logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować VPN na Linksys WRT54GL z Tomato między dwoma komputerami?

erwp 18 Wrz 2012 13:12 3456 3
REKLAMA
  • #1 11323024
    erwp
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam

Jak zestawić połączenie VPN między dwoma komputerami ?? Server jest na stałym IP - dsl. Jestem zielony w temacie, jedyne czym dysponuję to linksys Wrt54gl z softem tomato. Jak obsługiwać to połączenie z komputerów klienckich. Kiedyś znałem podobny przepadek ale tunel był skonfigurowany przez urządzenie Zyxell, a stacje klientów miały oprogramowanie ipsec - licencjonowane. Czy da się zrobić coś w miarę prosty sposób nie inwestując niewiadomo jakich pieniędzy ???
  • REKLAMA
  • #2 11323033
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Na Wrt54gl masz Tomato z OpenVPN - odpalasz serwer na WRT - przekierowując odpowiedni port na modemie/routerze DSL (router brzegowy), a na końcówkach instalujesz oprogramowanie OpenVPN.
    Statick key - najprostsza wersja konfiguracji.

Pierwszy lepszy z brzegu tutek - Link
  • REKLAMA
  • #3 11382962
    RogAlarm
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam, chciałbym się dołączyć do tematu, ale mam problem trochę inny i prosiłbym o podpowiedz od podstaw. Mam dwa routery asus rt n10u, dowiedziałem się że można zainstalować oprogramowanie tomato, a na sam koniec prosiłbym o pomoc w konfiguracji vpn.
  • #4 11383211
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Instalujesz Tomato na tych routerach z wersją VPN, a potem zestawiasz tunel jak w tutkach na www.openlinksys.info.
REKLAMA