logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor nie odbiera sygnału - problem z kablem VGA lub starym monitorem?

Adamsor 02 Wrz 2012 08:30 2292 4
REKLAMA
  • #1 11270172
    Adamsor
    Poziom 2  
    Mam problem z włączaniem komputera. Zdarza się, że przy włączaniu po prostu monitor nie odbiera sygnału(lampka miga, komputer się włącza bo słychać). I właściwie nic więcej, nic na monitorze nie wyskakuje. Czasem się uda, a czasem nie. Nic w konfiguracji nie zmieniałem, a ustawienia są właściwie minimalne. Ostatnio postanowiłem rozwiązać problem na własną rękę i wziąłem kabel vag z innego komputera. Jak się okazało, że to pomogło to po prostu kupiłem taki kabel bo stary miał 11 lat i miał prawo się zepsuć. Wszystko było ok przez parę dni i potem znów to samo. Dodam, że jak już komputer jest włączony, wszystko cacy chodzi i wtedy wyłączę monitor to jak wrócę to o dziwo żadnego problemu nie ma. W tej chwili nie wiem czy to problem z komputerem, czy bardziej z dużo starszym monitorem.

PS: nie wiem czy to coś pomoże, ale zauważyłem, że pasek do przewijania filmów na yt dziwnie drga właśnie od podobnego czasu
  • REKLAMA
  • #2 11270196
    naten
    Poziom 14  
    zbyt ogólnie opisany problem - brak danych dot. monitora, komputera i karty graficznej

jednak już po tym opisie można pokusić się o kilka przypuszczeń:
    - monitor (pewnie starszy CRT) dogorywa;
    - wyrobione/rozkalibrowane/uszkodzone gniazdo VGA monitora i/lub karty graficznej;
    - karta graficzna (jeśli nie jest zintegrowana z płytą) mogła się obluzować w slocie płyty głównej.

Generalnie proponuję zdjąć obudowę kompa docisnąć kartę i ew. inne podzespoły, a przy okazji przyjrzeć się elementom płyty głównej, zwłaszcza kondensatorom, czy aby nie puchną (starsze płyty z wiekiem tak mają)

a przy okazji - odkurzyć wnętrze kompa :idea: i wszystkie wiatraki :idea:
  • REKLAMA
  • #3 11270242
    Adamsor
    Poziom 2  
    Karta graficzna:
    NVIDIA GeForce 7300 LE
    Zainstalowane sterowniki nv4_disp (6.14.13.0142 - nVIDIA Detonator 1.42)
    Rozmiar pamięci 512 MB
    Komputer:
    Intel core 2 CPU 4400 @ 2.00 GHz 2.00 GHz, 2 GB RAM
    Monitor:
    NF-1500MA

Jak jeszcze jakieś dane byłyby potrzebne to podam tylko za bardzo nie wiem jak.
    Komputer jest właściwie nowy rok może 2, co prawda ma starszą kartę graficzną, ale gdy informatyk go składał to mówił, że jest super, a monitor ma 11 lat.
    Zależy mi na tym żeby się dowiedzieć co się zepsuło, a nie wszystko po kolei wymieniać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11270295
    naten
    Poziom 14  
    heh....
    ponownie proponuję zdjąć obudowę kompa docisnąć kartę i ew. inne podzespoły,
    a przy okazji - odkurzyć wnętrze kompa i wszystkie wiatraki

masz problem z wyświetlaniem podczas rozruchu i w trakcie pracy (drgający pasek)

tu większej filozofii nie ma (i na cuda też nie licz ;) ), bo jeśli karta siedzi OK w slocie, to problem jest najpewniej po stronie monitora (sprawdzałeś jego zasilacz?)

można jeszcze wykonać parę ruchów kontrolnych:
    - sprawdzić pracę kompa z innym monitorem
    - sprawdzić monitor z innym kompem i/lub z innym zasilaczem

efekty w/w czynności powinny dać Ci odpowiedź co szwankuje
  • #5 11270306
    Adamsor
    Poziom 2  
    dzięki, sprawdzę to wszystko
REKLAMA