logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do monitorowania sieci LAN na Windows 7 - IP, prędkość, połączenia

oster7 23 Sie 2012 16:03 2181 4
REKLAMA
  • #1 11237869
    oster7
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Szukam takiego programu do sieci LAN Windows 7 ktory będzie pokazywał:
    -IP zalogowanego komputera
    - z jaka szybkośćią aktualnie ściąga
    - z jakimi stronami WWW lub z FTP jest aktualnie połączony
  • REKLAMA
  • #2 11239441
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Nie ma, switch/router izoluje użytkowników sieci lan, czyli jeśli użytkownik A i B są wpięci do LAN-u (ethernet) przez router to jak A używa internetu to tego B nie zobaczy.
  • REKLAMA
  • #3 11239626
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    oster7 napisał:

I jeszcze może bez uprawnień administracyjnych na żadnym z urządzeń;)

Program teoretycznie może istnieć, ale tylko w specyficznych sieciach, a nie raczyłeś przedstawić w nawet najmniejszym stopniu budowy tej sieci.

W tzw. sieciach SOHO nie ma takiej możliwości. W sieciach korporacyjnych taka możliwość istnieje(przy odpowiedniej konfiguracji i odpowiedniej wiedzy).

Post powinien polecieć za naruszenie 3.1.15 regulaminu forum, ale dam Ci się odkuć.
  • REKLAMA
  • #4 11240039
    oster7
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    hm kiedyś w czasach HIS'a miałem taki sofcik chyba Kerio ale nie jestem pewien i on pokazywał wszystkie te dane- ale chodziło to na Freesco
    Obecnie używam 'MyLanViewer' lub 'NetScan' i one pokazuja kto jest aktualnie w sieci podpięty ale nie pokazuja online jak obciążają łącze.
    Sieć jest prosta Neostrada-Modem-router TPLINK z WiFi - i do niego wpięte laptopy 4-5 szt w tym 2 po WiFi
  • #5 11249180
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    oster7 napisał:

Do zrealizowania (w dumie to działa w mojej firmie oprócz punktu nr.2 ) na routerze Linux IPCop.
    Warunek jest taki, że wszystkie połączenia z siecią zewnętrzną "przechodzą" przez ten router.
    Będąc upartym (a ja nie jestem) można nawet założyć ograniczenia (transferu) dla poszczególnych IP/MAC.
    Dla niedowiarków jutro mogę wrzucić screenshot'a z panelu kontrolnego.
    Snifferem (np. http://www.ethereal.com/ ) możesz sobie podejrzeć IP i pakiety w sieci.
    W bezpośredni sposób nie podejrzysz prędkości (chyba, że będziesz liczył i rejestrował wszystkie pakiety) - Interfejs sieciowy musi być w odpowiednim trybie : http://pl.wikipedia.org/wiki/Promiscuous_mode
    oster7 napisał:
    Sieć jest prosta Neostrada-Modem-router TPLINK z WiFi - i do niego wpięte laptopy 4-5 szt w tym 2 po WiFi

W takim przypadku z takim rozwiązaniem niestety niewiele zrobisz.
    Oprócz nasłuchiwania sieci WiFi musiałbyś nasłuchiwać sieć LAN.
    Za dużo pracy - za mało efektu.
    Choć są routery, które umożliwiają różne cuda ( http://www.gargoyle-router.com/ ) , to jednak nie znam się na Neostradzie (gdzie pewnie jest ADSL), więc zamilknę :)
REKLAMA