logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz do kolumn Unitra-Tonsil ZgC-40-8-580? Opinie i sugestie

sebass04 24 Sty 2005 18:44 10910 8
REKLAMA
  • #1 1165988
    sebass04
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    :-)Witam!!!
    Potrzebuje opini na temat kolumn Unitra- tonsil ZgC-40-8-580. Jaki wzmacniacz wystarczał by do tych głośników???

:D Pozdro!!!
  • REKLAMA
  • #2 1166074
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 136
    Po nazwie mogę ci podać takie informacje:
    ZgC - zestaw głośnikowy Kompaktowy
    40 - 40Wat
    8 - 8ohm
    Te kolumny kumpel napędzał na zodiaku DSS-402(ok.10W na kanał). Grało to nawet przyjemnie. Nie było żadnego problemu z kontrolą głośnika.
  • #3 1168713
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    To są stare dobre tonsilowskie kolumny i z racji ich dobrej efektywności nie muszą być napędzane specjalnie mocnym wzmacniaczem :)
  • REKLAMA
  • #4 1168846
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    czy to moze chodzi o takie dwudrozne kolumny tonsila oparte na GDN20/40 i GDWK9/80 z taka smieszna dokladana krotka tuba..... jesli te to ja nie amm o nich najlepszego zdania........ owszem na basie brzmialy niezle ale zakres sredni wysoki (wg mnie najwazniejszy) byly zle nieprzejrzyste srednica i wysokie nieczytelne rozmyte na dodatek urywaly sie o tak poza pewna granica /10 kilo/ zero przestrzennosci dzwieku konstrukcja berdzo debetowa z czasow 80' lat wg mnie zrobili to nie dalo sie czego innego z tego co mieli
  • #6 1169356
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    No wlasnie o te mi chodzi ja mialem takie same dawniej i nie mam dobrego zdania o nich lepsze byly inne konstrukcje z tamtych czasów np space86 .
    Wykres wydaje sie ladny rowny ale tylko chyba na osi kolumny po pod kontem traca caly sredni i wysoki zakres czyli ajk pisalem wg mnie sa do bani, jeden z gorszych wyrobow tonsila
  • REKLAMA
  • #7 1295064
    szakal114
    Poziom 12  
    świetny zestaw za śmieszne pieniądze bardzo polecam, największą ich zaletą jest ich głebokie brzmienie i silny bas jak na głośniki z tamtego okresu i jak na 20cm membranę żestaw nie potrzebuje dużych mocy do wysterowania na spokojnie będą grały na wzmacniaczu 2x 10 wat ale jesli chce sie zobaczyć prawdziwy efekt polecam coś większego te głośniki wytrzymują nawet pół raza więkiszą moc od ich mocy nominalnej bez problemu
  • #8 1295681
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 1301856
    szakal114
    Poziom 12  
    ja dołączyłem do mego zestawu zgc jeszcze małego i nie ma lepszego zestawu za takie śmieszne pieniądze sub na gdn20/100 23 litry gra to wszystko wyśmienicie

Dodano po 1 [minuty]:

małego suba oczywiście

Podsumowanie tematu

✨ Kolumny Unitra-Tonsil ZgC-40-8-580 to kompaktowy zestaw głośnikowy o mocy nominalnej 40 W i impedancji 8 Ω. Są to starsze, efektywne kolumny, które nie wymagają bardzo mocnego wzmacniacza do poprawnej pracy. Użytkownicy polecają wzmacniacze o mocy około 10-20 W na kanał, np. Zodiak DSS-402 (około 10 W) lub Tosca 303 (2x20 W), które zapewniają dobrą kontrolę i głośność. Kolumny charakteryzują się głębokim basem, szczególnie jak na 20 cm membranę, oraz przyzwoitym brzmieniem całego pasma, choć niektórzy krytykują średnicę i wysokie tony za brak przejrzystości i przestrzenności. Wymiana zużytych pianek w głośnikach wysokotonowych (GDN) na oryginalne części poprawia jakość dźwięku. Dodatkowo, do zestawu można dołączyć subwoofer na głośniku GDN20/100 o pojemności około 23 litrów, co poprawia brzmienie basu. Ogólnie kolumny te są cenione za stosunek jakości do ceny i nie wymagają wzmacniaczy o dużej mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA