logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS K70IO - Zacina się i ekran "zamarza"

jfal 05 Wrz 2012 18:08 3201 11
REKLAMA
  • #1 11281650
    jfal
    Poziom 10  
    Witam
    Otóż mam problem z notebookiem ASUS K70IO. W pewnym momencie laptop zawiesza się całkowicie tak że ekran "zamarza" nie można ruszyć myszką ani nie reaguje na ctrl alt delete. Pomaga jedynie wyłączenie go chociaż parę razy się zdarzyło że pomagało tylko wyjęcie baterii. Próbowałem formata i tez nie pomogło. Czytałem tez wiele postów i wielu uważało że przyczyną jest dysk. Jednak u mnie nie pomogło ponieważ kupiłem nowy dysk SSD, wgrałem nowy BIOS (opcja AHCI w biose włączona) i problem dalej nie ustąpił. Również przetestowałem pamięci RAM Memtestem i nie wychodziły żadne błędy. Dodam jeszcze że raz zdarzyło się że gdy komputer się zawiesił wyłączyło się również podświetlenie matrycy.
    Proszę o pomoc :cry:
  • REKLAMA
  • #2 11281733
    kropak
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    A jakie są temperatury? Procesora, kary graficznej?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 11281775
    jfal
    Poziom 10  
    W SiSoftware Sandra procesor ma temperaturę 52°C a karta graficzna 50°C

Dodano po 14 [minuty]:

Ponizej zamieszczam zrzut z CristalDiskInfo:
    ASUS K70IO - Zacina się i ekran "zamarza"
  • #5 11281848
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Więc pamięć ram do przetestowania.
  • REKLAMA
  • #6 11281880
    jfal
    Poziom 10  
    Wczoraj przez poł nocy testowałem pamiec Memtestem86+ v4.20 i nie wykazywało żadnych błedów
  • #7 11281919
    adamadi33
    Poziom 43  
    Dysk w trybie IDE i zainstalowany system też powodował zamrażanie?
  • #8 11281946
    kropak
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Menedżerze urządzeń ze sterownikami wszystko jest ok? Nie ma żadnych znaków zapytania?
  • #9 11282003
    adamadi33
    Poziom 43  
    Pytałem czy zainstalowałeś system ale dysk był w trybie IDE nie AHCI i czy nie było
    zamrażania się systemu?
  • #10 11282818
    jfal
    Poziom 10  
    W menedżerze urządzeń wszystko ok. Nie ma żadnych znaków zapytań. Jak instalowałem system dysk był w trybie AHCI tzn. u mnie w BIOSIE jeżeli chodzi o tryb jest tylko opcja SATA OPERATION MODE ustawiona na Enhanced (ustawienie jej na Compatible przełącza na tryb IDE wg. opisu funkcji po prawej stronie w biosie) i pod tym jest jeszcze AHCI Port0 Hard Disk: Kingston i tak dalej. Jak cokolwiek tutaj ruszam system nie wstanie
    Teraz jak się zawiesza to za każdym razem gaśnie podświetlenie matrycy a nie jak wcześniej zamrażało ekran

Dodano po 12 [minuty]:

Przy starym dysku zwykłym HDD również tak się robiło że system zamarzał
  • #12 11334038
    jfal
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany. Na procku było mało pasty termo przewodzącej jednak problem leżał jednak w pamieci RAM. Niby memtest nie wykazywał błędów ale kości nie były jednakowe (różniły się czasem opóźnienia). Teraz są wsadzone identyczne kości 2x2GB i póki co laptop śmiga.

Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem ASUS K70IO, który zawiesza się, a ekran "zamarza", co uniemożliwia dalszą pracę. Przeprowadzono różne testy, w tym wymianę dysku na SSD, aktualizację BIOS-u oraz testy pamięci RAM, które nie wykazały błędów. Użytkownik zauważył, że problem występuje również przy starym dysku HDD. Po dalszej diagnostyce okazało się, że przyczyną problemu była niezgodność pamięci RAM, mimo że testy nie wykazały błędów. Po wymianie na identyczne kości RAM laptop działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA