logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać przewody przy przeróbce włącznika na schodowy?

zolwik03 11 Sie 2020 18:56 4950 18
  • #1 18865366
    zolwik03
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie. Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych kolegów jak prawidłowo podłączyć 2 włączniki światła schodowo. W domu udało mi się zrobić na szybko taki obwód, możecie przy okazji sprawdzić czy zrobiłem go prawidłowo ale wydaje mi się, że tak bo działa. Załączam zdjęcie:

Problem mam z tym jak przerobić istniejący włącznik prosty na schodowy a dokładnie jak podłączyć brązowe przewody. Nie wiem który przewód idzie z prądem do włącznika a które idą od włącznika do lampy. Jak to rozpoznać?
  • #2 18865377
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Dochodzący, to pojedynczy...
  • #4 18865388
    zolwik03
    Poziom 9  
    Ok, czyli o ile dobrze rozumiem to po zmianie włącznika na schodowy ten pojedynczy zostaje a te 2 pozostałe izoluje i zamiast nich prowadzę 2 do kolejnego włącznika?

@vieleicht udało mi się ogarnąć połączenie schodowe, chodzi mi tylko o te 3 przewody w starym włączniku, który jest który
  • #5 18865389
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Na tym pierwszym zdjęciu jest błąd - nie może jako roboczy być użyty przed żółto-zielony ochronny - a takim kolorem wchodzi faza na oprawkę.

Natomiast odnośnie zastosowania pary łączników schodowych - muszą być między nimi dokładnie 2 żyły korespondencji - nie mogą być żółto-zielone ani niebieskie. Jeżeli to nie było projektowane pod łączniki schodowe, to tam tych żył po prostu nie ma.
  • #6 18865397
    zolwik03
    Poziom 9  
    Wiem o kolorze żył, zrobiłem tak na szybko dla siebie żeby zobaczyć czy mi się uda, akurat taki przewód miałem pod ręką.
    Wiem że muszę pociągnąć przewód do drugiego włącznika. Żółte i niebieskie idą bezpośrednio prąd-światło a włączniki są połączone tylko brązowymi. Chodzi mi tylko o te połączenie brązowych. Dobrze rozumiem że że starego włącznika 2 przewody brązowe muszę zaizolować?
  • #7 18865433
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1753
    Witam .
    Aktualnie wyłącznik pokazany na zdjęciu jest pojedynczy czy podwójny?.Ile przewódów dochodzi do lampy i jakie kolory.
  • #8 18865444
    zolwik03
    Poziom 9  
    Aktualny przełącznik jest pojedynczy, do lampy idzie przewód 3-żyłowy - niebieski, brązowy i żółto-zielony. W puszcze przy włączniku przewody niebieski i żółto-zielony są połączone złączką więc o ile dobrze myślę one idą bezpośrednio prąd-światło i tylko brązowe idą przez włącznik
  • #9 18865461
    nikusert
    Poziom 41  
    Do wyłącznika dochodzą trzy brązowe przewody ,musisz sprawdzić do których dochodzi faza ,do jednego ,czy tych dwóch.Być może odejście jest jednak tym jednym ,a zasilanie jest na jednym z tych dwóch przewodów.Zacisk podwójny wyłącznika służy jako wago .
  • #10 18865482
    zolwik03
    Poziom 9  
    Sprawdziłem, werdykt: przy wyłączonym świetle neonówka świeci na tych dwóch dolnych, po włączeniu świeci również trzeci pojedynczy górny
  • #11 18865494
    nikusert
    Poziom 41  
    Czyli jest tak jak myślałem .
    W tym wypaku ,by móc zastosować dwa wyłączniki schodowe ,należy do drugiego wyłącznika doprowadzic przewód 3-żyłowy o odpowiednich kolorach.
  • #12 18865524
    zolwik03
    Poziom 9  
    To, że muszę poprowadzić przewód 3-żyłowy to wiem. Tylko jak mam połączyć te 2 włączniki? Bo na schematach i na tym małym obwodzie co sobie na szybko skleciłem to idzie tak:

Prąd - włącznik nr 1 - jeden przewód
    Włącznik nr 1 - włącznik nr 2 - dwa przewody
    Włącznik nr 2 - żarówka - jeden przewód

To które przewody w włączniku który chce zmienić są niepotrzebne, mam zaizolować? A który przewód idzie od lampy, bo będę go musiał odłączyć od włącznika nr 1 i dać do nr 2. Ten przy którym neonówka nie świeci przy wyłączonym świetle?
  • #13 18865537
    nikusert
    Poziom 41  
    Te dwa przewody dajesz pod nowy wyłącznik razem pod zacisk P lub L wyłącznika schodowego .
    Od niego prowadzisz dwa przewody komunikacyjne do następnego wyłącznika .Powrót z drugiego wyłącznika(trzeci przewód) łączysz złączką wago z tym pojedynczym brązowym co jest przy obecnym wyłączniku.
  • #14 18865571
    zolwik03
    Poziom 9  
    Na pewno 2 przewody do jednego zacisku?
    nikusert napisał:
    Powrót z drugiego wyłącznika(trzeci przewód) łączysz złączką wago z tym pojedynczym brązowym co jest przy obecnym wyłączniku.

Wybacz ale nie rozumiem. To jeszcze jakiś inny przewód niż mam w tym swoim obwodzie na zdjęciu? Myślałem, że to co zrobiłem wystarczy, że to dobrze zrobione
  • #15 18865609
    nikusert
    Poziom 41  
    Napisałeś tak Sprawdziłem, werdykt: przy wyłączonym świetle neonówka świeci na tych dwóch dolnych, po włączeniu świeci również trzeci pojedynczy górny.
    Czyli jednym z dwóch dolnych przewodów dochodzi faza ,drugim przewodem przechodzi dalej (powiedzmy do następnej puszki ,zasila co innego).Pojedynczy przewód górny wyłącznika jest przewodem do lampy.
    Ktoś nie fatygował się te dwa przewody (faza dojście do puszki i odejście do następnej puszki),połączyć wago ,tylko połączył je na jednym zacisku wyłącznika.
  • #16 18865641
    zolwik03
    Poziom 9  
    Aaa rozumiem teraz. Na tej samej ścianie kawałek dalej jest kontakt, to pewnie dlatego jest więcej przewodów w tym włączniku i to mnie zmyliło. Na początku zapomniałem o tym kontakcie.

Jednak dalej do końca nie rozumiem z tym wago (wiem co to jest tylko nie mogę zrozumieć jak to połączyć). Nie wiem czy chce ci się to rozrysować, wtedy najlepiej bym zrozumiał.

I głupie pytanie, ale mówiąc jeden zacisk masz na myśli że mam 2 przewody włożyć do jednego otworu? Nie będzie zwarcia jak się będą stykały? Czy masz na myśli ten otwór obok, bo w włączniku są jakby pary otworów, po 2 obok siebie.
    Wiem że to pewnie proste rzeczy są ale to pierwsza rzecz związana z elektryką, którą próbuje sam zrobić, jestem z tego tematu noga. Dzięki wielkie za wyrozumiałość.
  • #17 18865655
    nikusert
    Poziom 41  
    Te dwa przewody wkładasz do tych dwóch otworów obok siebie, pod zacisk L(lewy dolny zacisk oznaczony (1).
    Komunikacyjne do drugiego wyłącznika podłącz pod góre zaciski (3-4).A tak ogólnie to wyłącznik jest krzyżowy ,a nie schodowy ,lecz może być.
  • #18 18865673
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    No jasne - przewód do gniazdka, o obiążalności 16A, najlepiej doprowadzić do zacisku łącznika światła o obciążalności 10A i z tego zacisku dalej w kierunku rozdzielnicy.

Pytanie do autora: czy zdajesz sobie sprawę, że od puszki z tym obecnym łącznikiem w jakieś nowe miejsce, będziesz musiał przeciągnąć przewód? Potrzebujesz 2 żyły. Skoro teraz przewody idą pod tynkiem, to jak masz zamiar poprowadzić ten nowy przewód? Czy w nowym miejscu już jest jakaś puszka łączeniowa w ogóle?
  • #19 18865675
    nikusert
    Poziom 41  
    Jeżeli masz dwa takie wyłączniki jak na zdjęciu ,to te przewody komunikacyjne z pierwszego wyłącznika,podłącz pod zaciski (3-4) drugiego ,powrót (trzeci przewód) pod zacisk (1),wraca do pierwszej puszki .Łączysz go z pojedynczym przewodem (górny na starym wyłączniku brązowy),złączką wago ,lub kostką.

Dodano po 12 [minuty]:

A tak na marginesie dziwna ta Twoja instalacja .Wygląda na dość nową chociażby z racji przewodu PE ,złączek wago ,nie wiadomo jak ,reszta ,jak zrobiona rozdzielnica ,a jeden przewód zasilający gniazdka i obwód oświetleniowy ,co nie powinno tak być wykonane.Wygląda to że zasilanie i odejście do następnej puszki jest zrobione 3x1.5².

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w prawidłowym podłączeniu dwóch włączników światła schodowego, zastanawiając się, jak rozpoznać przewody w istniejącym włączniku prostym. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące identyfikacji przewodów, ich kolorów oraz sposobu ich podłączenia. Ustalono, że do włącznika schodowego należy doprowadzić przewód 3-żyłowy, a dwa brązowe przewody w starym włączniku powinny być zaizolowane. Wskazano również na konieczność użycia złączek Wago do połączeń oraz na błędy w obecnej instalacji, takie jak niewłaściwe użycie przewodów ochronnych. Użytkownik uzyskał wskazówki dotyczące podłączenia przewodów do zacisków włączników oraz ich funkcji w obwodzie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA