logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel CA 10 - alarm przy wpisywaniu kodu, problem z manipulatorem lub płytą?

Pit_mm 03 Wrz 2012 20:27 2493 13
REKLAMA
  • #1 11275671
    Pit_mm
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam mam mały problem bo nie wiem gdzie leży przyczyna czy w manipulatorze czy w samej płycie głównej. Otóż podczas wbijania kodu przy 2 czasami 3 cyfrze włącza się alarm i należy ponownie wbić kod i go wyłączyć i tak jest za każdym razem.
    Pomaga jedynie odłączenie zasilania 230V i akumulatora jednak nie na długo bo za dzień dwa ponownie włącza się alarm ale tym razem przy np uzbrajaniu a czasami przy rozbrajaniu i tak w kółko. Czy spotkaliście się może z takim przypadkiem ??
  • REKLAMA
  • #2 11275706
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    A podgląd zdarzeń co ""mówi"" ?
  • #3 11275853
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Tak, spotkałem się z takim przypadkiem parę razy, żle zainstalowany manipulator, tj. za luźna sprężynka sabotażu i były alarmy sabotażowe manipulatora jak się na nim wpisywało kod. Dakładnie tak jak kolega napisał, powinno się wyjaśnić podczas przeglądania histrii alarmów w pamięci zdarzeń.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 11279063
    Pit_mm
    Poziom 14  
    sprawdziłem i rzeczywiście wyświetla się alarm sabotażu manipulatora ale po rozciągnięciu sprężynki nadal się włącza alarm jak zaczynam wbijać kod
    następnie polutowałem na sztywno (wywaliłem ten guziczek ze sprężynką) nadal to samo :(

i tak się zastanawiam może coś w ustawieniach ?? czy to może wina płyty głównej??
  • REKLAMA
  • #7 11279706
    merun12
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam miałem kiedyś taki właśnie przypadek przy jakiejś starej wersji CA10.Niestety po dużej liczbie prób i sprawdzaniu przewodów,oraz wymianie LCD pomogła jedynie wymiana płyty.
  • #8 11279735
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Prawdopodobnie masz uszkodzoną płytę manipulatora - przerwa w druku.
  • #9 11279991
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Sprawdziłeś czy kabelki w listwie zaciskowej są mocno przykręcone? Objawy na to wskazują choć nie wykluczam "zimnego lutu" na płycie manipulatora.Zanim oddasz do serwisu celem dokonania naprawy sprawdź.jeszcze jedno wlutuj ten mikroswitch sabotażowy czasami serwis nie chce przyjąć do naprawy jak ktoś wcześniej "grzebał".
  • #10 11280201
    Pit_mm
    Poziom 14  
    kabelki sprawdziłem w pierwszej kolejności a płyty manipulatora na pewno nie oddam do serwisu bo się raczej nie opłaca nowy manipulator w granicach 200 zł kosztuje ale spróbuję jeszcze płytę podgrzać opalarką jak to nie pomoże to najpierw manipulator a następnie płyta główna do wymiany

centrala ma 5 lat i nic się z nią nigdy nie działa jest utrzymana w najlepszym porządku grama kurzu nie ma i tu nagle takie coś

dzięki za podpowiedzi i sugestie jak coś uda się zrobić to dam znać co było
    Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz
  • #11 11283306
    humek
    Poziom 32  
    Jest takie przysłowie "bogatemu wszystko wolno" Twój wybór co zrobisz ,lecz ja wysłałbym manipulator do naprawy.Oddał do najbliższego dilera Satela w celu wysłania.kosz naprawy to kilkanaście złotych .U moich klientów takie centralki pracują po 15lat i więcej a im się nic nie dzieje.Podgrzewanie opalarka to wygłup który nic nie daje, doprowadzisz do zniszczenia manipulatora.
  • #12 11284152
    Pit_mm
    Poziom 14  
    dlaczego twierdzisz że podgrzewanie płyty opalarką od razu ją uszkodzi ?? przecież do pieca jej nie wrzucam i już nie raz traktowałem płytę główną od komputera opalarką i jakoś śmiga (no już będzie 8 lat)
    co do stwierdzenia bogatemu wszystko wolno to klient chce od razu mieć zrobione i biedny nie jest także ja za to nie płacę a i w koszt sobie wwali fakturę ;)
    jak by to był mój manipulator to bym go łatał a i tak na końcu bym pewnie kupił nowy ;)

najbliższy diler satela --> dojazd 50 zł
    naprawa --> ?? ale pewnie w granicach 50 - 100 zł

czy to ma sens skoro nowy na gwarancji około 170 zł
  • #13 11284220
    humek
    Poziom 32  
    Ostatni post do Ciebie!! Po pierwsze opalanie płyt z elektroniką działa destrukcyjnie na elementy (kondensatory elektrolityczne i inne), po drugie naprawa nie będzie taka droga jak piszesz a wysyłka pocztą będzie tańsza.Po trzecie to Ty jako instalator masz dbać o to by sprzęt do ochrony mienia działał poprawnie i niezawodnie bo on ma chronić ludzkie mienie!!!! a Ty kolego robisz jakieś doświadczenia pseudo oszczędne. Ręce opadają jak się takie posty czyta.POWODZENIA
  • #14 11284398
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z alarmem w systemie Satel CA 10, który aktywuje się podczas wprowadzania kodu, co wymusza ponowne wpisywanie. Po odłączeniu zasilania problem na chwilę ustępuje, ale powraca. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być luźne elementy manipulatora, takie jak sprężynka sabotażu, lub uszkodzenia płyty głównej. Wskazano na konieczność sprawdzenia połączeń oraz ewentualne usunięcie zimnych lutów. W przypadku braku poprawy, zaleca się wymianę manipulatora lub płyty głównej. Dyskusja porusza również kwestie kosztów naprawy w porównaniu do zakupu nowego urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA