logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neofon- dzwoniący często słyszy sygnał zajętości.

adam501 22 Wrz 2012 22:43 3813 7
REKLAMA
  • #1 11338439
    adam501
    Poziom 10  
    Witam.

Od maja posiadam internet 40Mbps + Neofon od TP czy tam już Orange. Neofon mam pod telefon stacjonarny (tzw. domowy;)
    Niedawno odkryłem ogromny problem związany z funkcjonowaniem tego Voipa.
    Gdy ktoś chce się do mnie dodzwonić często słyszy przerywany sygnał który świadczy o tym, że numer jest zajęty.
    Niekiedy pomaga puszczenie sygnału z telefonu domowego, po chwili i na chwilę wszystko działa, ale nie zawsze.
    Telefon jest firmowy więc klienci nie mogą się dodzwonić przez co tracę tylko pieniądze.
    Orange nie widzi u siebie żadnego problemu i rozkłada ręce. U mnie też wszystko ok bo dotąd działało. Sprawdzałem na różnych aparatach i ciągle to samo.

Mój router to sagemcom f@st 3764 z najnowszym softem. Powrót do fabrycznych nie działa.

Macie jakieś pomysły? Mnie się już skończyły.
  • REKLAMA
  • #2 11339864
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Jak masz neofon (voip) -> to nie masz stacjonarnego

A jakie telefony? Jakie kable (długość)?

Wygląda na to, że Orange wypuszcza następne "cacko" w stylu Livebox.
    No cóż, testowanie na innym modemie VDSL troche przydrogawe.

FB7360 w granicach 550zł, FB 7390 ok. 800 zł.

Cytat:

Niekiedy pomaga puszczenie sygnału z telefonu domowego, po chwili i na chwilę wszystko działa, ale nie zawsze.

Mógłbyś jaśniej?
  • REKLAMA
  • #3 11339934
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 7
    adam501 napisał:
    Macie jakieś pomysły? Mnie się już skończyły.
    Mamy, u mnie winny był router, coś się zepsuło na trwałe w przekierowaniach portów, że grach online było trudniej dołączać (a w jednej ogólna makabra - kilka minut czekania i rozłączenie, ze 20 by gdzieś dołączyć). Wymienili mi router na inny i problem zniknął. Potem były inne, np. brak możliwości dodzwonienia się na lokalne lub z komórkowych do mnie itp. Także czasami sygnał zajętości. Ogólnie VoIP mogę polecić tylko najgorszemu wrogowi i takim jak ja którzy dzwonią raz na miesiąc.

adam501 napisał:
    Telefon jest firmowy więc klienci nie mogą się dodzwonić przez co tracę tylko pieniądze.
    Ja straciłem wszystkich klientów gdy się nie zorientowałem przez kilka miesięcy, że są problemy. Potem wydzwaniałem do siebie z innego telefonu by sprawdzić jaki jest sygnał (a żeby było zabawnie to sygnał umierał po kilku minutach/godzinach), więc router należałoby restartować co kilka minut (tracąc klientów w czasie restartu i braku synchronizacji).

Zatem podłącz inny telefon (bo może obecny robi problemy), a potem dzwoń do Orange żądając wysokiego odszkodowania i natychmiastowej naprawy.
  • REKLAMA
  • #4 11340121
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    VOIP chodzi bez zarzutu na łączach Orange przy zastosowaniu odpowiedniego sprzętu.
    3 połączenia jednocześnie, we wszystkich możliwych kierunkach, przekierowania itd.

Niestety, to co jest dodawane do umowy przez operatora to jest porażka.
    Trzeba liczyć się niestety z tym, że trzeba zakupić samemu "porządny" sprzęt.
  • REKLAMA
  • #5 11341026
    adam501
    Poziom 10  
    freetz_master napisał:
    Jak masz neofon (voip) -> to nie masz stacjonarnego

A jakie telefony? Jakie kable (długość)?

Wygląda na to, że Orange wypuszcza następne "cacko" w stylu Livebox.
    No cóż, testowanie na innym modemie VDSL troche przydrogawe.

FB7360 w granicach 550zł, FB 7390 ok. 800 zł.

Cytat:

Mógłbyś jaśniej?

Neofon pod zwykły aparat bezprzewodowy który był wcześniej zwykłym domowym;)
    Telefony różne i najróżniejsze, od znajomych nawet pożyczałem.
    Jeśli chodzi Ci o kable z routera do telefonu to najkrótsza opcja, chyba 50cm.

Już piszę jaśniej. Dzwonię do siebie - zajęte. Dzwonię od siebie i tak jakby odblokowuję na chwilę i dzwoniąc ponownie do siebie jest ok;)
  • #7 11341324
    adam501
    Poziom 10  
    freetz_master napisał:
    A może to problem z łączem internetowym i pośrednio oczywiście z voip.
    Co widać w logach zdarzeń?
    http://tpsa.pl/kid,4002278347,id,2164500079,t...em-ze-stabilnoscia-internetu,forumthread.html

Cytat:

Status linii VDSL Podłączony
    Standard VDSL VDSL2 Profile 17A
    Szybkość transmisji wychodzącej 4280 kbps
    Szybkość transmisji przychodzącej 42832 kbps
    Tłumienie bliskiego końca 8.3 dB
    Tłumienie dalekiego końca 8.3 dB
    Margines SNR bliskiego końca 20.1 dB
    Margines SNR dalekiego końca 20.1 dB
    Licznik HEC 0
    Oprogramowanie sprzętowe TPSA_v8058
    Licznik ES 15 min 0
    Błędy CRC 0
    Licznik ES 1 dzień 0
  • #8 12373876
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z działaniem Neofonu (VoIP) od Orange, polegający na tym, że dzwoniący często słyszy sygnał zajętości, mimo że linia jest wolna. Problem występuje niezależnie od używanego telefonu i długości kabli. Użytkownik posiada router Sagemcom f@st 3764 z najnowszym oprogramowaniem, które może być przyczyną problemów. Inni użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w routerze lub łączu internetowym, a także wskazują na konieczność zakupu lepszego sprzętu VoIP. Wskazano również, że aktualizacje oprogramowania mogą wpływać na stabilność działania VoIP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA