logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pojazd sterowany kilka pytań. Jakie silniki wybrać?

maciekc11 12 Wrz 2012 19:06 1815 6
REKLAMA
  • #1 11304209
    maciekc11
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam
    Założyłem ten temat ponieważ od dłuższego czasu planuje budowę pojazdu zdalnie sterowanego. Oczywiście wiem że pomysł trudny do realizacji, ale myślę że jako zrobiłem już trochę konstrukcji natury elektronicznej dam rade. Ja traktuje jak na razie ten pojazd jako platformę do dalszego rozwoju np mechaniczne ramie lub inny bajer na tym podwoziu. Zdalne sterowanie planuje jak na razie zrobić za pomocą kodu RC-5, co Wy o tym sądzicie? Jak na razie jestem na etapie planowania i przymierzania się do wykonania konstrukcji mechanicznej następnie będę chciał dołożyć układ sterowniczy. Chciałem was prosić o pomoc ponieważ waham się jakie wybrać silniki i czy warto np do takiego silnika dokupić koła widziałem gdzieś takie silniki z przekładniami i do tego koła. Czy może polecilibyście któreś serwo? Jakie? To są problemy jakie jak na razie napotkałem. W sumie chciałem się zapytać co sądzicie o budowie konstrukcji nośnej z pleksiglasu? Zdaje się on całkiem w porządku, może jest ciężki w obróbce jednak jest twardy i wytrzymały co Wy na to?

Koncepcja ogólna:
    - pojazd wyposażony w 4 silniki, każdy na jedno koło
    - system skrętów jak w czołgu
    - zasilanie ze zdobycznego akumulatora żelowego (wiem że trochę ciężki jednak myślę że będzie dobry)
    - myślę że powinien sobie radzić z podjazdami pod małe górki czyli powinien mieć trochę zapasu mocy (trzeba pamiętać że jak coś do niego dołożę to będzie on cięższy więc muszę od początku przewidzieć mocniejsze silniki)
    -ma to nie być demon szybkości jednak nie chcę żeby był kompletnym mułem

Waga niestety jest jak na razie trudna do określenia ponieważ nie znam się na takich konstrukcjach i nie wiem ile on będzie mógł ważyć. Akumulator waży około 2kg czyli pewnie cała konstrukcja do 5 kg powinna się zmieścić.

Co Wy na taki plan? Według mnie jest może ambitny ale przy odpowiednim samozaparciu jest możliwy do realizacji. Liczę na wasze uwagi i dobre rady.
  • REKLAMA
  • #2 11338378
    maciekc11
    Poziom 13  
    Czy nikt nie ma chęci się wypowiedzieć na ten temat?
  • REKLAMA
  • #3 11338513
    dj-glok15
    Poziom 11  
    Podaj zbliżone wymiary.
    Do napędu będą dobre silniki z wkrętarek i w zależności od wymiarów pojazdu użyj silników 12V w większym pojeździe lub 3,6 w mniejszym i czy nie lepiej by ci było dać 2 silniki i koła połączyć łańcuchem.
    Konstrukcja z pleksi to nie do końca dobry pomysł jeśli miało by tylko osłaniać przed no piaskiem lub wodą tak ale nie jako konstrukcja nośna.
    W jakich warunkach ma jeżdzic ten pojazd?
    I szczerze wątpię byś zmieścił się w 5kg.
    I przydało byś dał jakiś szkic pojazdu.

Pozdrawiam.

P.S.
    Z elektroniką ci nie pomogę.
  • #4 12094256
    maciekc11
    Poziom 13  
    Witam
    Temat troszeczkę stanął. Miałem przez długidługi czas problemy ze znalezieniem czasu wolnego. Jednak teraz po pewnym czasie stwierdzam że trzeba w końcu wrócić do tego wspaniałego hobby. Budowa pojazdu nadal aktualna. Zacząłem teraz bardzo poważnie o tym myśleć. Zastanawiam się w końcu ilu silników użyć? Pojazd ma być 4 kołowy, system skrętów jak w czołgu. Dużo czytałem i nie mogę znaleźć jednej odpowiedzi. Czy do silników muszę używać jakiś regulatorów? Rysuje mi się ogólny pomysł w głowie jak to wszystko rozwiązać. Moglibyście pomóc mi z wyborem silników? Chciałbym je zakupić jeszcze przed świętami aby w święta móc zająć się konstrukcją.

Ogólny wygląd konstrukcji:
    - waga pewnie koło 5-6 kg (jak na razie wiem o akumulatorze który waży 2,5 kg)
    - wymiary jakie chciałbym mieć to w okolicach 25x30 cm
    (zastanawiam się z czego robić ramę. Myślałem nad aluminiowymi kątownikami i reszta z pleksi co o tym sądzicie?)
  • REKLAMA
  • #5 12094493
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    Zbuduj konstrukcje - wtedy dobieraj silniki. Jak nie masz nic, to do czego chcesz te silniki dobierać? Do powietrza czy do szczerych chęci?
    Kupisz coś, co nie będzie odpowiadać i będziesz miał problem, a do nas pretensje, ze cię na koszty narażamy.

Tak, do sterowania czołgowego potrzebne są regulatory dwukierunkowe, dopasowane do silników. Oraz mikser Delta/V-Tail. W nadajnikach komputerowych jest wbudowany. W zwykłych, trzeba go kupić jako płytkę i wpiąć między regulatory a odbiornik.

Najlepiej płytę zrobić z aluminiowej blachy. Sztywne, lekkie, mocne i łatwe w obróbce. Pleksi jest kruche i łatwo pęka.
  • REKLAMA
  • #6 12094631
    maciekc11
    Poziom 13  
    Stwierdzam że jednak poczekam z budową tego pojazdu. Najpierw spróbuje przerobić stary samochodzik na moją elektronikę a potem zajmę się budową tego. To pomoże mi w stworzeniu lepszego pojazdu w przyszłości. Tylko mam pytanie do czego miałby służyć mikser w tej konstrukcji?

Dziękuję za pomoc. Za jakiś czas powinienem ruszyć z budową tego pojazdu.
  • #7 12096192
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    W sterowaniu typu czołgowego wykorzystuje się różnicowanie prędkości i kierunku obu napędzanych stron. Dlatego wykorzystuje się regulatory kierunkowe.

Mikser powoduje, że zadając tylko jeden sygnał, np. skręt - odbiornik steruje dwoma kanałami na raz. W tym wypadku:
    Sygnał do przodu/tyłu - oba silniki pracują jednakowo.
    Sygnał skrętu - każdy silnik pracuje w inną stronę, lub w zależności od sygnału, z różną prędkością, co powoduje skręt pojazdu.

Nie musisz się więc skupiać na osobnym sterowaniu każdą stroną. Po prostu kierujesz jak zwykłym samochodem, a mikser odwala robotę za ciebie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje budowę pojazdu zdalnie sterowanego, rozważając zastosowanie silników z wkrętarek oraz systemu sterowania RC-5. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru silników, konstrukcji nośnej oraz zastosowania miksera do sterowania czołgowego. Użytkownicy sugerują, aby do napędu użyć silników 12V lub 3,6V w zależności od rozmiaru pojazdu, a także zalecają stosowanie regulatorów dwukierunkowych. Wskazano, że pleksi nie jest najlepszym materiałem na konstrukcję nośną, a lepszym rozwiązaniem może być aluminium. Użytkownik planuje najpierw przerobić stary samochodzik, aby zdobyć doświadczenie przed budową nowego pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA