logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka minimalna temperatura gorącej wody w kranie - normy

austin007 06 Wrz 2012 14:51 88263 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaka minimalna temperatura ciepłej wody w kranie obowiązuje w budynku wielorodzinnym i jakie przepisy to regulują?

W budynku wielorodzinnym instalacja ciepłej wody powinna zapewniać w punktach czerpalnych temperaturę nie niższą niż 55°C i nie wyższą niż 60°C, więc 46°C jest za mało [#11285288][#11285757] Przepis dotyczy budynków innych niż jednorodzinne, zagrodowe i rekreacji indywidualnej, a w instalacji ciepłej wody ma być zapewniony stały obieg także na odcinkach przewodów o objętości wewnętrznej powyżej 3 dm3 prowadzących do punktów czerpalnych [#11285288] Wskazano też, że aktualna podstawa to Dz.U. nr 56, poz. 461 z 2009 r. zmieniające warunki techniczne, przy czym wartości temperatury nie uległy zmianie względem wcześniejszego rozporządzenia z 2002 r. [#11285757][#11285297] Jeśli budynek powstał po 2002 r. (np. 2007/2008), to można się powoływać na te przepisy i żądać doprowadzenia instalacji do normy [#11285757][#11287885] W praktyce radzono wykonać własne pomiary, najlepiej komisyjnie z sąsiadami, wszystko protokołować i wysłać do administracji pismo polecone z żądaniem usunięcia nieprawidłowości [#11286045][#11287840]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 11284325
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 278
    Witam

Nie znalazłem innego działu, więc tu proszę Kolegów o pomoc.

Szukałem i nie znalazłem informacji/regulacji prawnej jaką minimalną temperaturę wody zapewnić powinien dostawca. ( w umowie nie ma)

Informacje są różne, czasem 55-60*C, a znalazłem i minimum 45*C. DO czasu uzyskania temperatury nominalnej może popłynąć do 3L wody.
    Mieszkam na ostatnim piętrze (5) w Warszawie i rzeczywiście zanim osiągnie temperaturę roboczą leci 1L zimniej i ok 2l coraz cieplejszej.

Mimo to max temperatura u mnie to 46*C. Moim zdaniem ta woda jest za zimna (w innych mieszkaniu w innej dzielnicy leci ok 60*C)
    Proszę o jakąś normę, lub naprowadzenie jak znaleźć. Płacimy kupę pieniędzy za ciepła wodę, a dostajemy letnią + te 3L zimnej w cenie gorącej.

Pozdrawiam
    L
  • REKLAMA
  • #2 11284702
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    Oj , kolego. Czy ta temperatura jest jakoś prawnie unormowana- nie wiem. Zasadniczo, przyjmuje się , że CWU powinno mieć 50 st. To akurat tyle, że jest dla naszych odczuć komfortem.
  • #3 11285288
    austin007
    Poziom 17  
    Zdecydowanie zależało mi na normach i regulacjach prawnych. Jak w temacie. Intuicyjnie to wiemy:), ale dzięki za chęci.

Udało mi się odszukać przepisy. Nie wiem tylko czy przepis jest aktualny
    Rozp. Min Infrastruktury z 2002 r.

1. W budynkach, z wyjątkiem jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, w instalacji ciepłej wody powinien być zapewniony stały obieg wody, także na odcinkach przewodów o objętości wewnątrz przewodu powyżej 3 dm3 prowadzących do punktów czerpalnych.

2. Instalacja ciepłej wody powinna zapewniać uzyskanie w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 55°C i nie wyższej niż 60°C, ...

Czy ktoś wie czy przepis był nowelizowany?
    Pozdrawiam
    L
  • #4 11285297
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    Tak. Jest taki przepis i jest aktualny. Też go odszukałem, bo przyznam że mnie zaintrygowałeś tym pytaniem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11285757
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Witam.

To, co napisał serwisant73 liczbowo pozostaje prawdą. Istotnie tak jest.

Natomiast..... była nowela.

Temat jest szczegółowo uregulowany w Dzienniku Ustaw nr 56, poz. 461, pkt. 16, z 12 marca 2009, Rozp. zmieniające warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Liczbowo - wartości temperatury nie uległy zmianie. Dodano ( rozszerzono ) warunki dezynfekcji termicznej. I tyle. Natomiast do jakiejkolwiek przepychanki powołuj się na ten Dziennik - bo poprzedni czyli Dz.U. nr 75, poc. 690 z 2002 roku został znowelizowany.

Warto również zerknąć do Rozp. Min. Infr. z 7 kwietnia 2004, Nr. 109, poz. 1156.Tam WRESZCIE załączono spis Norm przywołanych, w tym dotyczących instalacji wodociągowych. Przywołanych - to znaczy mająych status obowiązujących , bo będących częścią Prawa Budowlanego.

Co do Twojego pierwszego postu.

Istotnie, 46 C to, w odniesieniu do atualnego normatywu jest za mało. Natomiast ważne jest kiedy powstał budynek. Jak po 2002, to walcz o swoje, powołując się na ww Rozporządzenie - z 2002, bo Ci to przysługuje z mocy Prawa. Jak wyraźnie przed 2002, to moga być kłopoty, bo w 75, poz. 690 z 2002 istnieje jeszcze paragraf 330.

Kluczowe jest - kiedy powstał budynek.
  • #6 11285819
    austin007
    Poziom 17  
    Nowelizacja o której napisałem , dotyczyła zapisu z 1994 roku, gdzie zakres temperatur ustawodawca określał na 45-55*C.

Dziękuję Kot-huncwot za wskazanie źródeł.

Budynek powstał po 2002 roku, zdaje się 2007/2008. I już samo to,że musli polecieć w kanał 1-2 litrów wody w taryfie gorąca, zanim można będzie wejść pod prysznic, denerwuje.

U znajomej ze 2 lata temu była "komisja" z pomiarem, bo wojowała o to samo. Złożyła stosowne pismo .
    Nie wiem na ile to możliwe, ale dziwnym zbiegiem okoliczności na dzień czy dwa, temperatura wody się podniosła znacząco i wyszła na idiotkę.
    Jak to w praktyce zrobić, żeby nie wyjść na idiotę? W kranie leci 46*C i nie chce więcej.
  • #7 11285850
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 523
    Macie swoją kotłownie osiedlową czy ciepło z miasta (GPEC, OPEC itp)?
  • #8 11285908
    austin007
    Poziom 17  
    Ciepło z miasta. Nie powiem w tej chwili jaki dostawca.
  • REKLAMA
  • #9 11285913
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Zrobienie dziewczyny w konia było ( prawdopodobnie ) proste. Podnieśli NA CHWILĘ temperaturę cwu na regulatorze ciepłej wody użytkowej w węźle cieplnym.

Jak Ci się chce, to - ja ściągam Prawo z serwera Sejmowego - sejm.gov.pl. Tam jest zakładka Internetowy System Aktów Prawnych. Tylko wyszukiwarka jest kiepska. Bez podania nr. pozycji dostajesz tak ze 100 wyników. Warto złapać dz. 75, poz. 690 i na wyświetlonej stronie będzie tyż wykaz aktów zmienionych, i wykaz aktów zmieniających. I idziesz kolejno aktami zmieniającymi - czyli późniejszymi w czasie. Wg mojej wiedzy na 07. 2012 ( wtedy grzebałem w Prawie ) zmiany nie było. Ostatnia nowela 75-tki to Dz.U. 239, poz. 1597 z 2010. Ale tam jest tylko zmiana ( przemumerowanie ) Norm Przywołanych. - bo Polski Komitet Normalizacyjny wprowadził tzw. numerację ujednoliconą Norm, bez ruszania ich treści.

To żargon zawodowy - mówiąc 75-tka mam na myśli Dz.U.Nr 75, poz 690 z 2002 roku. Plus oczywiście wszystkie nowele - no ale to sa własnie te akty zmieniające - że wspomniałem.

Jak Warszawa - to SPEC. Ale to nie oni nawalają.
  • #10 11285932
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 523
    Kot-huncwot napisał:

Zrobienie dziewczyny w konia było ( prawdopodobnie ) proste. Podnieśli temperaturę na regulatorze ciepłej wody użytkowej w węźle cieplnym.

Bingo, o tym myślałem. Dodatkowo mogą sterować czasami i wydajnością cyrkulacji, która jak mniemam powinna być w budynku.
  • #11 11285951
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Jeżeli budynek ma 5 pięter, to cyrkulacja być musi. Inna sprawa - czy działa. Ale moim zdaniem tak. Ciepła , czy ciepława woda po 3 litrach spuszczonej wskazyawałaby na czynną cyrkulację.

Idąc po kolei. Rurociągi MUSZĄ być izolowane. Cyrkulacja ma działać.
  • #12 11285952
    austin007
    Poziom 17  
    Będę mierzył tę temperaturę (Nowe Bemowo), bo np rodzina (Bródno) ma gorącą wodę z prawdziwego zdarzenia, że aż parzy a tu letnia. Przy takiej temperaturze wody gorącej jej zużycie zdecydowanie wzrasta.

Cyrkulacja musi być, ale od pionu na klatce do kranu leci w podłodze woda ok 5-6m. Jak robiłem kiedyś tam wylewkę widziałem,że rura (zdaje się pex) jest peszlu.

Szukałem nowelizacji i znalazłem tylko nic niewnoszące zmiany w temacie.

Pytanie jak w praktyce udowodnić,że temperatura jest niezgodna z normą. Jak uniknąć sytuacji, w której komisja przed wizytą podniesie mi temperaturę na regulatorze i życzliwie uśmiechnie mi się w twarz, a w drodze powrotnej przywrócą nastawy:)
  • #13 11286045
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Czy tak jest caly dzień, czy tylko w szczytach rozbioru ?

Założ sobie segregatorek.
    Znajdź ile się da ludzi - sąsiadów - którzy mają ten sam problem.
    Kupić porządny termometr. Rtęciowy, z porządnym zakresem, z klasą dokładności i koniecznie zachować w segregatorku rachunek za temometr i resztę papierków.
    Jak woda za zimna, to robić pomiary komisyjnie z sąsiadami, protokołować, podpisywać i archiwizować w segregatorku że wspomniałem. Komisyjnie - bo to już jest materiał dowodowy w sądzie - są świadkowie.

Po miesiącu zrobić xero i wysłać poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru do Administracji. Koniecznie przy piśmie. Pismo koniecznie z datą, numerem pisma, prawidłowo adresowane, podpisane. koniecznie z tzw. rozdzielnikiem tz. Otrzymują - Administrator i a/a , czyli ad acta. Jak masz z tym problem, to znajdź zaprzyjaźninego urzędnika - księgowy też będzie dobry i niech Ci zrobi wzór takiego pisemka. W piśmie należy zażądać doprowadzenia temp. wody do normatywnej, z powołaniem się na stosowne przepisy, czyli Dz. U.
    Jest szansa, że poskutkuje. Urzędasy nie boją się gadania i narzekania lokatorów. Natomiast boją się konkretnej, udokumentowanej akcji. To powinno wywołać działanie ze strony Administracji.

Dla wzmocnienia powagi sprawy może warto poszukać kogoś z urawnieniami rZeczoznawcy w branży.

Idę spać :-)
  • #14 11286141
    austin007
    Poziom 17  
    Kot-huncwot, bardzo dziękuję za wyczerpujące, praktyczne informacje
    Pisałeś ,że " Jak Warszawa - to SPEC. Ale to nie oni nawalają"

Kto więc ponosi odpowiedzialność za taki stan rzeczy? Może być tak,że w budynku źle działa cyrkulacja? Pompa działa non-stop czy sterowana jest na podstawie pomiarów temperatury w najbardziej odległym punkcie? (ew inne kryteria)
  • #15 11286168
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Austin - jutro. Bo do domu nie zdążę.
  • #16 11286177
    austin007
    Poziom 17  
    :) Jasne, nie naciskam. Sprawa nie jest paląca, na cito:) Wielkie dzięki.
  • #17 11287023
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Dlaczego taka głupia norma? Przecież nikt nie będzie się kąpał w wodzie o temperaturze od 55 do 60 stopni (60 stopni to już poparzenie)!!! Dawniej była norma 45-55 i była o wiele lepsza (nie groziły poparzenia, oraz mniej się marnowało energii).
  • #18 11287049
    austin007
    Poziom 17  
    Kolego Zbigniew Rusek,

Norma jest normą i ocena słuszności nie jest przedmiotem wątku.

Koszy jakie ponosimy z tytułu dostawy, podgrzania wody i odprowadzenia ścieku są niezwykle wysokie. Nie wspomnę o relacji do średnich zarobków vs UE.

Mogłaby pozostać norma poprzednia, pod warunkiem co najmniej proporcjonalnej obniżki ceny. Bo wiadomo ,że do celów gospodarczych wystarczy te 45*C i straty przesyłu były by pewnie niższe (mniejsza delta T).

Ale jeśli monopolista każe sobie słono płacić, to oczekuję dotrzymania jakości. Niższa temperatura wody gorącej , to jej większe zużycie do uzyskania tej samej temperatury końcowej (cet. parib.)

Pozdr.
    L
  • #19 11287840
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Witaski :-)

Rozpoznaj proszę, kto budował. Spóldzielnia ? Deweloper ? Inne ?

Budynek jest komunalny ? Wspólnoty ? Kto zarządza ?

austin007 napisał:
    Kot-huncwot, bardzo dziękuję za wyczerpujące, praktyczne informacje
    Pisałeś ,że " Jak Warszawa - to SPEC. Ale to nie oni nawalają"

Kto więc ponosi odpowiedzialność za taki stan rzeczy? Może być tak,że w budynku źle działa cyrkulacja? Pompa działa non-stop czy sterowana jest na podstawie pomiarów temperatury w najbardziej odległym punkcie? (ew inne kryteria)

No to po kolei.

Za stan techniczny budynku odpowiada ten, kto zarządza - zatem Właściciel lub Administrator. Ja bym kopał w pupę administratora. Za to, że budynek nie spełnia obowiązujących wymogów Polskiego Prawa Budowlanego w zakresie parametrów użytkowych - czyli temp. cwu.

Instalacja cyrkulacji

- być musi. Z tego co piszesz, to ona IMO działa. - 3 litry to nie jest jakoś bardzo dużo. Sprawdź w środku nocy - jak będzie ciepła równie szybko, to cyrkulacja działa. Niezależnie od technologii ( materiału ) przewodów cwu winny być izolowane temicznie. To też wymóg.

- pompka - z reguły - jest włączona cały czas, na stałych obrotach. Z faktu, że są techniczne możliwości wykonania dowolnie wariackiego sterowania takiej instalacji nie wynika, że to zrobiono. Koniec końców Developer tylko i wyłącznie wali w rogi koszty a resztę ma w tymtam.

Musiałbym posprawdzać po normach - ale wydaje mi się, że jest obowiązek stosowania regulacyjnych ( równoważących ) zaworków podpionowych w istalacji cyrkulacyjnej. Te zaworki mogą być naprawdę fikuśne *. Ale dowolny błąd nastawy zaworu, czy też brak zaworu - nie może być przyczyną niedotrzymania temp. wody w dłuższym okresie czasu.

* jak jesteś ciekawy, to depnij sobie na goolach MTCV 15, albo podpionowy zawór regulacyjny cwu. Cudeńka wyskakują :-)

Spec moim zdaniem trzyma parametry zasilania budynku. Oni mają na karku zbyt wielu cwaniaków, którzy zawalili by ich roszczeniam finasowymi za niedotrzymywanie warunków zasilania. Poza tym w ciągu ostatnich 15 lat oni się bardzo poprawili jako firma.

Po mojemu
    - za niska nastawa na regulatorze cwu. To generuje pieniądze Właścicielowi Budynku. Bo SPEC-owi płaci się z licznika ciepła, a lokator płaci z obrotów wodomierza.

Zadziałaj, jak sugeruję. Pomiar, podpisy i wysłać do Administracji. jak będzie bez reakcji to po dwóch tygodniach - ponaglenie.

Coś się powinno zadziać.
  • REKLAMA
  • #20 11287863
    austin007
    Poziom 17  
    Super, tutorial:) Będzie dla pokoleń.

Budował deweloper w czasach dołka cenowego mieszkaniówki. Jak słusznie zauważyłeś ciął koszty jak tylko się da. Teraz mimo wszystko deweloperzy bardziej dbają o jakość.

Administrator budynku jest mówiąc kolokwialnie "mało kumaty" technicznie i nie sądzę, żeby zrobił to umyślnie. Rąbie za to na podwykonawcach (duża faktura, koperta pod stołem) - znany scenariusz.

Zrobię pomiary jak pisałeś.

Wielkie dziękuję:)
    Pozdrawiam
    L
  • #21 11287885
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    A jeszcze sprawdź, czyj jest węzel cieplny. Czy pozostał we władaniu ( ikonserwacji ) Wspólnoty ? Czy tak ?
    Czy został przekazany do eksploatacji w SPEC-u?

Ale to wszystko i tak mało warte :-)

Zadziałaj aktywnie z ludźmi. Działanie w realu zwykło przynosić efekty.
    W przeciwieństwia do klikani w necie.

A jeszcze - jak bud z 2008/2009, to powołuj się na dz.u. nr 75, poz. 690 z 2002 roku. Liczbowo bez zmian, ale poprawnie z formalnego punktu widzenia.
  • #22 19104667
    ImPresti
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    No takich bzdur jeszcze nie czytałem. I nikt jeszcze tego nie zanegował?
    Dla przyszłych pokoleń?
    Chyba świadectwo ignorancji.
    1. WT i te z 99 r. i z 2002 r. dotyczą projektowania instalacji ciepłej wody, a nie obowiązku zapewnienia temperatury. O tym jaką temperaturę wody chce mieć decyduje właściciel lub zarządca.
    2. Ostatecznie koszt podgrzania wody to koszt mieszkańca i jest rozliczany wraz z rozliczeniem zużycia wody. Jak ktoś pisze, że na tym zarabia spółdzielnia lub zarządca (bzdura)to odsyłam do prawa energetycznego. Jeśli masz mniej gorętszą wodę to prawdopodobnie mniej płacisz za jej podgrzanie, bo ciepłomierz wskazuje mniej GJ, czyli zużywasz mniej ciepła GJ do podgrzania 1 m3 wody. To taki wskaźnik efektywności. Oczywiście cena zależy głównie od dostawcy ciepła i od taryfy, ale większości PEC, MPEC, OPEC etc. zależy żeby tego ciepła wepchać do instalacji jak najwięcej i jak najwyższą fakturę wystawić.
    A tym, którzy chcą 60 st. C a potem i tak schładzają ją zimnym kurkiem lub mieszalnikiem proponuję postukać się w głowę. Straty na cieple są znacznie wyższe, gdy jest duża różnica temperatur między instalacją a otoczeniem i wtedy płacisz głównie za gotowość.
  • #23 19105010
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Powinno się wprowadzić normę przewidującą od 45 do 55 stopni, przy czym te 55 powinno być nieprzekraczalną granicą, aby nie było POPARZEŃ.
  • #24 19105538
    ImPresti
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Ciekawy też jestem, czy osoby wypisujące takie bzdury, a mieszkające teraz zapewne w domku jednorodzinnym doniosłyby na siebie do PINB, że nie mają dotrzymanych parametrów ciepłej wody, bo się kąpią np. w 38 st. C?
  • #25 19110782
    xior
    Poziom 11  
    Ja mam tylko pytanie w jakiej odległości od pionów jest ta bateria o której mówimy?ja swoją przeniosłem o 2,5 metra od miejsca w którym była i nic nie poradzę te trochę chłodnej wody musi zlecieć
  • #26 19112541
    sysolek
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    InPresti głupoty to ty wypisujesz. Płacę 25 zł za czynnik grzewczy 1 m3 wody ciepłej. Woda ma temperaturę ok 39 stopni. Więc wolę mieć wodę o temperaturze 55 stopni i mieszać ją z zimną, niż grzać w garnku, żeby dolac do kąpieli. Ale pod prysznicem to też nie jest możliwe.
  • #27 19112586
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    Kot-huncwot napisał:
    A jeszcze sprawdź, czyj jest węzel cieplny. Czy pozostał we władaniu ( ikonserwacji ) Wspólnoty ? Czy tak ?
    Czy został przekazany do eksploatacji w SPEC-u?

I tutaj może być problem. Ważne jest czy u was jest wymiennik ciepła i SPEC dostarcza do was t.z. wysoki parametr, czy nie ma wymiennika i SPEC dostarcza do waszego budynku niski parametr (gdzie indziej jest wymiennik).
  • #28 19112639
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    ImPresti napisał:
    Ciekawy też jestem, czy osoby wypisujące takie bzdury, a mieszkające teraz zapewne w domku jednorodzinnym doniosłyby na siebie do PINB, że nie mają dotrzymanych parametrów ciepłej wody, bo się kąpią np. w 38 st. C?

Przepis nie dotyczy domów jednorodzinnych

Dodano po 1 [minuty]:

sysolek napisał:
    InPresti głupoty to ty wypisujesz. Płacę 25 zł za czynnik grzewczy 1 m3 wody ciepłej. Woda ma temperaturę ok 39 stopni. Więc wolę mieć wodę o temperaturze 55 stopni i mieszać ją z zimną, niż grzać w garnku, żeby dolac do kąpieli. Ale pod prysznicem to też nie jest możliwe.

A u sąsiadów jaka jest temp wody ? Jak podobna to podniesienie temperatury zwiększy również i koszt m3 ciepłej wody.
  • #29 19547487
    postma
    Poziom 2  
    Większość z piszących jest zapewne głęboko nawiedzona nie kumając, że woda o temp. 60 st. MUSI być droższa ( i to zdecydowanie!) od tej o temp. 50st. A oni swoje: że doleją sobie zimnej wody......
    i tym podobne dyrdymały.
    Ciepło jest towarem! Im go więcej w ciepłej wodzie ( im woda gorętsza) tym większy jest koszt jej podgrzania. Jest to tak prosta zależność, że dziwię się tej niewiedzy.
  • #30 19547525
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Te przepisy są debilne. Powinno być określone, ze MAKSYMALNA temperatura ciepłej wody powinna być równa 55℃, gdyż od 56℃ wzwyż może być oparzenie (niewielkie). Powinno być od 45℃ do 55℃ (taka temperatura i tak wymaga mieszania z zimną wodą). Wymóg minimalnej temperatury wody 55℃ to prawdopodobieństwo poparzeń, szczególnie wśród dzieci i ludzi w zaawansowanym wieku (nie zawsze zmieszają w kranie z zimną wodą).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy normy minimalnej temperatury ciepłej wody użytkowej w budynku wielorodzinnym oraz sposobu jej egzekwowania. Przywołano przepisy warunków technicznych dla budynków: w punktach czerpalnych ciepła woda powinna mieć temperaturę nie niższą niż 55°C i nie wyższą niż 60°C, a w instalacji ma być zapewniony stały obieg wody, także na odcinkach o objętości powyżej 3 dm3. Wskazano, że przepisy były nowelizowane, ale wartości temperatury pozostały bez zmian; rozszerzono jedynie wymagania dotyczące dezynfekcji termicznej. Omówiono też praktyczne aspekty: konieczność działania cyrkulacji w budynku, izolacji przewodów, wpływ odległości baterii od pionu oraz możliwość chwilowego podniesienia temperatury przez administrację przed kontrolą. Zalecono wykonywanie komisyjnych pomiarów termometrem, dokumentowanie wyników, zbieranie podpisów sąsiadów i składanie pisma do administracji lub zarządcy. Pojawiły się też spory o sens wysokiej temperatury CWU, koszty podgrzewania oraz ryzyko poparzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA