logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyświetlić znaki na LCD WC1602A-STBLWNC06 z Raspberry Pi?

Paszczak000 22 Sie 2012 10:20 3960 2
REKLAMA
  • #1 11232955
    Paszczak000
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

próbuję do urządzenia Raspberry Pi podłączyć ekran LCD 2x16 znaków pod złącze GIO. Po podłączeniu zasilania ekran LCD się świeci. Podświetlenie działa a 1 linia jest zapełniona.

Niestety to jedyny rezultat jaki udało mi się osiągnąć. Wzoruję się na pomyśle: http://www.raspberrypi-spy.co.uk/2012/07/16x2-lcd-module-control-using-python/

Wydaje mi się, że wszystko dobrze połączyłem.

LCD: WC1602A-STBLWNC06

Dodano po 11 [minuty]:

Znalazłem tutaj na forum info:
    Cytat:
    Oczywiście, że NIE trzeba podpinać pozostałych pinów. Samo podpięcie zasilania powoduje wyświetlenie jednego rzędu prostokątów (brak konfiguracji)

Rozumiem, że podłączyłem poprawnie zasilanie. Jednak mimo to, nie udaje mi się ustawić na wyświetlaczu znaków.

Paszczak000 napisał:
    Nie jestem pewien czy w dobry sposób przeprowadzam inicjalizację LCD.

Próbowałem kilku gotowych bibliotek napisanych w języku C. Udaje się (czasem) wyświetlić losowe ciągi znaków na LCDku.
  • REKLAMA
  • #2 11234541
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6029
    Inicjalizacja, między innymi, ustawia tryb pracy z dwoma liniami, dopóki górna jest ciemniejsza to znaczy że się nie udało, algorytm inicjalizacji w trybie 4-bitowym - zobacz w dokumentacji sterownika HD44780 - potrzebujesz gotowych bibliotek do czegoś tak prostego jak HD44780?.
REKLAMA