logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć domofon bez nazwy w bloku? Kolory przewodów: zielony, biały, czerwony

qetuo 05 Wrz 2012 18:00 3471 6
  • #1 11281619
    qetuo
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Niestety nie ma nazwy domofonu ani jego symbolu czy też coś w tym rodzaju.
    Niestety jest on tutaj od początku istnienia bloku.

Nie mam pojęcia jak połączyć go ,

niżej podaj fotki jeśłi ktoś mógłby pomóc.

Jak podłączyć domofon bez nazwy w bloku? Kolory przewodów: zielony, biały, czerwony

Od słuchawki( głośnika ) idą 2 zielone przewody . dodam

Natomiast od dołu domofonu idę 3 przewody - biały, zielony i czerwony.
  • #2 11282871
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2059
    To unifon GMWO. Oznaczenia unifonu to:
    1-generator
    2-masa
    3-słuchawka
    4-mikrofon
    Na górnym zdjęciu jest mikrofon wyjęty z mikrotelefonu a na dolnym podłączony unifon, więc w czym problem?

Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #3 11282984
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Zapewne nie wiesz jak podłączyć urwany kabel w słuchawce. Otóż biały jest wspólny dla głośniczka i masy tej małej płytki. Zielony idzie na drugi koniec głośniczka (poza płytką), a czerwony to zasilanie tej płytki (wzmacniacza mikrofonowego).
    Opis podłączenia płytki:
    Lewy górny róg (na zdjęciu płytki) to wspólna masa, czyli kabelek biały ze sznura i jeden od głośniczka (dowolny zielony). Lewy dolny punkt lutowniczy to zasilanie wzmacniacza mikrofonu (kabelek czerwony).
  • #4 11285711
    qetuo
    Poziom 10  

Natomiast nie wiem jak podłączyć przewody z tego drugiego zdjęcia. Jest ich 6eść a Ja mam 4 miejsca ( cyfry ) ?
  • #5 11285744
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Na zdjęciu widać podłączone cztery kabelki, bo taki jest unifon. Dwa pozostałe być może są rezerwowe. Nie napisałeś czy ty go sam próbowałeś podłączyć w nowym miejscu. Jeżeli tak i instalacja jest 6 żyłowa (w pełni wykorzystane te żyły) to musiałbyś odizolować sam przycisk otwarcia zamka od reszty układu lub zastosować inny dodatkowo przycisk. W instalacjach analogowych 6 żyłowych dwie żyły służą właśnie do otwarcia zamka a pozostałe to masa, mikrofon, słuchawka i wywołanie.
  • #6 11285782
    qetuo
    Poziom 10  
    No właśnie sam próbowałem podłączać i teraz nie wiem, który przewód do jakiego nr.
  • #7 11285814
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Kolory to sprawa instalatora, który to montował. Nie ma zasad typu, że np. zielony to masa a niebieski wywołanie. Po prostu musisz to wybadać. Nawet metodą prób i błędów ustalisz to w kilka minut. Najpierw proponuję znaleźć żyłę masy i słuchawki. Potem to już zabawa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu domofonu bez nazwy w bloku, który ma dwa zielone przewody od słuchawki oraz trzy przewody (biały, zielony, czerwony) od dołu. Odpowiedzi wskazują, że domofon to unifon GMWO, a kolory przewodów nie mają standardowego przypisania. Biały przewód jest wspólny dla głośnika i masy, zielony prowadzi do głośnika, a czerwony to zasilanie wzmacniacza mikrofonowego. W przypadku instalacji z sześcioma przewodami, dwa mogą być rezerwowe, a pozostałe służą do otwierania zamka, masy, mikrofonu i słuchawki. Użytkownik powinien zidentyfikować przewody metodą prób i błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA