logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu kolorofonu C-230B na żarówki 12V/21W z 4 potencjometrami

DJ DAREK 22 Sty 2005 19:01 5430 20
REKLAMA
  • #1 1161373
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    witam, przeszukalem swoje schematy i na elektrodzie i nie znalazlem schematu takiego kolorofnu :(
    mam kolorofon 'C-230B'(ma dwa potencjometry 'PASMO' 'CZUŁOŚĆ') kumpel ma ten sam model tylko 4 potencjometry i to chodzi fajnie nie wiem dlaczego moj taki slaby :| trzeba mu dosyc glosno poscic nute zeby zaczal migac, przez to chce zrobic cos konkretniejszego tylko nie moge znalezc schematu, moze ktos pomorze ??

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1161403
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Nic nie znalazłeś, to ciekawe bo tych postów z kolorofonami jest od hu.a , a co do żarówek 5W , 21W , czy 100W trzeba zaraz inny schemat? No nie wierze , przecież są tranzystory wiekszej mocy.Trzeba poprostu wlutować tranzystory większej mocy.
    Ps.Mam wrażenie że niedługo będą pytania "schemat do kolorofonu z czerwoną , zieloną i zółtą żarówką''

Sorry że jestem taki nie miły ale niektóre pytania mnie śmieszą.

Pozdro
  • #3 1161643
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    no troszke nie mily ale coz :P

co do tych tranzystorow to nie w tym rzecz, bo one sie nie grzeja bo tak chyba zrozumiales, tylko slabe wzmocnienie ma ten uklad, puszczam mu dzwiek tak jak do glosnika, a tamte kumpla smigaja na impuls z karty dzwiekowej i to na 1/5 calego suwaka,
  • REKLAMA
  • #4 1161662
    elektronik8
    Poziom 19  
    Sorry , ale tych'' takich tam kolorofon'' to jest sporo tematów i człowiek sie wkuża jak jest taki temat po raz setny.Faktycznie nieobczaiłem dokładnie o co chodzi (zbił mnie z tropu temat) :)
    Pozdro
  • #5 1161934
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    no to jak z tym schematem ?? jakis madry bedzie i mi pomorze :P??
  • REKLAMA
  • #6 1162073
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    czyli chcesz czułóśc zwiększyć ??? masz 2 wyjścia albo dać na wescie jakiś wzmacniacz akustyczny 2waty np albo z 5 wat parametry nie ważńe żeby wzmocnić sygnał albo zapodaj schemat pewnie ze 2 oprniki sie zmieni i mamy 2x większe wzmocnienie

jak za słabo miga w sensie za słabe żarówki to zmien tyrystorki trafo i daj mocniejsze żarówki tyrystory orginalnie nie pamiętam jakie są ale napisz jakie żarówki chcesz włożyć to ustalimy szczegóły :D
  • #7 1162185
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    witam,

rozrysowalem ten schemat co prawda 'na kolanie' ale dla bieglych to zaden problem bedzie wyczaic co i gdzie ;-) nie jestem tak zaawansowanym zeby umiec juz wszystkie symbole rys. na schemacie wiec nie miejcie pretensji ;-), ktore rezystorki zmienic ? a moze cos innego ? a i jeszce jak mozna to czym rozdzielic pasma ?? bo wysokie ze srednimi graja za blisko siebie, (rezystory niektore sa w przyblizeniu bo nie byly podpisane (bez paskow), reszta powinna byc okey ), zarowki teraz sa 12V/5watt ale bez problemu powinno uciagnac trafo 21watt jedynie to tyrystory/tranzystory sie zmieni ;-)
  • #8 1162638
    micho a
    Poziom 35  
    coś zęs pokopcił bo tam z tego co pamiętam to od trafa była masa te dwa połaczone as nie audio plus natomiast audio plus to na potencjometr szló

no ale do rzeczy . bez urazy ale doisyć zamazane :D ale weż spróbuj jak możesz jeszcze raz rozrysować ten pierwszy stopień 2 tranzystorowy co jest na wesciu za potkiem 47k czułóśc albo daj linka na schemat tam trzeba będzie zmienić chyba 3 oprniki żęby wzmocnienie zwiększyć chyba

żęby lepsza separacja była to trzeba będzie pozmieniać kondy na wejściach tych tranzystorkó co tyrystory wyzwalają :D i chyba kondensatory

spubuj jak możesz przysiąć troche i staranniej to narysować co do czego bo sorki ale ja nie mam dużo czasu pewnie w 1 godz bym to rozgryzł ale casu nie mam sorki :(
  • REKLAMA
  • #9 1162700
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    staranniej no nie za bardzo :-( bo jak zaczynam rysowac to sie gubie pozniej i efekt jest taki jak widac, napewno nie rozrysuje tak jak powinien wygladac dobry schemat, linka ci nie dam bo nie mam :D tj uklad gotowy, kupiony, i stary, a moze by tak fotki plytki zrobic moze by sie cos rozjasnilo ??
  • #10 1166634
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    (sorki ze post pod postem)

macie tutaj schemat z circuita maker'a (tylko mam jakas zrypana wersje ze moge tylko 50 elementow wstawic :( macie moze jakiegos *racka ? albo polecicie lepsza wersje ? ) jak zobaczycie jakis blad to mowcie, bo sie gubilem troche w tym,
    edit:
    reszte fotek jest
    TUTAJ
  • #12 1167024
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    hmmm, wylutowalem go zmiezylem i to nie jest 2k :-| tylko cos duzego moj miernik ma tylko do 50k i nie wygina sie wskazowka, dalem 1Mohm i cos lepiej jest, a na tym rezystorze pisze"B M56" i taki brazowawy jest, (tak samo R1,R3, R5, R15, nie jest scislej sprawdzone) te tranzystory co tam sa to tylko 308 na nich pisze, przyjalem ze to moze byc BC308, ale nie wiem dokladnie,
    co jeszce mozna zmienic ?? dla przykladu tamten kumpla jak dam w winampie 3% juz lapie wszystkie czestotliwosci, a moj nawet do 40% jak dojdzie to tylko gra wysokimi i srednimi :| basu malo na zarowce jest
  • #13 1167118
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ten rezystor to 560K
  • #14 1167133
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    to wychodzi na to ze sie podobnie odczytuje jak na kondkach, no nic teraz bede wiedzial,
    a co z tymi 5-cioma, tranzystorami jakie one sa ? jeszce te na wyjsciu to co to jest ?tranzystory, triaki ? 'T128 CEMI' pisze na tym i to w obudowie TO-220, jakie obciazenie mozna max na to dac ? albo poleccie cos zamiennego,
  • #16 1170627
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    tyrystory, hmm wrzucilem mu 21WATT zarowke i sie grzeja, wystarczy im radiatorek ? a moze zmienic tylko czym to moge zastapic ?? mowcie bo kupie sobie i zmienie :p,

ten rezystorek dawalem 1mega ohm i wiecej 1,5 i nie widzialem duzej roznicy, praktycznie znikoma, poza tym on zaczyna byc czuly jak mu dam na full pasmo tzn na 'wysokie' -tony, tylko ze wtedy miga gora i srodek, basu nie widac, nie da sie wstawic po kolei gdzies potencjometrow zeby mozna do kazdego kanalu ??

i co to za tranzystory ?? bc308 ??
  • #18 1171344
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    no byly 5watt, no i nie wiem czy to wytrzyma dlatego co dac w zamian jakby co ?? kazdy tyrystor podejdzie ??

co jeszce zrobic zeby pykal fajniej ??
  • #19 1173433
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    kupilem dzis tyrystorek 'KT201/200 xd(TESLA) ' ,mowie zeby bylo cos mocnego i tj niby 3A, 200V wlutowalem ale nie idzie :/ co on tylko odpala przy 200V ?? podajcie jakis konkretny model tyrystora, bo tak to w plecy 8zeta :/ i co jeszcze mozna w nim zgrzebac zeby smigal ??
  • #20 1173632
    micho a
    Poziom 35  
    nie no to super tyrystor mocny niezatapialny jak kd503 :D musiałęś żłe podłaczyć albo wymaga większego prądu bramki próbowałęs bardzoooo mocny sygnał i czułóśc na fulla ?? musi odpalić może żłe podłaczyłęś ??
  • #21 1173913
    DJ DAREK
    Poziom 23  
    micho a napisał:
    nie no to super tyrystor mocny niezatapialny jak kd503 :D musiałęś żłe podłaczyć albo wymaga większego prądu bramki próbowałęs bardzoooo mocny sygnał i czułóśc na fulla ?? musi odpalić może żłe podłaczyłęś ??

podlaczylem tak jak tamtego, i sie zastanawiam czy nie ma czasem innych wyprowadzen ??

Dodano po 3 [godziny] 8 [minuty]:

zrobilem drobne poprawki w tym schemacie, i go wrzucam
    Szukam schematu kolorofonu C-230B na żarówki 12V/21W z 4 potencjometrami
    i zastanawiam sie czy nie zrobic potencjometru na R6, R7 czy to nie jest czasem czulosc w tym wypadku ?? bo C5,C6 to napewno do czestotliwosci podzialu, i jeszce wywalic R9,R10,R11 ale nie wiem czy to nie jest do tego zeby bramki sie nie przepalaly w tyrystorach ?

poprawcie mnie i powiedzcie co zrobic !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu kolorofonu C-230B z żarówkami 12V/21W i czterema potencjometrami. Użytkownik posiada wersję z dwoma potencjometrami (PASMO, CZUŁOŚĆ), która działa słabo i wymaga głośniejszego sygnału, podczas gdy wersja kolegi z czterema potencjometrami działa lepiej. Poruszono kwestie zwiększenia czułości układu poprzez zastosowanie wzmacniacza akustycznego lub zmianę wartości rezystorów, zwłaszcza na wejściu stopnia tranzystorowego. Wskazano na konieczność wymiany tyrystorów na mocniejsze, gdyż oryginalne 5W mogą się grzać przy żarówkach 21W, a także na potrzebę zastosowania radiatorów. Wymieniono modele tyrystorów T128 CEMI oraz KT201/200 (TESLA), które jednak nie zawsze działają poprawnie z powodu wymagań prądowych bramki i poprawnego podłączenia. Schemat został częściowo rozrysowany przez użytkownika, z prośbą o wskazówki dotyczące zmian rezystorów (np. 560k na 1MΩ) i kondensatorów dla lepszej separacji pasm częstotliwości. Dyskutowano również o roli poszczególnych elementów, takich jak rezystory R6, R7 (możliwe potencjometry czułości) oraz kondensatory C5, C6 (filtry częstotliwości). Użytkownik szuka optymalizacji układu, aby kolorofon reagował na niższe poziomy sygnału i lepiej sterował żarówkami o większej mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA