logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VDSL Orange do 80Mb/s - Niska prędkość, jak poprawić?

folusek 11 Sty 2015 10:44 12102 23
  • #1 14317285
    folusek
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Założono mi Internet VDSL do 80Mb/s 7.01.2015r , szału nie ma ale lepiej niż w "Netia" miałem Down - 11Mb/s / Upload - 1Mb/s

Czy coś się może poprawić prędkości ? jak tam moja nowa linia da się określić jaką ma długość ?
    Na razie nie wyłączam (restartu) FunBox - czytałem że niby przez 10 dni stabilizuje się linia i trzeba mieć cały czas włączony.

po kablu

po wi-fi
    VDSL Orange do 80Mb/s - Niska prędkość, jak poprawić?VDSL Orange do 80Mb/s - Niska prędkość, jak poprawić?VDSL Orange do 80Mb/s - Niska prędkość, jak poprawić?VDSL Orange do 80Mb/s - Niska prędkość, jak poprawić?

Parametry FunBox

• #2 14317589
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Nie mamy informacji co do długości twojego łącza, prędkość zależy od wielu czynników, tłumienie, poziom szumu, asymetria pojemności itd. VDSL2 to bardzo wymagająca usługa co do instalacji abonenckiej w mieszkaniu, sieci wewnętrznej budynku. Zmorą są kable elektryczne, różnej maści kable nie telekomunikacyjne, nie parowane, które nagminnie występują w budynkach mieszkalnych i sieciach wewnętrznych blokowisk. Nie wiem jak wygląda instalacja w mieszkaniu, bo w zasadzie tylko na to możesz mieć wpływ, żadnych płaskich kabli, równoległych instalacji, instalacja kablem parowanym YTKSY lub ostatecznie skrętka komputerowa UTP.
  • #4 14317936
    folusek
    Poziom 9  
    nie działa mi ten test
  • #5 14318776
    SmartBug
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Internet masz dobrzej przepustowości. Bo w umowie masz punkt, że orange zobowiązuję się dostarczać ci internet minimum 20 Mbitów. Znając życie i orange to po tych 10 dniach spadnie ci prędkość do owych 20 Mbitów. :D
    A jak chcesz przetestować prędkośc zapuść pobieranie tego pliku http://noc.gts.pl/500mb.gts i wtedy zobaczysz jaką masz prędkość.
    Ewentualnie speedtest od orange: http://speedtest.orange.pl/
  • #6 14319916
    folusek
    Poziom 9  
    wiem co mam w umowie i jakie są widełki , ale interesuje mnie czy faktycznie moja linia pójdzie więcej czy przypadkiem nie przycieli mi na taką prędkość

obecnie po kablu mam 29/7 Mb/s w tym FunBox wifi to żenada

z http://noc.gts.pl/500mb.gts od 1600kB/s -do 1900 kB/s
  • #7 14320270
    SmartBug
    Poziom 18  
    Jak masz prędkość 1900 KB/s to nawet nie masz 20 Mbitów :D
    Także przykro mi :( Ja również dałem się oszukać nerwostradzie. :(
    Powinni jakoś przykrócić te chore praktyki.
    Spróbuj jeszcze ściągnąć stąd http://www.thinkbroadband.com/download.html
    I powiedz przez co ściągasz. Bo jak przez przeglądarkę to lipa trochę. Ja polecam spróbować przez jakiegoś program typu Internet Download Manager
  • #8 14322593
    folusek
    Poziom 9  
    podłączyłem kablem z routera do lptopa i mam 2,4 MB/s z strony http://noc.gts.pl/500mb.gts za pomocą przeglądarki Google chrome

z tej drugiej strony mam jakieś 2,8 - 3,3 MB/s tez google chrome
  • #9 14322753
    SmartBug
    Poziom 18  
    Czyli dla tej synchronizacji jaką masz (31 mbitów) to jest prawidłowa prędkość. Bo 31 Mbitów to przepustowość podczas pobierania ok 3-3.5 MB/s.
    Ja tam mając takie prędkości bym się cieszył, ale w sumie z drugiej strony bym psioczył na orange, że reklamują się, że dają niby 80, a przychodzi co do czego to nawet połowy tego nie ma. :D
  • #10 14322891
    folusek
    Poziom 9  
    no właśnie niby mam około 1km według google Maps do centrali ( mieszkam w dużym mieście w samym centrum ) ale wiadomo że kabel pewnie idzie inaczej i może linia się wydłużyć , myślałem że te 40Mb/s będę miał a tu lipa :( mam nadzieję że mi nie obetną jeszcze niżej bo mam od 7.01.2015r

Netia dawała mi 11/1 więc obecnie co mam w Orange to i tak sukces ale zawsze mogło by być więcej skoro mam do 80Mb/s
  • #11 14322917
    SmartBug
    Poziom 18  
    Ja jak podpisywałem umowę na 10 Mbitów to przez pierwszy rok byłem wręcz wniebowzięty. Teraz ta neostrada tak działa, że żałuję, że nie wziąłem radiówki bo przychodzi godzina 14-15 i mnie dosłownie szlag trafia. Bo przepustowość spada do 0.5-0.9 Mbitów nie raz do 5 Mbitów i jest lipa straszna. A centrale już rozbudowują drugi rok, w sensie, że ciągle zgłaszam problemy i otrzymuję tylko śmieszne upusty na abonament. Ja mam internet 20 Mbitów, ale w umowie mam, że minimum powinno być 10, a tu nawet tego 10 nie ma.
    Także życzę ci byś ty tak nie miał.
  • #12 14323257
    folusek
    Poziom 9  
    ale mógłbyś zerwać z nimi umowę bez kary skoro nie masz gwarantowanej szybkości
  • #13 14324350
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Nie ma czegoś takiego jak gwarantowana prędkość w orange, na umowie jest pewnie napisane "do 80" więc płacz i płać jak to podpisales. Ja się juz od tego uwolnilem, miałem niby do 10 ale jak było 3-4 to był powód do świętowania. Neostrada jeszcze działała w czasach niby tej nie dobrej telekomunikacji na którą wszyscy narzekali, od czasu pomarańczy było tylko gorzej. A technicy przychodzili i rozkladali ręce bo nie ma możliwości technicznych ....
  • #14 14324366
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Patrząc po parametrach to synchronizacja może Ci się trochę polepszyć, jednak może to trochę potrwać. Prędkość Uploadu masz proporcjonalnie wyższą niż teoretycznie być powinna przy takim downloadzie. Do tego margines jest dosyć wysoki.

U siebie miałem na start ok 40/6 przy marginesie ok 9 dB, obecnie jest to 45/6.

Obserwuj tylko czy problematyczne nie są te błędy ES trochę ich dużo.
  • #15 14325851
    folusek
    Poziom 9  
    badboy84 napisał:
    Nie ma czegoś takiego jak gwarantowana prędkość w orange, na umowie jest pewnie napisane "do 80" więc płacz i płać jak to podpisales. Ja się juz od tego uwolnilem, miałem niby do 10 ale jak było 3-4 to był powód do świętowania. Neostrada jeszcze działała w czasach niby tej nie dobrej telekomunikacji na którą wszyscy narzekali, od czasu pomarańczy było tylko gorzej. A technicy przychodzili i rozkladali ręce bo nie ma możliwości technicznych ....

w umowie mam napisane tak:

Dane techniczne
    Usługa świadczona w Opcji Opcja do 80Mb zapewnia:
    - stały dostęp do sieci Internet z maksymalną szybkością transmisji danych do komputera Abonenta 80000 kb/s
    - stały dostęp do sieci Internet z maksymalną szybkością transmisji danych od komputera Abonenta 8000 kb/s
    - stały dostęp do sieci Internet z minimalną przepustowością do komputera Abonenta 20015 kb/s
    - stały dostęp do sieci Internet z minimalną przepustowością od komputera Abonenta 933 kb/s
    - dynamiczne przydzielany adres IP
    - brak limitu transferu.

więc poniżej tych wartości można zrywać bez kary :)
    czyli Download jak poniżej 20Mb/s a Upload jak poniżej 1Mb/s
    Obecnie mam Download 29Mb/s Upload 7Mb/s
  • #16 14326205
    mazi292
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Po za tym nie sprawdzaj prędkości na testerach.

Wejdź na noc.gts.pl i pobierz 3 pliki naraz 500mb i dodaj wszystko ile się ściąga i pomnóż x8 i wyjdzie ci realna prędkość neta.
  • #17 14326711
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 265
    Umowy nie dasz rady zerwać. W umowie jest do. Brak informacji o gwarancji.
  • #18 14326851
    folusek
    Poziom 9  
    dasej napisał:
    Umowy nie dasz rady zerwać. W umowie jest do. Brak informacji o gwarancji.

czytać nie umiesz co wyżej napisałem ,ja mam w umowie tak napisane więc sa widełki od - do komputera czyli pobieranie i wysyłanie

max pobieranie 80000 kb/s
    minimalne pobieranie 20015 kb/s

max wysyłanie 8000kb/s
    minimalnie wysyłanie 933 kb/s

mazi292 napisał:
    Po za tym nie sprawdzaj prędkości na testerach.

Wejdź na noc.gts.pl i pobierz 3 pliki naraz 500mb i dodaj wszystko ile się ściąga i pomnóż x8 i wyjdzie ci realna prędkość neta.

wyszło z 3000kB/s * 8 = 24000
  • #19 14327097
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 265
    @folusek

Jak udowodnisz że nie masz tego co trzeba?
    Kolejna sprawa gwarancja prędkości jest do pierwszego rutera brzegowego a nie całego netu. Taki drobiazg.
    Wszystkie testy są tyle warte co zeszłoroczny śnieg.

Panowie z powodu wielkiej fury "syfu" net działa coraz gorzej. A serwery www podłączane do
    netu coraz słabsze w których systematycznie są powiększane limity transferu na pojedynczego klienta.

Podpisujemy coraz to nowsze umowy nie zastanawiając się nad niczym.
    Jak byśmy rezygnowali z tych nowych propozycji i walczyli o poprawę tego co mamy to lepiej byśmy na tym wyszli.

A tak macie umowę "neostrada 20 mega" pod nazwą 80 i za kasę 80.
    Było trzeba wziąć 10 i nie byłoby rozczarowania. Też da się korzystać z netu.
  • #20 14327188
    folusek
    Poziom 9  
    Czy wybrałbym
    - od 1 do 10Mb/s (opcja do 10Mb/s)
    - od 10 do 20Mb/s ( opcja do 20Mb/s)
    - od 20 do 80Mb/s (opcja do 80Mb/s)

i tak za kazdą opcję płaciłbym 39.90zł więc chyba logiczne żeby brać opcję do 80Mb/s w takim wypadku jeśli nie ma różnicy ceny.

Jedyna różnica to widełki od-do Mb/s

Ogólnie na dzień dzisiejszy jestem zadowolony z internetu bo w Netii na ich kablach miałem max 11/1 a tu jakieś 28/7 więc spora różnica , ale wiadomo zawsze mogło być lepiej ;)
  • #21 14327796
    SmartBug
    Poziom 18  
    Ja polecam neci z kablówek, miałem z jednej kablówki (łaska telewizja kablowa) i działało jak złoto. Aż łzy w oczach miałem gdy musiałem rezygnować z powodu przeprowadzki :( Teraz użeram się z tym orange. Bo nawet tej dychy nie ma w godzinach szczytu. A w świeta jakieś to nawet fejsbuka nie włączysz bo się ładuje z 2 minuty :D
    Na mojej umowie też są "widełki". Na aneksie od 20 do 10 mbitów.
  • #22 14329634
    folusek
    Poziom 9  
    tylko nie każdy ma dostęp do kablówek mimo że mieszka w dużym mieście
  • #23 14329677
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    A ja mieszkam można powiedzieć że na wsi i mam FTTH :)
  • #24 14329807
    SmartBug
    Poziom 18  
    Ja też mieszkam na wsi i to jeszcze o zgrozo prawie w centralnej polsce i jest lipa. Np. teraz ping do wp.pl mam w granicach 120ms do najbliższego serwera z tracerta 130ms. :D
    Przepustowości już nawet mi się nie chce sprawdzać ale pewnie tak 2-3 Mbity.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące prędkości Internetu VDSL od Orange, który wynosi 29/7 Mb/s, mimo umowy na 80 Mb/s. W dyskusji poruszono kwestie związane z długością linii, jakością instalacji oraz wpływem różnych czynników na prędkość, takich jak tłumienie i poziom szumu. Użytkownicy sugerowali testowanie prędkości za pomocą pobierania plików oraz zwrócili uwagę na brak gwarancji prędkości w umowie. Wspomniano również o problemach z prędkościami w godzinach szczytu oraz o alternatywach, takich jak usługi kablowe. Użytkownik zauważył, że mimo niższej prędkości, obecna usługa jest lepsza niż wcześniejsza z Netii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA