logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Risco GTI - błędy akumulatora po wymianie na nowe 2300 mAh

schakal 02 Wrz 2012 09:20 14775 13
REKLAMA
  • #1 11270247
    schakal
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam

Mam instalację alarmową Risco GTI od Solida.
    Przez ponad rok było ok, a od 2 miesięcy mam co kilka dni telefon od Solida (najczęściej o 4 rano), że centrala śle im informację o awarii akumulatora.
    Idąc tym tropem wymieniłem akumulatory w centrali na nowe (2300 mAh jak dobrze pamiętam) i po tygodniu znowu się zaczęły telefony.
    Co może być przyczyną?
    Czy po wymianie aku powinienem je jakoś zainicjować? - nie znalazłem takiej informacji w instrukcji serwisowej.
    A może chodzi o coś innego? Przez telefon Solid oczywiście nie potrafił pomóc, ale z przyjemnością przyślą serwis.

Czy to musi się skończyć wizytą serwisu Solid?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11271990
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Podpytaj dokładnie czy nie jest to awaria akumulatora ale w nadajniku, rzadko wyprowadza się awarię aku centrali, po prostu wyjścia centrali są potrzebne do wysłania innych sygnałów (napad, włamanie, sabotaż, uzbrojenie i inne) a ta centrala ma 4 wyjścia. Z tego co wiem Solid ma w nadajniku własny akumulator nadzorowany przez sam nadajnik.
    Z innej beczki -zasilanie rezerwowe z 6 paluszków to kpina, często wystarcza na 4 godź, dlatego zaleciłbym wyrzucenie fabrycznego zasilacza 14V dc i dołożenie zasilacza buforowego min. 7 Ah, z którego należy zasilić centralę, to wystarczy na długo i jest moim zdaniem konieczne jeśli w systemie zainstalowano urządzenie przewodowe (czujki, sygnalizatory) gdyż ta centrala nie jest w stanie utrzymać napięcia 12V na wyjściu AUX po zaniku sieci 230V (najczęściej spada do ok 7 - 8 V)
  • #3 11272051
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Goshky napisał:
    rzadko wyprowadza się awarię aku centrali, po prostu wyjścia centrali są potrzebne do wysłania innych sygnałów (napad, włamanie, sabotaż, uzbrojenie i inne) a ta centrala ma 4 wyjścia

Od dłuższego juz czasu w "normalnych" agencjach standardem jest podłączanie własnych instalacji poprzez GPRS, gdzie transmisja leci jak poprzez komutowaną, więc wszystko widać na stacji.

Ale odnośnie akumulatorków i zmiany na bufor masz całkowitą rację, pozatym akumulatorki dobrze jak będą właściwej pojemności.
  • REKLAMA
  • #4 11272259
    schakal
    Poziom 14  
    Super, dziękuję bo wreszcie coś się wyjaśniło.
    Ze stacji monitorowania jak dzwonili i próbowałem ich podpytać to nie byli w stanie mi podpowiedzieć o które aku chodzi.
    Fakt w nadajniku jest akumulator jak w UPS, ale to na centrali świecą się kontrolki "problem" i w opisie błędu mam informację rozładowany akumulator.
    Sytuacja ta powtarza się co jakiś czas (nie mam centrali na oku, żeby potwierdzić że np co 6h), że wygląda wystąpił brak zasilania i ładowała akumulatory po jego przywróceniu.
    Faktycznie pokuszę się o zmianę zasilacza - może faktycznie coś z nim jest nie tak, bo przed wymianą wszystko było ok.

Zapytam jak laik, (którym w tym temacie jestem), blaszana pucha, z zasilaczem, akumulatorem jak od UPS, nadajnikiem i czujnikiem otwarcia to może być zasilacz buforowy z dodanymi gratami?

Pozdrawiam i dziękuję za pomysły.
  • REKLAMA
  • #5 11272679
    Goshky
    Poziom 20  
    Raczej musisz dorzucić następną skrzynkę z zasilaczem, bo to co ma agencja to jest obliczone na zasilanie samego nadajnika. Dodatkowo sprawdź, czy masz nadajnik wydzierżawiony czy kupiony na własność, bo jeśli dzierżawiony to licz się z tym, że jak się rozejdziesz z jakiegoś powodu z Solidem to Ci przyjadą i zdemontują nadajnik w całości razem z obudową i akumulatorem, więc lepiej zainstalowac sobie swój zasilacz.
  • #6 11272894
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Nie myl pojęć, tamta "skrzyneczka" to kompletny zestaw nadawczy i nic tam nie grzeb, ewentualnie wymień ten akumulator 7Ah, nawet tak na zapas i bedzie taniej niż przez serwis.
    Tobie potrzebny jest taki zestaw:
    http://www.aat.pl/produkty/systemy_alarmowe/osprzet/zasilacze_buforowe/awz_101
    i masz go zastosowac w miejsce dotychczasowego małego zasilacza sieciowego dogniazdkowego (zastąpić jeden drugim), a akumulatorki zmień swoja drogą na takie o właściwej pojemności. Zyskasz naprawdę długi czas podtrzymania na tym zasilaczu buforowym + to co później podtrzymają akumulatorki w centralce, gdy padnie bufor.
  • #7 11298303
    electricsystem
    Poziom 11  
    W Wisdomie czy tez GTi bywają problemy nie docisniętych blaszek po włożeniu zestawu baterii, otwarcie centrali i podgięcie blaszek ma płycie CA najczęściej pomoga, jeżeli jest to wina centrali a nie nadajnika.
  • #8 11592880
    wwl
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Witam, podepnę się pod ten temat. Mam klienta z taką centralką i jedynym problemem jest komunikat o słabych akumulatorkach. Wymieniliśmy ale bez różnicy. Obaliłem temat blaszek dotykając akumulatorki wprost pod blaszki przy zdjętej obudowie. A może ten komunikat może wykasować tylko instalator?
  • #9 11594648
    Goshky
    Poziom 20  
    Komunikat znika sam po pewnym czasie jak akumulatorki są naładowane do odpowiedniego napięcia. W niektórych centralach jest zworka, którą można wybrać czy stosujesz akumulatory, czy suche baterie, sprawdź może masz tam taką zworę i jest przestawiona nie tak jak trzeba.
  • #10 11700902
    wwl
    Poziom 14  
    Zworka jest założona "default" na akumulatory.
    Po włożeniu naładowanych akumulatorów, komunikat znika, lecz po kilku dniach spada napięcię akumulatorów i znowu awaria.
    Z bateriami podobnie, nawet na przestawionej zworce.
    Podejrzewam albo winę systemu kontroli ładowania, albo za duże pojemnościowo akumulatory, bo 2600 ?
    Do tego systemu przyjeżdżał wiele razy Solid jako serwisant.
    Klient już miał ich dosyć, z uwagi iż kończyło się tylko ciągłymi wymianami baterii i ciągłymi awariami.
    Dlatego mam wrażenie, że to wina centralki niestety...
  • #11 11703871
    Goshky
    Poziom 20  
    W tych centralach widziałem akumulatorki od 800 do 2300 mAh i działały. Pierwsze miały chyba fabrycznie 800 mAh. Poza tym nigdy nie liczę na takie akumulatory, potrafią wytrzymać w najgorszym przypadku ok. 4 godzin bez zasilania, dlatego nie używam fabrycznego zasilacza 14V tylko buforówkę z akumulatorem 7 Ah podkręconą ile się da w kierunku 14V chodzi to naprawdę bardzo długo w razie awarii prądu.
  • REKLAMA
  • #12 11703978
    wwl
    Poziom 14  
    Ale wyłączyć monitorowania tych paluszków się raczej nie da?
    Dodatkowe zasilanie z aku już jest.
  • #13 11704101
    Goshky
    Poziom 20  
    Nie da się, ale może wsadzić komplet małych 800 mAh chyba takie widziałem fabrycznie, całkiem białe, może sobie nie radzi ze zbyt dużą pojemnością.
    Jeśli jest buforówka to te akumulatorki nie są takie ważne.
  • #14 17205860
    kolosalus
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Po wymianie akumulatorow w gti. Zrestartuj nalieciowo centrale. Sms ze stacji monitoringu o usterce aku dotycza rozladowanego aku w nadajniku.
    Moderowany przez suworow:

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.
    Zapraszam do udziału w nieco nowszych dyskusjach :) Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralą alarmową Risco GTI, która po wymianie akumulatorów na nowe (2300 mAh) nadal informuje o awarii akumulatora. W dyskusji poruszono kilka potencjalnych przyczyn, w tym możliwość awarii akumulatora w nadajniku, a także niewłaściwe zasilanie centrali. Użytkownicy sugerują wymianę zasilacza na buforowy o większej pojemności (min. 7 Ah) oraz sprawdzenie stanu blaszek kontaktowych w centrali. Wskazano również, że komunikaty o awarii mogą być związane z systemem kontroli ładowania lub zbyt dużą pojemnością akumulatorów. W przypadku dalszych problemów zaleca się kontakt z serwisem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA