logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel SSD 330 60GB - jak poprawić transfer na GA-M56S-S3 z SATA II?

fatziom 10 Wrz 2012 15:00 2652 11
REKLAMA
  • #1 11297028
    fatziom
    Poziom 10  
    Witam!

Posiadam dysk IntelŸ SSD 330 Series 60GB, którego podpinam do mobo GA-M56S-S3.
    Gdy zrobiłem sobie odczyty tranferu w HD Tune, prędkość zapisu jak i odczytu ledwo (a czasem nawet nie) przekracza 100MB/s. W biosie ustawiony mam tryb AHCI. Oczywiście zdaję sobie sprawę z ograniczeń jakie narzuca mi SATA II, które teoretycznie ma ponad 300MB/s przepustowość, lecz liczyłem na jakieś 220MB/s, które udało mi się osiągnąć ale tylko w jednej, konkretnej konfiguracji - i to jest dziwne.

Mianowicie gdy SSD podłączam do jednego konkretnego złącza SATA II na płycie (oznaczonego numerkiem 2) i po odłączeniu drugiego dysku (zwykły HDD), który również jest podpięty pod SATA II mój SSD przyspiesza.

Co mógłbym jeszcze zrobić by mój dysior ruszył z WIN7 PRO z prędkością chociaż dorównującą standardowi SATA II mając jednocześnie podpięty drugi HDD. BIOS jest w wersji F6H czyli najnowszy dla tej płyty.

Serdecznie pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11297122
    fatziom
    Poziom 10  
    Tak jak wyżej pisałem, ustawiony mam tryb AHCI ;)

Generalnie rzecz biorąc mam w BIOSie włączony tylko tryb AHCI i opcję SATA Controller - ENABLED, wszystko co z "IDE" związane powyłączałem.

Dysk chodzi szybciej tylko po podłączeniu do konkretnego złącza na płycie i odłączeniu drugiego HDD :|
  • #4 11297198
    kropak
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    nForce 560 ma już swoje lata świetnści za sobą... Może wymiana kabla sata coś trochę pomoże na lepszy. Miałem ze swoim Kingstonem cyrki podczas instalacji, zmieniłem kabel sata i pomogło.
    Spory wpłym na szybkość dysku ma tez wybór wielkości klastra podczas formatowania.
    http://support.microsoft.com/kb/140365/pl
  • #5 11297218
    fatziom
    Poziom 10  
    Faktycznie zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość, mianowicie na nowym kablu SATA prędkość ZAWSZE jest niższa, gdy podłączam starszy kabel do konkretnego złącza na płycie chodzi szybciej - więc kabel też ma znaczenie (Paradoksalnie starszy chodzi lepiej niż nowy).

Wielkości klastra nie brałem pod uwagę, ale na pewno to sprawdzę.
  • #6 11297229
    kropak
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Może sterowniki do płyty coś nie za bardzo działają? Wgrać nowe... trzeba próbować.
  • REKLAMA
  • #8 11297254
    fatziom
    Poziom 10  
    I jest osiągalne te 220MB/s lecz przy dziwnej konfiguracji. Zaczynam podejrzewać, że coś moja leciwa płyciocha nawala. Przy podłączeniu SSD do jeszcze innych złącz na płycie, po trybie POST pojawią się białe i czarne, mrugające pionowe pasy na ekranie.

Zastanawiam się nad kupnem kontrolera SATA III pod PCIE x1 które teoretycznie ma przepustowość 500MB/s ale chyba mój radeon skutecznie mi uniemożliwi montaż jakichkolwiek kart na tych złączach (niestety jestem w pracy i nie mogę teraz tego sprawdzić)

Od biedy widzę na allegro za 20 zł przedłużki do PCIE x1, tylko czy to w takiej konfiguracji będzie wszystko ze sobą działać..
  • #9 11297376
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    Nie ma sensu kupować kontrolera SATA na PCIe. Maja one gorszą wydajność niż SATA II na płycie.
    Cytat:

Przy podłączeniu SSD do jeszcze innych złącz na płycie, po trybie POST pojawią się białe i czarne, mrugające pionowe pasy na ekranie.

To jest podejrzane. Skombinuj kilka kabli SATA i potestuj.
  • #10 11297445
    fatziom
    Poziom 10  
    Przed chwila wykonalem kolejny test,

Przy zabawie we włączanie i wyłączanie różnych opcji związanych z IDE I SATA wszystko wraca do normalnych prędkości 170/220MB/s lecz po restarcie kompa, pomimo zapisanych ustawień w Biosie, znów wszystko zwalnia. Później można znów parę opcji powłączać lub powyłączać zupełnie na odwrót (nie ma znacznie czy przestawiam na ENABLED czy DISABLED) i transfer jest jak trzeba - do restartu. Obawiam sie że bez wymiany mobo się nie obędzie.

Poniżej filmik co się dzieje, gdy dysk ssd podłącze do innego złącza na płycie. Testowane na 2 kablach:

• REKLAMA
  • #12 11301025
    fatziom
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany. Po zmianie
    -kabla sata,
    -wpięciu ssd w odpowiednie złącze na płycie,
    -zabawie w biosie z wyłączaniem wszystkiego co z IDE związane i włączeniem AHCI
    oraz
    -zastąpieniem na siłę standardowego sterownika AHCI w win7 na sterownik z visty sciągnięty ze strony Gigabyte'a - testy z ATTO wykazały maksymalny odczyt na poziomie 279MB/s i zapis 220MB/s. Komp wiele razy resetowany i wszystko cały czas gra :)

Wiele czynników miało na to wpływ :) dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk Intel SSD 330 60GB podłączony do płyty głównej GA-M56S-S3, z którego prędkości odczytu i zapisu nie przekraczają 100MB/s, mimo ustawienia trybu AHCI w BIOSie. Po podłączeniu SSD do konkretnego złącza SATA II i odłączeniu drugiego dysku HDD, prędkość wzrasta do 220MB/s. Użytkownik zauważa, że zmiana kabla SATA oraz manipulacje w BIOSie wpływają na osiągi dysku. Po wymianie kabla, podłączeniu SSD do odpowiedniego złącza, oraz zastosowaniu sterownika AHCI z systemu Vista, udało się osiągnąć maksymalne prędkości 279MB/s przy odczycie i 220MB/s przy zapisie. Problemy z wydajnością mogą być związane z wiekiem płyty głównej oraz jej sterownikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA