logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korzystanie z dwóch źródeł internetu w jednej podsieci.

tomaszek30 07 Wrz 2012 19:47 5838 22
REKLAMA
  • #1 11288492
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Witam!
    Proszę o pomoc przy rozwiązaniu następującego problemu.
    Korzystam z internetu z kablówki podłączonego do głównego routera w sieci. Jest on również serwerem DHCP. Wszystko jest podłączone pod spory switch.
    Czasem zdarza się, że internet z kablówki zawodzi. Chciałbym wówczas "jednym kliknięciem", bez konieczności przepinania kabli włączyć drugie źródło internetu np. z drugiego routera podłączonego do innego operatora. Jak to zrealizować?
    Nie mam możliwości biegania po stacjach końcowych i zmieniania danych dotyczących bramy na poszczególnych sieciówkach. Zakup routera z podwójnym wanem też nie wchodzi w grę, bo już mam sprzęt i chciałbym wykorzystać to co jest, bez generowania dodatkowych kosztów.
    Ważne: nie chcę korzystać z dwóch źródeł jednocześnie, przełączenie ma odbywać się ręcznie.
    Systemy na kompach: winxp i winxp prof.
    Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11288631
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    A z łaski swojej mógłbyś podać najważniejszą rzecz - modele sprzętu jakimi dysponujesz.
  • REKLAMA
  • #3 11288665
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Przepraszam, zapomniałem o tym:
    router podstawowy z dhcp - TL-R600VPN
    router zapasowy - TL-WR340G
  • #4 11288743
    hermes-80
    Poziom 43  
    Oba złącza ISP lecą po skrętce z konfiguracja z DHCP??
  • #5 11288751
    gitaraa
    Poziom 11  
    Mamy do dyspozycji oba komputery stacjonarne?
  • #6 11288787
    hermes-80
    Poziom 43  
    Można oba urządzenia skonfigurować pod każde łącze ISP - ustawić na nich identyczną podsieć z różnymi IP na LAN-ach i wyłączyć serwery DHCP, spiąć switch-e skrętką i ustawić na sztywno parametry sieci na PC-tach.
    Gdy padnie sieć manewrujesz bramką na PC-tach.
  • #7 11288795
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Oba złącza internetowe są podłączone do portów WAN routerów
    DHCP rozsiewa tylko router główny
    połączenia tylko kablowe, nie potrzebuję WIFI, 12 komputerów stacjonarnych.

Dodano po 2 [minuty]:

Właśnie tego manewrowania bramą chciałbym uniknąć bo za dużo kompów miałbym do obejścia a za mało czasu na doprowadzenie tego do porządku - muszę to ogarniać szybko, myślałem, że wprowadzenie dwóch bram domyślnych w ustawieniach sieciówek pomoże, ale z tego co czytam to nie działa to dobrze.
  • #8 11288980
    cataractus
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Zmartwię Cię, ale nie da się tego ot tak zrobić na sprzęcie, który posiadasz.

Dwie bramy w konfiguracji karty sieciowej mają sens gdy rezygnujesz z DHCP, ustawiasz wszystko ręcznie, a gdy siądzie Ci główne łącze to wyłączasz domyślną bramę. Wtedy, jeżeli Windows zareaguje prawidłowo, to przełączy się na drugą bramę. Niestety nie działa to idealnie i często trzeba odświeżać połączenie na komputerach.

W jakim stopniu wykorzystujecie wasz główny router?
    Czy np VPN jest użytkowany?
  • #9 11288993
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Niestety jest wykorzystywany, dlatego wybrałem akurat ten model, bo był w miarę tani i chyba całkiem ok technicznie - mam dobre doświadczenia z tplinkiem.
    Czyli zapewne jedyny ratunek to lepszy router z vpn i mnogim wanem?
  • REKLAMA
  • #10 11289084
    cataractus
    Poziom 15  
    Na polskiej stronie TP-Linka są tylko dwa modele kablowe z VPN, TL-R600VPN i TL-ER6120.
    Ten drugi kosztuje ok 800 zł i ma podwójny WAN.

Ale... na stronie angielskiej jest również wymieniony model pośredni TL-ER6020, którego jeszcze właściwie nie ma w sprzedaży, a również posiada podwójny WAN.
    Więc jeżeli możecie pozwolić sobie na trochę cierpliwości to możliwe, że cena nie będzie zbyt wygórowana.

Pozostają jeszcze jedna kwestia.
    Konfiguracja obecnego łącza jest wpisana na stałe, czy router pobiera adres IP z kablówki z automatu?
  • #11 11289104
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Konfiguracja jest wpisana na stałe, ale to jest przejściowe rozwiązanie. Ich sieć jest właśnie w trakcie modernizacji i po niej przed moim routerem stanie jeszcze ich urządzenie, które na WAN będzie podawało mi adres dynamicznie.
  • Pomocny post
    #12 11289122
    hermes-80
    Poziom 43  
    Nie lepiej zerknąć na Miktorika??
  • REKLAMA
  • #13 11289172
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Jeszcze jedno pytanie... a gdyby ten zapasowy router ustawić tak jak główny, tzn adres LANowski taki sam jak głównego, tylko z wyłączonym DHCP (wtedy brama będzie taka sama), wepnę zapasowy router do nieczynnego portu na switchu i będę go uaktywniał po dezaktywacji portu z wpiętym routerem głównym. Zrobię to z poziomu przeglądarki bo mam zarządzalny switch. Czy stacje robocze da się tak oszukać?
  • Pomocny post
    #14 11289176
    hermes-80
    Poziom 43  
    Zapewne tak ale musisz jednocześnie wyłączać port nieaktywnego routera.
  • #15 11289186
    tomaszek30
    Poziom 10  
    To jest do zrobienia na szczęście :-)
  • Pomocny post
    #16 11289191
    cataractus
    Poziom 15  
    Przy założeniu, że:
    - główne łącze nadaje adres z dhcp
    - zapasowe łącze nadawałoby adres z dhcp
    - zmiana ma być dokonywana ręcznie.

Pomiędzy port WAN routera a oba łącza podłączasz urządzenie z możliwością włączania i wyłączania interfejsów. Powinien wystarczyć najtańszy zarządzalny switch lub coś w rodzaju RB750.

Gdy jest potrzebna zmiana, to po prostu logujesz się na urządzenie i np wyłączasz port nr 1 a włączasz port nr 2.

Prawdopodobnie na mikrotiku dałoby się to zrobić nawet z automatem.
  • #17 11289220
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Mam zarządzalny switch TL-SG2224WEB, więc z tym nie ma problemu.
    Czemu muszę włączyć DHCP na routerze zapasowym? Mam na głównym ustawiony ''Address Reservation'', bo conajmniej trzy komputery muszą mieć stałe IP, więc rozwiązałem to poprzez włączony DHCP i Address Reservation i całkiem dobrze się to sprawuje. Zatem adresy na routerze głównym są nadane permanentnie, to samo mogę zrobić na zapasowym. Wystarczy?
  • Pomocny post
    #18 11289230
    hermes-80
    Poziom 43  
    Warto się jeszcze zastanowić nad MAC - adresem i ARP - czy tam się zaktualizuje czy trzeba będzie klonować MAC LAN-owe jednego routera na drugi.
  • #19 11289251
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Hmmmm... tego to już niestety nie wiem :-/
    Za poważne sprawy jak na mój stan wiedzy. Jedyne co mogę powiedzieć, to że router główny na pewno tabelę arp ma, więcej, na pewno działa ARP binding.
  • Pomocny post
    #20 11289319
    cataractus
    Poziom 15  
    Ale po co strzelać sobie w stopę włączając dodatkowy router w sieć?
    Na TL-SG2224WEB wydzielasz 3 porty.
    W pierwszy podłączasz główne łącze, w drugi zapasowe łącze, w trzeci WAN TL-R600VPN.
    Gdy pada główne łącze logujesz się na switch, wyłączasz pierwszy interfejs i włączasz drugi.

Przy założeniu, że WAN TL-R600VPN ustawiony jest na automatyczne pobieranie konfiguracji to wszystko będzie działać.
  • #21 11289335
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Heh, proste i genialne za razem! :) Dzięki, to powinno działać idealnie :)
  • Pomocny post
    #22 11289345
    cataractus
    Poziom 15  
    Tylko pamiętaj o tym, że oba łącza muszą nadawać publiczny przez DHCP, wtedy router pobierze sobie konfigurację z automatu.
  • #23 11289392
    tomaszek30
    Poziom 10  
    Tak, będę pamiętał :) jeszcze raz dzięki Panowie za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do przełączania między dwoma źródłami internetu w jednej podsieci, korzystając z routera TL-R600VPN jako głównego oraz TL-WR340G jako zapasowego. Chce uniknąć ręcznego zmieniania ustawień bramy na komputerach, które są podłączone do switcha. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby skonfigurować zapasowy router z tym samym adresem LAN co główny, wyłączyć DHCP i używać zarządzalnego switcha do ręcznego przełączania portów. Wskazują również na konieczność, aby oba łącza nadawały publiczne adresy przez DHCP, co umożliwi automatyczne pobieranie konfiguracji przez router. Użytkownik potwierdza, że ma zarządzalny switch TL-SG2224WEB, co ułatwi realizację zaproponowanego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA