limes napisał: Witam! Pojawiły mi się zwarcia w trakcie pracy i postanowiłem obejrzeć grzałkę ale mam problem z wyjęciem jej a nie chcę czegoś rozwalić. Poproszę o wszelkie sugestie co do grzałki i zwarcia ( wywala korki w trakcie pracy by po 10-15 minutach pracować ponownie)
Kolega wyraźnie napisał kiedy wywala mu bezpiecznik, więc chyba właśnie chodzi o grzałkę.
Wyłącznik nadprądowy to zwykły bezpiecznik.
Wyłącznik przeciwporażeniowy różnicowo-prądowy, w skrócie "różnicówka", rozłącza obwód elektryczny w przypadku upływu prądu z obwodu głównego do przewodu ochronnego (PE). Jeśli masz "różnicówkę" połączoną z wyłącznikiem nadprądowym (w jednej obudowie), to nie wiesz czy masz zwarcie czy upływ prądu (chociaż zwarcie do przewodu PE też jest szczególnym przypadkiem upływu

). Możesz i powinieneś pomierzyć rezystancję między zaciskiem prądowym grzałki, a zaciskiem ochronnym.
Oczywiście nie upieram się na 100% przy grzałce, ale to sprawdziłbym w pierwszej kolejności.
W szczególności nie wiem co należy rozumieć przez to, że po 10-15 minutach pralka działa ponownie. Czy wcześniej nie da się jej włączyć? Z tym wiązałem stygnięcie bimetalu w przeciążonym bezpieczniku.