logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosa spalinowa Forester - czy to normalne działanie spustu i ostrza?

leonzawodowy 23 Sie 2012 16:11 9156 6
REKLAMA
  • #1 11237887
    leonzawodowy
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,

Niedawno kupiłem kose spalinową Forester i to jest moje pierwsze zetknięcie się z tym typem urządzenia.
    Mam z nią taki problem mianowicie:
    1. Aby wprawić w ruch ostrze bądź żyłkę muszę wcisnąć prawie 3/4 spustu gazu. Czy to jest normalne?
    2. Czy obracając ręcznie ostrze powinno chodzić lekko czy stawiać opór?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11237906
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11237920
    bastura123
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    ewentualnie możesz delikatnie podkręcić obroty silnika na gaźniku, jednak nie za mocno, pamiętaj, że ostrze na biegu jałowym (bez gazu) nie może się obracać! Jeśli kosiarka jest nowa to fabrycznie ustawiono gaźnik na odpowiednim poziomie, także wszystko powinno być ok.
  • #4 11237934
    leonzawodowy
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    A co zrobić gdy ostrze nie kreci się lekko? Bo u mnie stawia opór.
  • REKLAMA
  • #5 11237984
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 11238159
    bastura123
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Gdy po odkreceniu tej sruby okaze sie, ze jest sucho mozesz nalac tam jakiegos oleju (rzdkiego) i troszke popracowac aby swobodnie wyciekl przeplukujac tym samym ewentualne osady powstale w wyniku pracy na suchym wale i jego przegrzewania sie, a nastepnie zaaplkikowac normalny smar produkowany w tym celu;)
  • #7 11239275
    lukaszsobek123
    Poziom 12  
    Ocena: 128
    Witam. Kolego leonzawodowy nie martw się u mnie była praktycznie taka sama sytuacja w chińskiej kosie Nac, mianowicie przy pierwszym użytkowaniu tej kosy przekładnia kątowa dość ciężko się obracała, ciężko było cokolwiek ją ciąć. Przy parokrotnym jej używaniu kosa docierała się i przekładnia wraz z wałkiem (w lancy) obracała się lżej bez większych oporów, nasmarowałem ją i jak na razie jakoś kosa się spisuje.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z kosą spalinową Forester, w tym konieczność wciśnięcia 3/4 spustu gazu, aby uruchomić ostrze oraz opór przy ręcznym obracaniu ostrza. Odpowiedzi sugerują, że jest to normalne działanie, ponieważ wymaga to zwiększenia obrotów silnika dla aktywacji sprzęgła odśrodkowego. W przypadku oporu przy obracaniu ostrza, zaleca się sprawdzenie smarowania przekładni, co może poprawić jej działanie. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, że po pewnym czasie użytkowania i nasmarowaniu, przekładnia staje się lżejsza w obsłudze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA