logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wzmacniacz do głośnika UNITRA 18/3 3Watt 15 omów

antarion 25 Sty 2005 12:14 1598 6
REKLAMA
  • #1 1168140
    antarion
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Hej.
    Ostatnio otrzymałem starą, kolumnę ze sporym głośnikiem UNITRA 18/3 o mocy 3 Watt i impedancji .. aż 15 omów. Jest na twardym zawieszeniu więc do pobrzdękania na gitarce w domu jest idealny. Jest tylko mały problem. Mam wzmacniacz (niby gramofonowy) zrobiony z UL1481 na głośnik 3 Watt, ale na 4-8 omów. Jak podłączyłem tego 15om. to gra definitywnie ciszej od tych wymienionych powyżej, chociaż są mniejsze. Czy macie jekieś ciekawe schematy do tej Unitry 18/3, aby jak na swoje rozmiary grała w miarę sensownie, czy też mam dać sobie spokój. Może można przerobić ten mój istniejący wzmacniacz na UL1481.
    Czekam na prop.
  • REKLAMA
  • #2 1168641
    junan
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Jeśli jest to kolumna z dużym głośnikiem posiadającym odlewany, aluminiowy kosz, to warto poeksperymentować. Zastanów się nad wzmacniaczem lampowym. Schematów takich wzmacniaczy jest sporo, ale może znajdziesz coś gotowego.
  • REKLAMA
  • #3 1168915
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    zprubj coś na tda2040 albo tda2030. 10 zł wzmacniacz + trafo(zasilacz at kupisz już za 10 zł jak sie postarasz). ale to nigdy nie zagra jak 3 waty z lampy!!
  • #4 1169134
    nervosol
    Poziom 13  
    Lampy to lampy chociaż trzeba je lubieć i jest z nimi troche zachodu. Natomiast w twoim przypadku kiedy głośniczek ma trzy waty wiec jest to troche zabawka i rozrywka w domu to dowolny wzm 10 W np 8ohm dla twojego obciazenia 15 ohm bedzie aż nadto.
  • REKLAMA
  • #5 1170729
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Ale i tak najlepsza dla tego głosniczka byłaby lampka :) choćby jedna pojedyńcza ECL86 i już pięknie gra z racji że głośniczek szerokopasmowy i baardzo efektywny zapewne :)
  • REKLAMA
  • #6 1170887
    antarion
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Jak już wspomniałem, mam fajny sktomny wzmacniacz na UL 1481. Powiedziano mi kiedyś że jest to wzm. gramofonowy. Zgodnie ze specyfikacją umieszczoną jako załącznik można się dowiedzieć, to draństwo daje ok 6Watt przy 4Ω i zasilaniu 14,4V. Typowo zalecają 12V. Takie trafo właśnie używam. Może jest jakiś sposób na podrasowanie go, np. wymianą co niektórych elementów. Zobaczę te TDA.
    Załączniki:
    • ul1481.pdf (187.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1171115
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    to jest słabiutki wzmak. jak masz trafo na 12 v to skołuj sobie inny wzmak minimum tda2004 w wostku daje znacznie więcej niż potrzejesz. i jest tani w 10 zł sie zmieścisz.mam taki łośnik ze starego radia i zaadaptowałem z niego końcówke mocy, gdzieś to teraz leży. jak sie wkurze to to uruchomie. jak chcesz to miec na gitare to bedzie w zam raz pobrzdękać!!
    https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?a...=Wzmacniacze&plik=Wzmacniacze/10W.gif#schemat
    pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmacniacza do głośnika UNITRA 18/3 o mocy 3 W i impedancji 15 Ω, który jest trudny do efektywnego napędzenia wzmacniaczem UL1481 przeznaczonym na 3 W i 4-8 Ω, co skutkuje niską głośnością. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie wzmacniacza lampowego, np. z lampą ECL86, który lepiej wykorzysta szerokopasmowy i efektywny głośnik. Alternatywnie sugerowane są wzmacniacze tranzystorowe na układach TDA2030, TDA2040 lub TDA2004, które są tanie i oferują moc przekraczającą wymagania głośnika, mimo różnicy impedancji. Wzmacniacz UL1481 jest oceniany jako słaby, a jego modyfikacja może być trudna. Schematy wzmacniaczy na TDA2004 są dostępne i polecane do adaptacji, szczególnie do użytku z gitarą. Wzmacniacze lampowe wymagają większej uwagi, ale mogą zapewnić lepszą jakość dźwięku dla tego typu głośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA