logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ściemniać diody Cree XP-E i symulować cykl słoneczny?

szarakdorsz 09 Wrz 2012 01:15 1773 1
REKLAMA
  • #1 11292719
    szarakdorsz
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,

Zmontowałem ostatnio dwie belki oświetleniowe na bazie diod Cree XP-E, połączone szeregowo, na zasilaczu stałoprądowym MeanWella o prądzie 700mA (LPC-35-700). Wszytko pięknie świeci, wydatek wart każdej złotówki. Ale nie o to chodzi. Interesuje mnie kwestia jak (o ile w ogóle) mógłbym sprawić, żebym mógł te diody ściemniać, ew. włączać je z tzw. smooth start'em.

A idąc nawet dalej, czy ktoś z Was widział albo wie jak zrobić/gdzie kupić układ/sterownik, który umożliwił mi symulowanie cyklu słonecznego? Czyli rano coraz jaśniej, do południa szczyt i po południu coraz słabiej.

A idąc jeszcze dalej, korzystając z okazji, że piszę już tutaj posta, no i może wykraczając już poza temat stricte oświetlenia - co musiałbym zrobić, żeby wentylatory włączały się po osiągnięciu przez radiator pewnej ustalonej temperatury?

Pozdrawiam,
    Robert.
  • REKLAMA
  • #2 11293018
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Jak zwykle rozwiązań jest wiele. Najbardziej eleganckim uważam byłoby zastosowanie mikrokontrolera przy pomocy, którego mógłbys regulować zarówno jasność LED jak i kontrolować temperaturę radiatora. Przypuszczam, że mikrokontrolery są Ci obce więc propnuję regulację zrobić w oparciu o NE555 np. z tej strony: http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/pwm555.html. Diody LED wpinasz w miejsce silnika. Układ regulatora zasilasz z tego samego zasilacza co diody. Diodę wpiętą równolegle do silnika możesz pominąć; w tym układzie się nie przyda. Co do termostatu to zapewne na sieci znajdziesz wiele propozycji.

--
    pozdrawiam
REKLAMA