logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVR: Programowanie AT90S8515 do komunikacji RS232 i sterowania diodami

emenemsbis 25 Sty 2005 14:44 1575 11
REKLAMA
  • #1 1168548
    emenemsbis
    Poziom 11  
    Potrzebny mi program napisany w AVR na procesor atmel at90s8515 i polegajacy na tym, ze dane sa przesylane z komputera (hyperterminala)do rs232, a potem ma to dojsc np na wyswietlacz, trzeba to skonfigurowac jakos np jak wpiszesz w hyperterminalu słowo xxx to mają sie np diody zasiecić. Dane do wyboru:] Z tego co zrozumialam, to trzeba uzyc rejestru UART, z gory dziekuje za pomoc!!
  • REKLAMA
  • #3 1170295
    emenemsbis
    Poziom 11  
    Tam od razu plaga :wink: ale moze jest ktos kto moglby mi pomoc?? :)
  • #4 1170782
    gwolf
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    W jakim programie ma to być napisane?
    Osobiście polecałbym Ci Bascoma gdyż w nim można to zrobić najłatwiej
    Jak zdecydujesz się na ten program to chętnie pomogę, gdyż ten temat mam już za sobą
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1170803
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    gwolf napisał:
    W jakim programie ma to być napisane?

Miałeś na myśli chyba "język" programowania.
  • #6 1170807
    emenemsbis
    Poziom 11  
    Niestety nie moge sobie dobierac programow:( Musi to byc napisane w AVR Studio...jejku, jakas przyjazna dusza sie odzywa i nie moze pomoc bo glupi kompilator nie ten :cry: Ale dzieki za dobre checi...chyba ze umiesz tez pisac w AVR :D...a ja taka ciemna masa ze nawet nie wiedzialam ze bascom to jezyk :P no ale coz, czlowiek caly czas sie uczy na bledach :D wiec ma to byc napisane w assemblerze, tez nie moge zmieniac :P
  • REKLAMA
  • #7 1171767
    mcy
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Zajrzyj na stronę www.avrbeginners.net. Można ją sciągnąć jako off-line.
    Tam są dobrze udokumentowane i conajważniejsze opisane zasoby mikrokontrolerów AVR WRAZ Z PRZYKŁADAMI w asm. Strona po angielsku, ale w szkołach uczą tego języka (podobno:))

Pozdrawiam
  • #8 1172372
    Smoczy
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    A do czego jest Ci to potrzebne, bo jeżeli do szkoły i nikt nie będzie tego testował na fizycznym urządzeniu to można np. w C napisać i póżniej opatrzyć komentarzami kod asemblerowy.
  • #9 1172648
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Sciagnij sobie ICC ImagecraftAVR. Tam masz AppBuilder. Wybierasz sobie porty, procesor, czestotliwosci kwarcu, baudy i ogolnie wszelkie peryferia. I program ci stworzy od razu cale wstepne cialo programu do inicjowania UARTU i procka. Razem z poczatkiem schematu przewan na RX i TX. Potem pozostaje tylko powpisywać w koazda funkcje przerwania obsluge zdarzen dla wysylania i odbierania. Dodac w main() procedure decyzyjna i wszystko hula. A co do diód to podpinasz po port (chyba wszystkie AVR maja podciagniete wyjscia na portach) i zapalasz dajac jedynki wiec proscizna. mozesz sobie sciagnac przyklady obslugi UARTu oraz sterownik LCD i zaimplemetowac.
    Pamietaj tylko o DDR na karzdym porcie aby ustawic kierunkowosc (najczestszy blad poczatkujacych, ktorzy sie z '51 przesiadaja). Program nie jest trudny i jak sam go napiszesz nic ci sie nie stanie. A skroro jest na zaliczenie to pewnie sie uczysz. Uwierz, ze znajac sie na mikrokontrolerach, jak lizniesz jeszcze cos o optoelektonice i robotyce to na prawde mozesz ladna kase dostawac za wiedze. Tylko musisz sam pisac programy, a nie kopiowac gotowce. Tyle rad wójka Tomka :)

Jkabys mial problem z jakimis pierdulkami to wal na PW, ale nie pisz mi abym ci wszystko napisal. Tylko konkretne pytanie co do problemu.
  • #10 1172770
    emenemsbis
    Poziom 11  
    Sprobuje...moze sie uda :P Tylko musze sie domyslic jak tam wszystko ustawic,tak?? Jesli dobrze zrozumialam to tam niewiele jest do roboty, tak?? Czy tylko to moja nadzieja?? :P

I tak, smoczy, potrzebne mi to jest do szkoly na zaliczenie, i tam mamy takie podstawowe stanowisko, gdzie sa diody, wyswietlacz lcd i klawiatura 4x4. Do tego programu potrzebne sa tylko diody na szczescie...gorzej jest jak trzeba napisac np. wylacznik czasowy, a tam zarowki nawet jednej nie ma:] wiec tez trzeba to na diody przerobic :]

Jesli chodzi o c, to niestety z tym jezykiem niewiele mialam wspolnego (zajecia z c++ bede miala w nastepnym sem), juz predzej w pascalu bym zdolala cos wymodzic :P - tzn ogolnie napisac jakis program :P No ale jak juz nie dam rady to moze z siostra pogadam, ona troche wiecej z c umie :] w koncu co 2 glowy to nie jedna :D ale dzieki za pomysl, jak sie nie uda w avr, to sprobuje i tak :D
  • REKLAMA
  • #11 1173595
    gwolf
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam
    rozmawiałem z kolegą i mówił że pisał coś takiego w asemblerze na 51'kę
    Jak znajdzie jakieś listingi to dam znać
    Pozdrawiam
  • #12 1173616
    emenemsbis
    Poziom 11  
    Wow, jak sie uda to nie wiem jak ci sie odwdziecze :D Jestes po prostu boski!! :*

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania mikrokontrolera Atmel AT90S8515 w asemblerze w środowisku AVR Studio do komunikacji przez interfejs RS232 oraz sterowania diodami LED na podstawie danych przesyłanych z komputera (np. z HyperTerminala). Wskazano konieczność konfiguracji rejestrów UART do odbioru i wysyłania danych oraz ustawienia kierunkowości portów (DDR) dla sterowania diodami. Zaproponowano wykorzystanie narzędzi takich jak ICC ImagecraftAVR z AppBuilderem do generowania szkieletu programu inicjującego UART i obsługę przerwań. Zwrócono uwagę na typowe błędy początkujących, np. nieprawidłowe ustawienie portów. Podkreślono, że program ma być napisany w asemblerze, a nie w językach wysokiego poziomu jak Bascom czy C, ze względu na wymogi szkolne. Polecono również stronę avrbeginners.net jako źródło przykładów i dokumentacji asemblerowej dla AVR. Wspomniano o możliwości adaptacji programów pisanych dla innych mikrokontrolerów (np. 8051) oraz o konieczności dostosowania kodu do konkretnego sprzętu, w tym wyświetlacza LCD i klawiatury 4x4, choć w tym przypadku skupiono się na sterowaniu diodami LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA