logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć napięcie wyjściowe we wzmacniaczu różnicowym?

jaffa_83 23 Sty 2005 01:20 1604 9
REKLAMA
  • #1 1162299
    jaffa_83
    Poziom 11  
    Moim zadaniem jest obliczenia napięcia na wyjściu układu.Gdyby ktoś potrafił to please o pomoc to ważne potrzebuje te zadanie jako uzupełnienie.
    Załączniki:
    • Jak obliczyć napięcie wyjściowe we wzmacniaczu różnicowym? zadanko.JPG (12.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1162316
    wifi_cracker
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Po mojemu prądy kolektorów tranzystorów są identyczne i wynoszą po 5mA. Spadek napięcia na Rc będzie 5mA*300Ohm czyli 1,5V, czyli na wyjściu jest potencjał: 10-1,5 = 8,5V
  • REKLAMA
  • #3 1162339
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    piwa mu, EWB to potwierdza
    Załączniki:
    • Jak obliczyć napięcie wyjściowe we wzmacniaczu różnicowym? wzm_ewb.JPG (15.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1162785
    jaffa_83
    Poziom 11  
    hej wielkie dzieki za ukłąd ale mam pytanie w tym ukąłdzie do bazy odłaczyłeś napiecie a na ukąłdzie u mnie nie powino być napiecia.I druga prośba czy mógłbyś mi przesałć swoje obliczenia na poczte jaffa_83(_at_)wp.pl z góry dzieki bo jutro musze obliczenia przedstawić na ustnym.Z góry dziki i pozdrawiam
  • #5 1162843
    WojtasJD
    Poziom 43  
    dziekuj wifi_crackerowi (Jego męcz o obliczenia :smoke: , zreszta chyba jak popatrzysz na schemat i skrotowe obliczenia to sie domyslisz), ja tylko z ciekawosci zasymulowalem to w ElectronicWorkBench

Cytat:
    w tym ukąłdzie do bazy odłaczyłeś napiecie a na ukąłdzie u mnie nie powino być napiecia

spojrz jeszcze raz dokladnie - obie bazy sa przez rezystory 1k do GND - tak jak u Ciebie.
  • #6 1162986
    jaffa_83
    Poziom 11  
    Juz napisałem z prośbą o dokąłdne obliczenia.chodizło mi o to ze u mnie na układzie do tej breystancji bazy nie dochodzi zadne napiece sterujace a ty tam na ukłądzie swoim dołączyłeś napiecie i nie wiem czy to nei zmienia obliczeń.Ale dzieki za wszytsko teraz tylko poczekam na obliczonka.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1163061
    WojtasJD
    Poziom 43  
    ehh, rozdzielilem GND na kilka punktow, moze teraz bedzie wyrazniej ...

Cytat:
    teraz tylko poczekam na obliczonka.

:sm28:
    Załączniki:
    • Jak obliczyć napięcie wyjściowe we wzmacniaczu różnicowym? wzm_ewb2.JPG (17.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1163201
    jaffa_83
    Poziom 11  
    DZięki wielkie teraz kminie jest tak jak na moim ukłądzie wielkie dzięki tearz tylko czekamy na obliczonka i powinno być dobrze.
  • #9 1163462
    wifi_cracker
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Prąd ze źródła prądowego podzieli się na dwie równe części bo:

- zakładam, że tranzystory są identyczne,
    - mają one identyczne wysterowanie,
    - pracują w stanie aktywnym (polaryzacja elektrod).

No to mamy, że Ie = 5mA.

Dalej:

Ic =β/(β+1)*Ie, co dla dużych β (100 i więcej) można uprościć do równości

Ic=Ie.

Zatem wiemy jaki prąd płynie przez Rc. Z 2 prawa kirchoffa obliczmy potencjał kolektora jako:

10-Ie*Rc, czyli jak napisałem wyżej....................

Wszystko jasne???

:):)
  • #10 1163943
    jaffa_83
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie ejsteś wielki mam nadzieje ze to przejdzie i zalicze ten egzamin.Jeszcze raz dzięki i pozdrawaim

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia napięcia wyjściowego we wzmacniaczu różnicowym z tranzystorami. Przyjęto, że prądy kolektorów tranzystorów są równe i wynoszą po 5 mA. Spadek napięcia na rezystorze Rc o wartości 300 Ω wynosi 1,5 V (5 mA × 300 Ω), co daje potencjał na wyjściu równy 8,5 V przy zasilaniu 10 V. Założono, że tranzystory są identyczne, mają takie samo wysterowanie i pracują w stanie aktywnym, co pozwala uprościć obliczenia prądu kolektora do wartości prądu emitera (Ic ≈ Ie). Wskazano również, że bazy tranzystorów są podłączone przez rezystory 1 kΩ do masy, co potwierdzono symulacją w programie Electronic Workbench. Autor dyskusji zwracał uwagę na różnice w schematach dotyczące obecności napięcia na bazach, jednak ostatecznie zaakceptował przedstawione obliczenia i wyjaśnienia. Podsumowując, napięcie wyjściowe oblicza się jako różnicę napięcia zasilania i spadku na rezystorze kolektora, wynikającego z prądu kolektora tranzystora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA