logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Orange] - VDSL2 na DGT - Czy parametry linii pozwalają na 95Mb/s?

beskit 18 Wrz 2012 09:36 3564 5
REKLAMA
  • #1 11322469
    beskit
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Panowie,
    Zamówiłem sobie VDSL2 w wersji do 40Mb/s. Dzisiaj przychodzą technicy coś tam grzebać, ale już widzę dostępne połączenie. Oniemiałem... Czy to możliwe, żeby parametry linii były AŻ TAK DOBRE?

W/g tego co widzę, tj. margin 24,6 i tłumienie 2,7 - mogę osiągnąć maksymalną prędkość ~95Mb/s ? A może po prostu oni dalej coś kombinują i zaraz wszystko wróci do normy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11322530
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 372
    Nie da się porównywać kombajnu do rowera - to zupełnie inne sprawy chociaż można nimi jeździć po tej samej drodze.
    Podobnie jak w ADSL-u VDSL to obkładanie bitami podnośnych (prążków) w określonym paśmie - i tyle wspólnego. W VDSL pasmo jest kilkakrotnie szersze i inaczej podzielone up/down. Pomiary robi się dedykowanymi do tego miernikami. Ze statystyk routera wszystkich rajcuje tylko "attainable rate" :D a to tylko taka "błyskotka" w statystykach, parametr wyliczany sztucznie mający niewiele wspólnego z rzeczywistością. Parametr "attenuation" jest ściśle powiązany z częstotliwością i ma sens o ile wiadomo dla jakiej to częstotliwości jest podany. Ze starych, analogowych czasów przyjęło się, że pomiar ten podawany jest dla częstotliwości 300kHz. Pasmo VDSL sięga 17Mhz (a także 38MHz) więc informacja o kondycji lini to jest prawie żadna. Na VDSL zwracaj uwagę jedynie na prędkość synchronizacji góra/dół.
  • REKLAMA
  • #3 11322703
    beskit
    Poziom 12  
    Sprowadziłeś mnie na ziemię :) Znów jestem nieco mądrzejszy - dzięki. Pytanie: Czy jeśli poproszę techników, żeby przełączyli mnie na max linii - tak na próbę - wyrażą na to zgodę? Czy to jakieś orange'owe tajemnice?
  • REKLAMA
  • #4 11325859
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 372
    Tego nie da się - ot tak - próbować. W DSLAM-ie są karty VDSL2, które obsługują prędkość do 40Mbps i koniec. Nawet gdyby była karta 80Mbps to technik nie może tak sobie przełączyć prędkości bo nie ma do tego dostępu. To jest kreowane z innego poziomu, technik jest tylko małym trybikiem w tej machinie :D
    Maksymalna dostępna prędkość jest określona urządzeniem a co router sobie prognozuje to jego sprawa. To tak jak z samochodem: na liczniku zakres do 260km/h a bryka nie pojedzie nawet 160 bo silnik ma taki a nie inny. Co innego w dół - porty pracują w tzw. rate adaptive. Oznacza to, że prędkość jest dostosowywana do kondycji linii. Mając pełną synchronizację VDSL wepnij sobie równolegle do modemu aparat telefoniczny, zobaczysz jak prędkość "zjedzie" w dół.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11326552
    terrade
    Poziom 36  
    beskit napisał:
    Oniemiałem... Czy to możliwe, żeby parametry linii były AŻ TAK DOBRE?
    A czemu nie? Wcześniej miałeś tłumienie 7 dB w G.DMT i rzekomo potem 20 Mb/s w Netii (nie znalazłem parametrów), więc warunki idealne na opcję 80 Mb/s w VDSL2 (niekoniecznie pełne).

Gdyby jeszcze dać "Profile 30a" to by było jeszcze więcej (bo tłumienie na wysokich częstotliwościach wygląda obiecująco, 80 Mb/s to bardzo mało dla VDSL2). No ale 30a nie będzie - będzie 17a i dopiero gdy zrobisz migrację w górę to będziesz miał więcej (jeśli Margin nie skacze to możesz brać, tym bardziej że stabilność testowałeś też przy 20 Mb/s).
  • #6 11326602
    beskit
    Poziom 12  
    terrade napisał:
    (...) i rzekomo potem 20 Mb/s w Netii (nie znalazłem parametrów) (...)

Nie szukałeś dokładnie :) -> CLICK Ale faktycznie załączone dane były przekłamywane przez modem. Gdy go wymieniłem - sychronizację miałem o nawet 2000 wiekszą.
REKLAMA