logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo N500 - zwarcie na płycie nie działa touchpad.

wieslaw99 15 Wrz 2012 20:54 3363 6
REKLAMA
  • #1 11314651
    wieslaw99
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Witam. Laptop działał poprawnie do momentu gdy któregoś razu podczas otwierania matrycy wyrwał się zawias z lewej strony matrycy, wymieniłem taśmę od LCD bo się ponadrywała i uruchomiłem, laptop ładnie odpalił się na ekranie zniknęły linie które wcześniej występowały (po wyrwaniu), ale niestety nie działa touchpad i przyciski przy nim. Z środka wyleciała śrubka i miedziana tulejka z gwintem. Myślę że to ona jest odpowiedzialna za jakieś zwarcie na płycie. Czy ktoś z kolegów orientuje się który z układów jest odpowiedzialny za poprawną pracę touchpada i czy są jakieś bezpieczniki na płycie które powinienem sprawdzić w tym sprzęcie ?
  • REKLAMA
  • #2 11314944
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    wieslaw99 napisał:
    Czy ktoś z kolegów orientuje się który z układów jest odpowiedzialny za poprawną pracę touchpada i czy są jakieś bezpieczniki na płycie które powinienem sprawdzić w tym sprzęcie ?

KBC.
    Na pewno to nie wina bezpiecznika.
  • REKLAMA
  • #3 11315570
    wieslaw99
    Poziom 23  
    Czytając inne posty związane z tym problemem, domyślałem się też że to właśnie uszkodzenie KBC wywołuje taki efekt. Czy wiecie jaki tam siedzi KBC i jaki koszt zakupu no i czy "hotem" wymienię ten układ.
  • REKLAMA
  • #4 11315601
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Podaj oznaczenie kodowe płyty.
    KBC w tym laptopie to ENE KB926 nie pamiętam z jaką końcówką, sprawdź na płycie, cena około 30zł.
    Przy odrobinie wprawy samym hotem da się wymienić.
  • #5 11317052
    wieslaw99
    Poziom 23  
    Rozbiorę go dopiero w poniedziałek wtedy podam oznaczenie płyty i może więcej szczegółów, być może uszkodzenie będzie widoczne gołym okiem. Na razie dzięki za pomoc, będę informował o postępach.
  • REKLAMA
  • #6 11328878
    wieslaw99
    Poziom 23  
    Oznaczenie płyty to: JIWA3 LA-4212P REV:2.0.
    Układ odpowiadający za pracę touchpada to KB926QF CO.
    Na płycie brak widocznych uszkodzeń, pozostaje wymiana w/w elementu.
    Zapomniałem dodać że porty USB też nie reagują na podłączenie jakiegokolwiek urządzenia, napięcie na USB 5V jest.

Co się okazuje porty USB działają tylko nie wykrywa mi myszki, pamięci flash obsługuje i tu moje pytanie czy jest szansa żeby podłączyć mysz bezprzewodową i żeby to zadziałało.
  • #7 11335345
    wieslaw99
    Poziom 23  
    No i wszystko jasne, okazało się że myszka uszkodzona a touchpad był wyłączony. Udało się uniknąć zbędnych kosztów. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Lenovo N500, w którym po uszkodzeniu zawiasu matrycy przestał działać touchpad oraz przyciski. Po wymianie taśmy LCD laptop uruchomił się, ale wystąpiły problemy z touchpadem i portami USB. Użytkownik podejrzewał zwarcie na płycie głównej spowodowane wypadnięciem śrubki i miedzianej tulejki. W odpowiedziach zasugerowano, że uszkodzenie może dotyczyć układu KBC (ENE KB926), który odpowiada za działanie touchpada. Po rozpoznaniu oznaczenia płyty (JIWA3 LA-4212P REV:2.0) i układu (KB926QF CO), użytkownik stwierdził, że porty USB działają, ale nie wykrywają myszki. Ostatecznie okazało się, że problem z myszką był spowodowany jej uszkodzeniem, a touchpad był wyłączony, co pozwoliło uniknąć dodatkowych kosztów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA