logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przewody do wyłącznika ściennego z oznaczeniami max i min?

GrusGrey 02 Wrz 2012 20:22 9801 15
  • #1 11272525
    GrusGrey
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    zakupiłem wyłącznik ścienny nowego typu i prosiłbym o wyjaśnienie co oznaczają symbole/napisy na odwrotnej stronie wyłącznika. Chodzi mi konkretnie o oznaczenia max oraz min. Jeden z przewodów fazowy(siwy) muszę podłączyć do zacisku oznaczonego literą L. Pozostają mi dwa przewody (brązowy i czarny) (zerowy,neutralny?) muszę podłączyć do jednego z zacisków oznaczonych max lub min tylko nie wiem ,który z nich wybrać?

• #2 11272548
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    A ile przewodów masz wystawionych z puszki i jakie kolory? Czy Ty w ogóle potrzebujesz łącznika schodowego?
  • #3 11272574
    GrusGrey
    Poziom 11  
    dodatkowe informacje ten wyłącznik na fotce zakupiłem by zamontować w pokoju. Przewody w ścianie są trzy: brązowy, czarny i siwy = faza (przewód prądowy-siwy, dotykając go "neonówką" świeci, pozostałe nie. Dla poszerzenia wiedzy do czego służą te styki max i mini?
  • #4 11272589
    siuada
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    GrusGrey napisał:
    Drugi przewód N (zerowy,neutralny)

To akurat nie jest przewód zerowy, raczej odejście do lampy.
    GrusGrey napisał:
    do jednego z zacisków oznaczonych max lub min tylko nie wiem ,który z nich wybrać?

Obojętne, który byś nie wybrał będzie dobrze, jeśli ten wyłącznik pracuje jako wyłącznik pojedynczy.
  • #5 11272621
    GrusGrey
    Poziom 11  
    Może się źle wyraziłem. Chodzi mi o to, że jeden przewód z fazą musiałbym podłączyć pod styk z oznaczeniem L . Pozostają mi dwa przewody brązowy i czarny, próbnik napięcia nic nie wskazuje tzn. nie świeci czyli są to przewody "bez fazy"
    A co z tymi oznaczeniami min. i max czy ktoś wie co oznaczają pytam z czystej ciekawości bo jeszcze się z takimi oznaczeniami nie spotkałem?
  • #6 11272657
    xarak0
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Prąd dostarczany jest tym przewodem do którego jak podłączysz neonówkę to ona świeci. Taki przewód nazywamy fazowym i zazwyczaj jest brązowy. Musisz go podłączyć na dole tam gdzie jest strzałeczka.

Dwa pozostałe przewody musisz podłączyć do min. Jeśli Ci wygodniej możesz je podłączyć do max, ale oba muszą być podłączone do tego samego. Różnica jest taka, że w jednym położeniu klapki prąd dostarczany jest do min, a w drugim do max.

Jeśli wcześniej użyte były tylko dwa przewody, też użyj tylko dwóch. Jeśli były trzy użyj trzech.
  • #7 11272671
    19barti78
    Poziom 15  
    Dwa przewody (oprócz fazowego) to odejścia na lampę (-y) poprostu ktoś wcześniej kto robił instalacje przewidział (i bardzo dobrze) że będziesz może potrzebował włączyć tylko część żarówek, a nie wszystkie naraz. Jest jeszcze II opcja, bo nie powiedziałeś gdzie masz zamiar zamontować ten wyłącznik - jeżeli są to np. schody - to te dwa pozostałe przewody to tzw. transmisyjne - łączą jeden wyłącznik z drugim....

P.s. Po tym co przeczytałem w pierwszym Twoim poście, to wydaje mi się, że za bardzo nie masz pojęcia o tym co chcesz zrobić - jeżeli zrobiłbyś tak jak napisałeś - na jeden zacisk przewód fazowy, a na drugi neutralny (o ile wogóle tam jest w tym gniazdku) - doprowadzisz do najzwyklejszego zwarcia...
  • #8 11272673
    12pawel
    Poziom 34  
    xarak0 napisał:
    Dwa pozostałe przewody musisz podłączyć do min. Jeśli Ci wygodniej możesz je podłączyć do max, ale oba muszą być podłączone do tego samego. Różnica jest taka, że w jednym położeniu klapki prąd dostarczany jest do min, a w drugim do max.

No nie wiem czy tak ma być, bo nie wiadomo czy 2 przewody są od lamp. Być może jest jeszcze odejście zasilania, wtedy podłączymy inaczej.

Trzeba sprawdzić od czego są to przewody.
  • #9 11272676
    GrusGrey
    Poziom 11  
    wcześniej miałem zamontowany tzw. "ściemniacz" i do jednego ze styków tego"ściemniacza" były właśnie podłączone dwa przewody(czarny i brązowy) a do kolejnego tylko siwy= fazowy. Wyłącznik mam zamiar zamontować w pokoju na jedną żarówkę. To fakt nie jestem fachowcem ale wyłączniki starszego typu zmontowałem sam bo to proste ...dwa styki dwa przewody i świeci, ale właśnie ten zakupiony jest nowszego typu i mam problem.
  • #10 11272689
    12pawel
    Poziom 34  
    Powinieneś zatem siwy podłączyć do L a czarny z brązowym do min , lub max. Możesz podłączyć tylko jeden przewód czarny lub brązowy ten co wykorzystasz w żyrandolu.
  • #11 11272690
    xarak0
    Poziom 14  
    A jaką masz lampę? Dużo ma żarówek?
  • #12 11272706
    GrusGrey
    Poziom 11  
    jedna żarówka. I powtórzę z puszki wychodzą trzy przewody i tylko jeden z nich jest fazowy (próbnik swieci po dotknięciu) pozostałe dwa nie są pod "napięciem"
  • Pomocny post
    #13 11272728
    xarak0
    Poziom 14  
    To podłącz tak jak pisaliśmy:
    - fazowy na dole tam gdzie strzałka
    - dwa pozostałe do min - mogą być w sąsiednie dziurki jeśli jest tam styk do przyłączania przewodu
  • #14 11272762
    gogi20
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    Mi się wydaje, że to max i min to jest na jakiej długości przewód obrać jeśli to nie są połączenia skręcane tylko szybkozłączki.
  • #15 11272787
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 487
    Kolego GrusGrey, min/max to zapewne wskaźnik ile należy zdjąć izolacji aby prawidłowo i pewnie podłączyć przewody w w/w wyłączniku.
  • #16 11272801
    GrusGrey
    Poziom 11  
    czyli mam podłączyć tak jak na fotce? tak

Panowie , podłączyłem przewody do wyłącznika tak jak mi poradziliście( tak jak na fotce powyżej) i ....lampa świeci. Dodam , że gdy podłączyłem tylko jeden z przewodów ( tych bez fazy) w tym przypadku w kolorze czarnym lampa też zaświeciła, podłączyłem i drugi przewód w kolorze brązowym i lampa w tej konfiguracji też świeci i tak już pozostawiłem.
    Dziękuję WSZYSTKIM(poszły punkty za pomoc) za cierpliwość i trafne porady.
    Temat można zamknąć bo "stała się światłość" :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił nowy typ wyłącznika ściennego i pyta o znaczenie oznaczeń "max" i "min" na jego odwrotnej stronie. Po wymianie informacji, ustalono, że przewód siwy to fazowy, a pozostałe dwa (brązowy i czarny) są przewodami bez napięcia, które można podłączyć do zacisków "min" lub "max". Ostatecznie, użytkownik podłączył przewody zgodnie z zaleceniami i lampa działa poprawnie. Oznaczenia "max" i "min" odnoszą się do długości izolacji, którą należy zdjąć z przewodów, aby prawidłowo je podłączyć.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA