logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować laserowy rysownik ścienny z głowicy igłówki?

pubus 26 Sty 2005 21:18 2000 4
  • #1 1171210
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Temat może troche dziwnie brzmi ale zaraz wszystko wyjaśnie....
    Czytałem jakiś czas temu post na temat efektów laserowych...
    Chodzi konkretnie o rysowanie np na ścianie obrazków z kompa...
    Chyba wiadomo o co chodzi...
    Normalnie wiązka odbija się od lustra (luster?) które sterowane jest silnikiem krokowym...
    Całość jest dość droga nawet we własnym wykonaniu...
    Sterowanie pod względem elektroniki jak i oprogramowania do najprzyjemniejszych nie należy...
    W związku z tym że mam 150 pomysłów na min wymyśliłem coś takiego...
    Bierzemy np. z giełgy głowice od igłówki, chyba im więcej igieł tym lepiej ale też bez przesady...
    Jak by było coś niejasne to zamieszczam render jak mniej więcej to wygląda.....
    Po rozebraniu mamy w obudowie ustawione po okręgu 7,9 może więcej elektromagnesów...
    I teraz pomysł polega na tym że w środku mocujemy sprężyne a na niej lusterko...
    Pod lusterko podklejamy np. blache stalową albo małe magnesy w zależności czy elektromagnesy mają przyciągać lusterko czy odpychać...
    Sprężyna zapewniała by powrót do neutralnego położenia i musiała by być dość szeroka i miękka...
    Sterowanie polegało by na podawaniu napięcia na poszczególne elektromagnesy, np. przez LPT...
    Oczywiście nie bezpośrednio... (np. przez niewielkie tranzystory)
    Nie wiem jak daleko lustro może być odsunięte od korpusu a co za tym idzie jak duży kąt odbicia można by uzyskać ale wydaje mi się że ze względu na prostote takiego układu warto pomyśleć nad tym...
    Poza tym taki układ działał by szybciej niż na silnikach krokowych...
    Chyba.... ;)

Piszcie co o tym myślicie...
    Jak można pomysł udoskonalić...
    Ile może taka głowica kosztować, używana oczywiście...
    I czy to wogule ma sens...
    Załączniki:
    • Jak zbudować laserowy rysownik ścienny z głowicy igłówki? głowica igłówki.JPG (35.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1172065
    dankos
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    mnie (chociaz moje doswiadczenie jest bardzo male) podoba sie berdzo ten pomysl...nie mam pojecia czy to moze dzialac ale jezeli tak to byloby super... ale wydaje mi sie, ze wykonanie takiego czegos (od strony mechanicznej) moze byc klopotliwe. i chyba glowice od drukarek nie maja tak ulozonych elektromagnesow - nie sa w ksztalcie okregu.

czekam na opinie kogos, kto moze sie na tym zna i powie cos konkretnego
    pozdrawiam dannkos
  • #3 1172241
    plik4
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Hmmm.... Ciezka sprawa o ile sie na tym znam to nie wyglada dlamnie to zaciekawie bo przy sterowaniu wiazka laser amusi byc odchylanie X i Y w róznym akresie od 0 do kilku nastu czy kilkudziesieciu stopni. A głowica nie ma tak jest albo wychylona na full albo nic jasne ze mozna to regulowac napieciem ale nie wiadomo czy beda wtedy mialy sile aha i jeszcze jedno nawet jak udalo by sie cos taiego zrobic to obraz nie byl by zaduzy bo niewielki skok maje te elektromagnesy. A jeszcze ostatnie bezwladnos jaka jest w tych elektromagnezach raczej nie pozwala na to. ALe na uparatego moze wyjdzie jezeli kosz jest nie duzy mozna probowac. Takie jest moje zdanie zobaczymy co inni powiedza.
  • #4 1172812
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    ja w zasadzie już dawno obczaiłem temn pomysł i stwierdzam iż jest do dup--- na okragłą obrecz z elektromagnesami naciagnołem kondona a na srodku przykleiłem lusterko rozmairów 2x2cm po bokach przykeliłem elektromagnesy, figór tym sie nie dało rysować ale powstawały fajne rotacyjne linie ruszajace siew rytm muzyki, efekt taki sam jak na głosniku tylko że lepszy w stopniu odchylania wiazki i był o wiele bardziej cichy
  • #5 1173056
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    No cóż jeśli chodzi o rozmieszczenie elektromagnesów to jestem pewny bo ostatnio próbowałem naprawić taką głowice...
    Nie udało się ;)
    Jedna z cewek była przepalona...
    Co do twojego pomysłu gretzky może problem polegał na szczegółach twojego rozwiązania...
    Ten kondon... hmmm... no cóż...
    Z braku laku dobry kit...
    A jeśli chodzi o wielkość rysowanego obrazka to chyba wystarczy dość daleko odsunąć użądzenie od ściany czy na czym tam będzie to rysować...
    A co do ustawiania kąta to może dało by się sterować magnesami na przeciw siebie...
    Jeden słabiej by przyciągał drugi mocniej...
    Hmm... tylko że to znacznie komplikuje elektronike i oprogramowanie...
    Chyba że powiedzmy jeden pin z portu LPT sterowałby dodatkowo obniżeniem napięcia np. o połowe...
    Kombinujcie dalej...
    Jak coś wymyśle to napisze...

Dzięki za dość liczne ;) odpowiedzi...
REKLAMA