logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

toshiba L300-11M - Obraz znika przy zmianie kąta matrycy, matryca czy taśma?

los_arturos 22 Sie 2012 06:45 2913 12
  • #1 11232599
    los_arturos
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Od jakiegoś czasu mam duży problem z tym, że w zależności od kąta ustawienia matrycy obraz znikał, wieszał sie, albo pojawiały się dziwne paski. Teraz muszę szukać i podtrzymywać matrycę lewą ręką, żeby obraz w ogóle się pojawiał.
    Telefonem nagrałem na szybko aktualny problem:

To wina matrycy czy taśmy?
  • #2 11232646
    Sentinel18
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Obstawiam mocowanie elektroniki matrycy(tam gdzie wchodzi taśma po stronie matrycy) do samej matrycy.
    Miałem kiedyś taki przypadek i pomogło rozkręcenie matrycy i dociśnięcie elementu z elektroniką do matrycy.

Oczywiście nie jest to 100% rozwiązanie ale wtedy zadziałało.

Sprawdziłbym jeszcze czy to na pewno to, rozkręcając matrycę i na uruchomionym komputerze ruszając taśmą itp...
  • #3 11232745
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Spróbuj obracać matrycą chwytając ją w innym miejscu, tak aby nie naciskać i nie odkształcać pokrywy - chodzi o reakcję na samo obracanie, bez dociskania. Jeśli będzie to samo szukałbym przerwy w kabelku LVDS i jego połączeniach - wtyczka może być luźna, przewody przerwane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 11236321
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Typowe uszkodzene połączeń na szkle matrycy, brak przejścia do drajwerów wierszy. Matryca do wymiany. Uszkodzenie jest związane z nie prawidłowym otwieraniem i zamykaniem klapy. Trzymać należy oburącz lub za cetralną część klapy, nigdy tylko za jeden róg.
  • #5 11236378
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Może to być tasiemka i w pierwszej kolejności trzeba by to sprawdzić. Jeśli matryca to kupić nową. lub jest w Katowicach firma co naprawia w ten sposób uszkodzone matryce.
  • #6 11240588
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    W tym modelu taśma ma małe szanse na uszkodzenie. Nie ma takiej możliwości aby po uszkodzeniu jej na matrycy były wyświetlane tylko kolumny a wiersze nie. Matryc tych b. popularnych 15,4 cala teraz raczej nikt nie naprawia, bo cena jej jest nie wysoka.
  • #7 11269508
    los_arturos
    Poziom 10  
    dzięki za odpowiedzi. dopiero dzisiaj udało znalazłem chwilę, żeby go rozkręcić i faktycznie poprawa gniazd taśmy nic nie dała. To teraz jeszcze jedno pytanie. Na allegro jest duża rozpiętość cenowa matryc. Koniecznie brać tą "ORYGINALNĄ" za 400 pln, czy można znaleźć coś tańszego?
  • #8 11269546
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Brać coś tańszego zdecydowanie. Za 170 spokojnie Ci taką sprzedam i dam pół roku gwarancji jak byś chciał.
  • #9 11269587
    los_arturos
    Poziom 10  
    kolejny nie planowany wydatek. zorientuje się jak wygląda mój stan konta po weekendzie i ewentualnie będziemy w kontakcie priv
  • #10 11306050
    lutjar
    Poziom 10  
    myślę, że jest nadłamany przewód łączący płytę główną z matrycą wyświetlacza. Mam ten sam przypadek w satellite a500. Wymień taśmę/przewód i będzie śmigał.
  • #11 11351540
    los_arturos
    Poziom 10  
    lutjar napisał:
    myślę, że jest nadłamany przewód łączący płytę główną z matrycą wyświetlacza. Mam ten sam przypadek w satellite a500. Wymień taśmę/przewód i będzie śmigał.

jeszcze nie wymieniłem nic ;) brak kasy na matryce mnie blokował :/
    w jaki sposób mogę zweryfikować Twoją diagnozę?
  • #12 11351658
    lutjar
    Poziom 10  
    niestety musisz rozkręcić lapka i wyjąć taśmę. Sprawdzisz miernikiem przejście. W moim przypadku przerwa była w miejscu, w którym taśma była zagięta przy zawiasie obudowy wyświetlacza.
  • #13 12889646
    Farinos
    Poziom 10  
    Witam, nie ukrywam iż mam podobny problem i jestem ciekaw czy udało się jakoś opanować tą sytuację i rozwiązać zagadkę, kto był winowajcą?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Toshiba L300-11M, polegający na znikaniu obrazu przy zmianie kąta matrycy. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenia połączeń taśmy LVDS, luźne wtyczki oraz uszkodzenia matrycy. Użytkownicy zalecają sprawdzenie mocowania elektroniki matrycy oraz wymianę taśmy, jeśli to ona jest uszkodzona. W przypadku wymiany matrycy, pojawiają się sugestie dotyczące zakupu tańszej alternatywy zamiast oryginalnej. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przewodu łączącego płytę główną z matrycą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA