logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE-40M51B – pionowa biała linia na matrycy, czy da się naprawić bez wymiany?

tomid 28 Sie 2012 13:04 4908 10
REKLAMA
  • #1 11254562
    tomid
    Poziom 12  
    Mam 6-letniego TV LCD Samsung LE 40 M5.
    Od tygodnia czasu, na ekranie tego tv, na czarnym tle ekranu i w środku szerokości jego ekranu - pojawiła się pionowa biała linia na szer. 2 pikseli i sięgająca do połowy wysokości tego ekranu, zabarwiająca się kolorową morką.Ta linia na wyświetlanym programie tv, ma z kolei kolor zielonkawy. Po przeczytaniu forum dotyczącym awarii matryc, mam wrażenie że i chyba moja matryca w tym tv, powoli "zdycha". Czy pozostaje mi jedynie?? wydatek na nowy tv, czy też jest jakaś elektroniczna szansa na dalszą poprawną jego eksploatację (bez wymiany matrycy- w tym przypadku 80% wartości tv)?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 11256557
    vitocorleone
    Poziom 13  
    Cytat:
    LE 40 M5

Przykro nam, ale nie ma takiego modelu. Widocznie masz pojedynczy egzemplarz jaki został wyprodukowany przez Samsunga, na cały świat. Trudno więc tu coś doradzać.
  • REKLAMA
  • #3 11256568
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    tomid napisał:
    Czy pozostaje mi jedynie?? wydatek na nowy tv, czy też jest jakaś elektroniczna szansa na dalszą poprawną jego eksploatację (bez wymiany matrycy-

Może tak, może nie. Diagnozę można postawić po dokonaniu jakichś pomiarów, oględzin, analiz. W tym przypadku tylko Ty możesz to zrobić, więc pytania kieruj do siebie.
  • #4 11260168
    tomid
    Poziom 12  
    @vitocorleone napisał:
    Cytat:
    Przykro nam, ale nie ma takiego modelu. Widocznie masz pojedynczy egzemplarz jaki został wyprodukowany przez Samsunga, na cały świat. Trudno więc tu coś doradzać

Nie ma mowy o pomyłce, gdyż mam oryginalną samsungowską Owner,s Instructions dotyczącą modeli LCD TV LE 26M5, LE 32M5, LE 40M5 i LE 46M5.
    Jest to chyba? jeden z pierwszych modeli Samsunga LCD o wadze aż 68 funtów i obudowie o "grubości" tylnej części elektronicznej 5cm i w owym czasie kosztował aż 11.200 zł i kupiłem go w polskim Media Markcie !!
    Nie zmienia to faktu, że nadal irytuje mnie ta linia na matrycy typu a-si TFT active matrix i co dalej mam uczynić - proszę o radę.
  • #5 11260189
    LCD-LED-PDP

Poziom 28  
    Ocena: 233
    TV to zapewne LE-40M51B stoi jak byk z tyłu na naklejce. Linię albo pokochać albo TV utylizować i do MM po nowy sa już tańsze niż 11K zł. Można czasami usunąć przez docisk taśmy ale skoro kol. modelu nie umie podać radzę oddać do serwisu. Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    POL UK Elektronik Tomasz Doros
    Lipowa 14/9, Pakość, 88170
  • REKLAMA
  • #6 11266088
    tomid
    Poziom 12  
    Jednak nie sprawdziłem tyłu tv (trudny dostęp) i rzeczywiście kol. LCD-LED-PDP ma rację, bo na odnalezionej fakturze zakupu -pisze jak byk! telewizor Samsung LCD LE40M51BX[/b]
  • REKLAMA
  • #7 11266139
    lamer.
    Poziom 33  
    A w jakim celu podajesz te informacje o cenie, fakturze, trudnym dostępie i innych duperelach, kogo to obchodzi? Popraw model w tytule, i weź się do roboty, albo skorzystaj z porady i oddaj do serwisu.
  • #8 11266323
    vitocorleone
    Poziom 13  
    Cytat:
    Jednak nie sprawdziłem tyłu tv (trudny dostęp) i rzeczywiście kol. LCD-LED-PDP ma rację

vitocorleone pierwszy to zauważył. :)
  • #9 11266335
    lamer.
    Poziom 33  
    vitocorleone napisał:
    vitocorleone pierwszy to zauważył. :)

Nagrodziłbym Cie, ale już nie ma tej opcji.
  • #10 11266360
    vitocorleone
    Poziom 13  
    Ja tam już nie chce od was żadnych nagród. Przejadły mi się... :wink:
  • #11 11266471
    lamer.
    Poziom 33  
    vitocorleone napisał:
    Ja tam już nie chce od was żadnych nagród.

Rozumiem, że działasz tu "Pro publico bono", nie dla nagród?:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LCD Samsung LE-40M51B, na którym pojawiła się pionowa biała linia na ekranie. Linia ma szerokość 2 pikseli i sięga do połowy wysokości ekranu, zmieniając kolor na zielonkawy podczas wyświetlania programów. Użytkownik obawia się, że matryca telewizora może być uszkodzona i pyta o możliwość dalszej eksploatacji urządzenia bez wymiany matrycy, co byłoby kosztowne. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym oddanie telewizora do serwisu, a także próba naprawy poprzez docisk taśmy. Użytkownicy podkreślają, że model telewizora jest poprawny i istnieje możliwość, że naprawa może być trudna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA