logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y530 - brak ładowania po wymianie ogniw Samsung 3,7V 2600mAh

Chawek 08 Wrz 2012 02:09 4467 8
  • #1 11289733
    Chawek
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Witam,

bateria do komputera jak w temacie 11,1V 56Wh (5200mAh). Zanim się nią zająłem laptop pracował na niej jakieś pół godziny.
    Kupiłem ogniwa Samsung 3,7V 2600mAh wyjęte ponoć z nowej baterii. Naładowałem cały pakiet prądem 500mA, po naładowaniu napięcie na sekcjach było równo po 4,15V.
    Podłączyłem żarówkę 12V 21W, napięcie na sekcjach nie różniło się miedzy sobą o więcej niż 20mA. Żarówka rozładowywała pakiet aż napięcia spadły do 3,5V (trwało to około 2 godziny). Po tym teście uznałem że ogniwa są w porządku, naładowałem je do poziomu 3,75V na sekcjach i podmieniłem je w baterii.

Po zamontowaniu baterii do laptopa i podłączeniu zasilacza bateria podjęła ładowanie ale po około 15 sekundach dioda ładowania zgasła i od tego czasu bateria nie podejmuje ładowania i laptop na niej nie działa (brak napięcia na złączu).

BatteryMon baterię widzi, odczytuje z niej napięcie ale w polu Current Capacity są zera.

Czy z tej baterii jeszcze coś będzie czy się zablokowała na amen i kierunek gratowisko? Dlaczego mogła się zablokować skoro ogniwa były zdrowe?
  • #2 11291918
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Ocena: 156
    Ja to bym chciał widzieć raczej odczyt z SBW lub be2w, dałoby to trochę informacji o baterii. A baterii nie wyrzucaj.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
    pl. Bema 6, Tarnów, 33-100 | Strona WWW: www.re-comp.pl
  • #3 11295900
    Chawek
    Poziom 18  
    W baterii siedzi BQ8030DBT, da się go odczytać wspomnianymi wyżej programami? Próbowałem dziś interfejsem I2C ale nic z tego nie wyszło :/
  • #4 11296225
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Musiałeś źle podłączyć baterię do i2c, bo skoro komputer ją widzi, to także i2c musi.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
  • #5 11300163
    Chawek
    Poziom 18  
    Witam,

załączam raporty z programów SBW oraz BE2Works.
    Załączniki:
    • lenovo_sbw.txt (1.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • lenovo_be2works.txt (446 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 11302315
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Sterownik się zablokował najprawdopodobniej z powodu przekroczenia ilości cykli.

Jest to bateria wyprodukowana przez Sanyo więc w tym temacie może pomóc Wiesiek.
  • #7 11318869
    Chawek
    Poziom 18  
    Pytanie mam jeszcze odnośnie bezpiecznika, w mojej baterii jest taki z trzema wyprowadzeniami. Wiem że między dwoma sąsiadującymi powinno być przejście a między tą pojedynczą powinno być jakieś 50 omów. W moim przypadku jest przerwa między wszystkimi, czy grzałka też mogła zostać uszkodzona? Nie mam takiego bezpiecznika na wymianę, można coś z nim zrobić żeby to działało?
  • #8 11319602
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Sposób naprawy bezpiecznika był omawiany wielokrotnie na forum. Naprawa oczywiście na odłączonej elektronice.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
  • #9 14408474
    Chawek
    Poziom 18  
    Porzuciłem pomysł reanimacji baterii, sterownik się zablokował a koszt odblokowania się nie kalkulował. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z ładowaniem baterii w laptopie Lenovo Y530 po wymianie ogniw na ogniwa Samsung 3,7V 2600mAh. Po naładowaniu ogniw i ich zamontowaniu, bateria początkowo zaczęła ładować, ale po 15 sekundach proces ładowania się zatrzymał, a laptop przestał działać. Użytkownik próbował odczytać dane z kontrolera BQ8030DBT, jednak napotkał trudności z interfejsem I2C. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że problem może wynikać z zablokowania sterownika z powodu przekroczenia cykli ładowania. Dodatkowo, użytkownik zadał pytanie o stan bezpiecznika w baterii, który wykazał przerwę między wyprowadzeniami. Ostatecznie użytkownik zrezygnował z dalszej próby naprawy baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA