logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do monitorowania sieci LAN na Windows 7 - strony www i używane programy

mariusz273 05 Mar 2015 21:32 1086 6
  • #1 14504171
    mariusz273
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam
    Poszukuję programu, który pozwoli mi po podłączeniu się kablem do sieci LAN jako klient ( systemy operacyjne komputerów klientów w sieci to Windows XP lub Win 7 i 8 ) gdzie programem tym chciałbym po znalezieniu po nazwie użytkownika lub nr IP klienta w tej sieci LAN monitorowanie z jakimi łączy się stronami www ( nazwy tych stron ) i je przegląda lub jakie programy używa np: komunikatory itp. Sieć jest prosta bez serwera tylko komputery podłączone do router i z niego wyście na globalny internet. Program ten powinien działać na Windows 7 :). Szukałem tu na forach tematów zbliżonych do mojego ale nie znalazłem nic podobnego. Dziękuję bardzo za pomoc. Bardzo mi na tym zależy, aby wyjaśnić sprawę w firmie i oczyścić się z niesłusznych zarzutów. Może to być nawet program trial wystarczy kilka dni abym zebrał dane mi potrzebne.
  • #3 14504465
    mariusz273
    Poziom 10  
    Próbowałem tego programu ale on nie wyświetla jakie strony ogląda tylko pakiety danych które są dla mnie nie zrozumiałe chyba że jest jakaś opcja ( bo jest ich w tym programie full ) aby ją zaznaczyć :) Po za tym program wyświetla pakiety danych wszystkich użytkowników w jednym oknie na raz i nie jestem w stanie zaznaczyć podglądaj tylko wybranego. Chyb że ktoś mi podpowie jak to zrobić :)
  • #4 14504483
    NAXIN
    Poziom 22  
    Ocena: 76
    Napiszę od nowa...

Wireshark podgląda to co trafia do Twojej karty sieciowej na komputerze. Jeśli chcesz widzieć pakiety innych to router musiałby działać jako HUB a nie switch.

Jaki masz router?
  • #5 14504512
    mariusz273
    Poziom 10  
    Na razie nie mam takich danych co do routera tego ale możliwe ze będę to wiedział. Wtedy napisze ale to dopiero jak będę w pracy popytam się serwisanta.
    Widzę tylko w oknie tego programu sieć lokalna jak kliknę na start to wyświetla wszystko w oknie ( jak na załączeniu ) Podczas tego podglądu były tylko 3 kompy podłączone. A może jest inny program który po przeskanowaniu sieci znajdzie użytkownika n danym IP i go będzie podglądać ?
    Załączniki:
    • Program do monitorowania sieci LAN na Windows 7 - strony www i używane programy 1.jpg (192.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 14504556
    NAXIN
    Poziom 22  
    Ocena: 76
    W ten sposób nie zobaczysz czy pani Krysia wchodzi na fejsbuka, gdyż router (ze switchem) nie wyśle tych danych do wszystkich komputerów w sieci. Jeśli zamiast routera ze switchem byłby router z hub-em to mógłbyś to podejrzeć u siebie na karcie. Jeśli nie masz możliwości przekonfigurowania routera aby działał jako hub po stronie lanu, to możesz spróbować obejścia tego. Na przykład za pomocą "man in the middle" albo "mac floodingu".

Tutaj jest to ładnie opisane:
    Link
  • #7 14504598
    mariusz273
    Poziom 10  
    Tak widzę opisy ale jak na razie to mogę tylko podłączyć się jak pisałem na wstępie do sieci laptopem swoim i nic więcej. Ale popytam serwisanta czy coś się da zrobić choć wątpię bo gość ma mniejszą wiedze ode mnie o komputerach, bo jak coś palnie to mnie prosi o pomoc. A ja jestem w kropce bo mnie posądzają a ja nie potrafię się obronić a wiem że to ktoś inny jest winny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu do monitorowania aktywności w sieci LAN na systemie Windows 7, który umożliwi mu śledzenie odwiedzanych stron internetowych oraz używanych programów przez inne komputery w sieci. W odpowiedziach zasugerowano użycie Wireshark, jednak użytkownik napotkał trudności w interpretacji danych oraz w monitorowaniu konkretnych użytkowników, ponieważ router działa jako switch, co uniemożliwia podglądanie ruchu innych komputerów. Zasugerowano również, że aby uzyskać dostęp do danych innych użytkowników, router musiałby działać jako hub lub zastosować techniki takie jak "man in the middle" lub "mac flooding". Użytkownik planuje skonsultować się z serwisem technicznym w celu uzyskania dalszych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA