logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłaczenie czujki w konfiguracji 2EOL/NC przez komunikator

morfeusz74 25 Sie 2012 06:57 645 4
REKLAMA
  • #1 11243172
    morfeusz74
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam,

Zakupiłem centralę integra32 która na pokładzie posiada 8 wejść. Jednak przy moim projekcie instalacji alarmowej jest czujek 10, więc chciałem wykorzystać wejścia w komunikatorze do podłączenia dwóch czujek. Czy jest możliwe podłączenie do komunikatora czujki w konfiguracji 2EOL/NC. Jakiej wartości rezystory powinny być użyte do tej konfiguracji? Posiadam czujki Bingo, gdzie na płytce są dwa złącza EOL. Jak podłączyć taką czujkę?

Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11243309
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    napisz o jaki komunikator ci chodzi? Z tego co wiem INTEGRA32 ma możliwość podłączenia 32 czujników (ma 32 wejścia) ale sama płyta ma ich 8 natomiast klawiatura LCD ma jeszcze (na pokładzie 2 wejścia) i te możesz zastosować wpisując typ wejścia (EOL.2EOL itd) o innych układach nie słyszałem (po za modułami rozszerzeń) .
  • REKLAMA
  • #3 11243354
    konradw
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Koledze morfeusz74 prawdopodobnie chodzi o klawiaturę :)
    Podłączasz dokładnie tak jak pisze kolega humek (najrozsądniej 2EOL/NC).
    Co do czujki to interesują Cię zaciski RELAY - zaciski EOL to prawdopodobnie zaciski bezpotencjałowe - pomocnicze (podobnie jak w DSC LC-100).
    Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #4 11243510
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Kolega zakupił centralę. Fajnie. Tylko nie zadał już sobie trudu dokładnego przeczytania instrukcji instalatora. Przecież w niej jest jak krowie na rowie wytłumaczone i to z pomocą obrazków jak, co i z czym należy podłączyć.

Za chwilę będzie pytanie typu: "no podłączyłem pod tą klawiaturkę, i mi to nie działa. Dlaczego?"

Co jak co, ale Satelowi trzeba uczciwie przyznać, że instrukcje tworzą bardzo rzetelnie. Więc Koledze radzę najpierw lekturę dołączonych instrukcji (jeżeli CA jest z "2" ręki to instrukcje są na stronie Satela) zamiast zadawanie pytań wynikających najzwyczajniej w świecie z lenistwa.

Co do problemu: należy podłączyć i oprogramować tak jak piszą przedmówcy. W instrukcji doczytać na których wejściach w centrali widziane są zaciski Z1 i Z2 z manipulatora.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #5 11243917
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA