechanicy sugerowali różne przyczyny, w tym niespójność faz rozrządu oraz zbyt ubogą mieszankę paliwową. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie ciśnienia paliwa, wtryskiwaczy, czujnika położenia wału korbowego oraz ustawienia zapłonu. Użytkownicy podkreślają potrzebę solidnej diagnostyki oraz doświadczenia mechanika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA