logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować projektor laserowy z obracającymi się lusterkami?

Fengus 16 Wrz 2008 20:18 1665 9
REKLAMA
  • #1 5541586
    Fengus
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Chcę zrobić coś w stylu " projektora " laserowego, który będzie mi ładnie świecił na ścianie.

Problem pojawia się przy lusterkach, które obracając się mają zmieniać miejsce w które będzie świecił laser i to możliwie jak najszybciej. Ma ktoś pomysł jak to zrobić /.?

Myślałem żeby do silnika z głowicy, a raczej do całej głowicy poprzyklejać kilka lusterek pod rożnym kątem i odbijające promień w lusterka zamieszczone na 2 głowicy. Pozostałaby tylko regulacja prędkości obrotowej. Niestety nie mam pojęcia jak ruszyć głowicę z wideo. W ogóle nie mam pojęcia jak poruszyć silnikiem krokowym

Możne macie jakieś doświadczenie i mi doradzicie , jestem otwarty na wszystkie propozycje.
  • REKLAMA
  • #2 5541670
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Hmmmm jeżeli chcesz prosty projektor który będzie kreślił proste figury to może Popelscan na silnikach DC lub krokowych? Jeżeli chciałbyś bardziej skomplikowane rzeczy wyświetlać np litery itp to na silnikach tego nie uzyskasz. W szukajce wpisz Popelscan i będziesz miał wiele tematów. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5541686
    Venom007
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    Witam,
    Człowieku użyj opcji SZUKAJ!
    Widzę, że opcja PISOWNIA też jest Ci obca, warto by było się z nią zapoznać.

Możesz użyć wiatraczków z PC, do tego mini regulator na LM337. Jak to zrobić, szukaj sam.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 5542900
    Venom007
    Poziom 27  
    Widziałeś cały projekt jaki zamieścił Przemek87 ?
    To już wiesz co musisz zrobić żeby taki efekt uzyskać.

Poszukaj sobie projekt popelscan, a na początek polecam te dwa wiatraczki.
  • REKLAMA
  • #6 5543135
    Fengus
    Poziom 13  
    wiatraki w komputerach są obracane silnikami krokowymi , tak jak głowice w wideo tylko ze głowice są na łożyskach , ciszej i szybciej się kręcą więc chciałbym je wykorzystać
    a tak poza tym mam 4 zepsute odtwarzacze kaset VHS a wiatraków od komputera zbędnych nie mam
  • #7 5543934
    Venom007
    Poziom 27  
    Robisz pod górę, to poszukaj schematu jak sterować silniczkiem krokowym i z głowy.

Wiatraczki z PC też są na łożyskach, koszt używanych jest minimalny, ale jak wolisz pod górę, to proszę bardzo.
  • #8 5547815
    Fengus
    Poziom 13  
    dobra , ja to zrobię i tak na silnikach krokowych ponieważ wydaja mi się najlepszym rozwiązaniem

temat zamykam !
  • #9 5577754
    Venom007
    Poziom 27  
    Zdanie zaczynamy z dużej litery ;)
    Żeby zamknąć temat musisz kliknąć tą małą kłódkę na dole.
    Pozdrawiam
  • #10 5583242
    Fengus
    Poziom 13  
    dzięki , myślałem ze wystarczy po prostu napisać i dotrze to do świadomości innych forumowiczów :]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy projektora laserowego wykorzystującego obracające się lusterka do szybkiej zmiany kierunku wiązki laserowej na ścianie. Proponowane rozwiązania obejmują użycie silników krokowych lub DC, np. z głowic wideo lub wiatraków komputerowych, które również są napędzane silnikami krokowymi na łożyskach. Wskazano na projekt Popelscan jako przykład prostego systemu do kreślenia figur, jednak autor chciał uzyskać bardziej złożone kształty, takie jak sinusoidy. Poruszono problem sterowania silnikami krokowymi, sugerując poszukiwanie schematów sterowników. Ostatecznie autor zdecydował się na zastosowanie silników krokowych, uznając je za najlepsze rozwiązanie do realizacji projektu. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące użycia regulatora LM337 do sterowania prędkością obrotową wiatraków PC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA