logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics RS-M253X - Mechanizm kasety działa w pętli start-stop, co sprawdzić?

Fisko 14 Wrz 2012 09:42 5172 9
REKLAMA
  • #1 11309650
    Fisko
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Deck Technics RS-M253X - problem pojawił się z dnia na dzień, zwariowała mechanika kasety. Wkładam kasetę włączam play i zaczyna się: cały czas pracuje mechanizm start - stop, non stop aż do wyłączenia z przycisku power. Nie da się włączyć pauzy, nagrywania, przewijanie czasami działa poprawnie. Wszystkie taśmy, przełączniki, złącza w mechanice sprawdziłem i są sprawne. Co mogło się uszkodzić, czego szukać ? Technics RS-M253X - Mechanizm kasety działa w pętli start-stop, co sprawdzić? Technics RS-M253X - Mechanizm kasety działa w pętli start-stop, co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 11313821
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Czyli dopóki nie wciśniesz play jest wszystko ok?
    A czy jak od razu zaczniesz przewijać jest to samo?
  • REKLAMA
  • #3 11313902
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 11313918
    Fisko
    Poziom 16  
    Różnie bywa:
    -włączam power i od razu mechanika pracuje start-stop cały czas
    -włączam power i jest ok, naciskam przewijanie przód - tył i to działa do momentu naciśnięcia start
    -włączam power i od razu przewijanie np. przód i się zaczyna mielenie start-stop
    wykryłem pęknięcie jednej ścieżki na taśmie - dałem zworę i zadziałało wykrywanie taśmy metal (nie działało to od wielu lat).
    Czy mogła się uszkodzić elektronika sterująca tym mechanizmem ?

Dodano po 1 [minuty]:

dj-MatyAS napisał:
    Można prosić o zdjęcia mechaniki?

zaraz zrobię :)
  • REKLAMA
  • #5 11314178
    11111olo
    Poziom 42  
    Na początek sprawdź czy mechanika działa właściwie. Musisz to zrobić bez napięcia. Jest tam elektromagnes który przełącza tryby pracy. Kręcisz silniczkiem i jak "zaskoczy" PLAY to kręcisz i patrzysz czy nie "wyskoczy" z tego trybu. Jeśli wszystko jest ok to problem jest z którymś stykiem. Dla procesora nie dochodzi informacja w którym jest trybie mechanizm stąd takie zachowanie.
  • #6 11314349
    Fisko
    Poziom 16  
    Ręcznie załączyłem play i kręcę silnikiem - play nie wyskakuje, czyli mechanicznie ok. Na fotce zaznaczyłem kropką gdzie jest pęknięta ścieżka i jak ją zastąpiłem zworą. Kombinowałem jeszcze z tą taśmą i udało się ją tak ustawić że mechanizm przez jakiś czas pracował poprawnie. Podejrzewam jeszcze jakąś ścieżkę albo styk ale przegwizdałem wszystko miernikiem i wydaje się ok ale jednak coś musi nie stykać po złożeniu w całość. Szukam dalej, ciężko jest bo browary wciągają :D Technics RS-M253X - Mechanizm kasety działa w pętli start-stop, co sprawdzić?
  • #7 11314359
    11111olo
    Poziom 42  
    Coś na 100% słabo styka. Wymaga to czasu ale poczyść wszystko, posprawdzaj i będzie ok.
  • #8 11314374
    Fisko
    Poziom 16  
    Musi się udać bo ten deck jest rewelacyjny i szkoda by go było odstawić a wychowałem się na kasetach i do dzisiaj słucham z niego muzyki zgranej z cd.
  • #9 11314611
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 11315920
    Fisko
    Poziom 16  
    Po czyszczeniu styków i wielu próbach z miernikiem w ręku okazało się, że jeszcze dwie ścieżki na taśmie są niepewne. Dałem kolejne zwory i mechanika pracuje już poprawnie, dziękuję Wam za porady i zainteresowanie tematem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z mechanizmem kasetowym w odtwarzaczu Technics RS-M253X, który działa w trybie start-stop, co uniemożliwia normalne korzystanie z funkcji odtwarzania, pauzy i nagrywania. Po wstępnej diagnostyce, w tym sprawdzeniu taśm, przełączników i złączy, użytkownik zidentyfikował pęknięcie na ścieżce taśmy, które naprawił zworą. W kolejnych postach zasugerowano, aby sprawdzić działanie elektromagnesu oraz styki, które mogą być przyczyną problemu. Po czyszczeniu styków i dodaniu kolejnych zwor, mechanika zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA