Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics SA-DX940, mostkowanie kanałów

damianbulla 07 Wrz 2012 14:08 2082 13
  • #1 07 Wrz 2012 14:08
    damianbulla
    Poziom 15  

    Siemka, mam pytanko, czy w w/w wzmacniaczu można zmostkować kanał? Bo tutaj mam 5x 100w (rzeczywiste pewnie 70w na kanale), zrobiłem suba z głośnika samochodowego 140w i z tuby 40w, i muszę zmostkować dwa kanały, ew. 1, z tyłu są na pokrętła dwa wejscia, reszty nie potrafię podpiąć, ale mam już od tego temat.
    Czy jest to możliwe?

  • #2 11 Wrz 2012 22:49
    DJRadioActive
    Poziom 18  

    Jeśli wzmacniacz nie jest przystosowany do mostkowania ( a ten z pewnością nie jest), to nie ryzykowałbym mostkowania, rozwalisz wzmacniacz.

  • #3 11 Wrz 2012 23:23
    Pablo1964
    Moderator

    damianbulla napisał:
    zrobiłem suba z głośnika samochodowego 140w i z tuby 40w

    To nie zagra dobrze w domu, nie warto psuć wzmacniacza.

  • #4 12 Wrz 2012 10:26
    damianbulla
    Poziom 15  

    Mhm, a wie ktoś jak podłączyć pozostałe 3 głośniki? Są sloty z tyłu, ale podłącze to nic nie słychać.

  • #5 12 Wrz 2012 10:47
    Pablo1964
    Moderator

    Głośniki podłączamy za pomocą przewodów. Nalezy podłączyć także źródło dźwięku i wybrać je przełącznikiem na panelu środkowym.

  • #6 12 Wrz 2012 10:51
    damianbulla
    Poziom 15  

    To ja wiem.
    Mam podłączenie JACK - Czincz, czyli inaczej mówiąc Laptop-Wzmacniacz/wieża.
    Mam podłączone pod CD, czy powinienem wybrać inne? Jeżeli chcę aby pod "Podkrętłami" do głośników z tyłu wzmacniacza?

  • #7 12 Wrz 2012 11:05
    Pablo1964
    Moderator

    Co to są "podkrętła"? Czy Ty wiesz o czym piszesz? Przeczytaj instrukcję podłączania kolumn do wzmacniacza.

  • #8 12 Wrz 2012 11:32
    damianbulla
    Poziom 15  

    Ehh, nie mam pierwszy raz doczynienia z tym sprzętem, z tyłu są standardowe pokrętła na dwa głośniki, do nich podłączam dwie kolumny 80watt, ale chce wykorzystać cały wzmacniacz, jest 5x 100w, pod "podkrętłami" są wejścia na 3 głośniki, i zastanawia mnie to, czy tam przypadkiem nie idzie to pod Digital?

  • Pomocny post
    #9 12 Wrz 2012 11:39
    Pablo1964
    Moderator

    Przecież tam jest wsztstko czytelnie opisane.. Nie ma możliwości się pomylić. Kolumna centralna i frontowe, z lewej dwie satelity.

    damianbulla napisał:
    nie mam pierwszy raz doczynienia z tym sprzętem

    W takim razie nie wiem, skąd się wziął taki temat.

  • #10 12 Wrz 2012 11:42
    damianbulla
    Poziom 15  

    Miałem doczynienia, z innymi wzmacniaczami, jak narazie to pierwszy z 5cioma kanałami, dam ci SS, będziesz wtedy wiedział o co mi chodzi:
    Technics SA-DX940, mostkowanie kanałów
    Pod pokrętłami masz 3/5 kanałów, jak je wykorzystać? Jak tam coś podłączenie, ewidentnie nie działa, zmieniałem tryby na hall itp. nic nie daje.

  • Pomocny post
    #11 12 Wrz 2012 11:56
    Pablo1964
    Moderator

    Z tyłu nie ma żadnych pokręteł - to są zaciski do mocowania wtyków typu "banan". Pozostałe zaciski są takie jak opisałem wcześniej.

  • #12 12 Wrz 2012 12:31
    damianbulla
    Poziom 15  

    Ehh, taki błąd, popatrzyłem w tył, A obejmuje te pokrętła, B 3 kanały, sory że zrobiłem taki wielki błąd, a instrukcji nie miałem, zawsze kombinuje, wystarczyło pomyśleć logicznie! Ale i tak dzięki za pomoc, należy ci się dużo plusów.

  • Pomocny post
    #13 12 Wrz 2012 12:42
    Pablo1964
    Moderator

    Tak, musisz włączyć funkcję Pro Logic, wtedy dźwięk zostanie sztucznie "uprzestrzenniony". Albo podłączyć źródło dźwięku wielokanałowego.

  • #14 12 Wrz 2012 12:49
    damianbulla
    Poziom 15  

    Wszystko rozwiązałem (Musiałem ostatni post napisać)
    A obejmuje dwa sloty banany, B obejmuje 3 głośniki, standardowe wejście.
    Dzięki za pomoc.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME