logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak otworzyć dwa pliki map w osobnych oknach? Zmiana ustawień programu

kristof123 23 Wrz 2012 12:20 3195 8
REKLAMA
  • #1 11339567
    kristof123
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam !
    Mam dwa pliki z mapami i chciałbym je porównać ze sobą czyli otworzyć w dwóch osobnych oknach .Mam pytanie jak to zrobić bo jak mam otworzony jeden plik z mapą i klikam na drugi to otwiera mi się ten drugi w tym samym oknie .Podejrzewam ze trzeba gdzieś zmienić ustawienia ale pytanie gdzie ?Pozdrawiam i z góry dziękuje za podpowiedzi .
  • REKLAMA
  • #2 11339602
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    W osobnym oknie czego?
    Jakich plików?
    Program natywny, o ile taki istnieje, pozwala na wielokrotne uruchomienie?

PS.
    Powyższy zastaw pytań jest pewnie daleki od kompletności
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #4 11341823
    kristof123
    Poziom 17  
    krzychupar uzywam windows XP
  • #5 11341975
    norek1991
    Poziom 19  
    Ocena: 62
    W przypadku XP otwórz sobie "Moj Komputer" zakładka "Narzędzia" potem "opcje folderów" i tam będziesz miał do wyboru czy otwierać w osobnym oknie czy nie .
  • REKLAMA
  • #6 11342029
    Aldrin
    Poziom 22  
    Ocena: 49
    kristof123 napisał:
    Mam dwa pliki z mapami i chciałbym je porównać ze sobą czyli otworzyć w dwóch osobnych oknach .Mam pytanie jak to zrobić bo jak mam otworzony jeden plik z mapą i klikam na drugi to otwiera mi się ten drugi w tym samym oknie .

W jakim programie oglądasz mapy :?:
    W jakim formacie są pliki z mapami? Pary .map+.jpg dla Oziego? Inne?
  • REKLAMA
  • #7 11345125
    kristof123
    Poziom 17  
    pliki z mapami mam w formacie gif i jpeg a ogladam w programie "Podglad obrazów i faksów systemu windows"
  • Pomocny post
    #8 11345338
    Aldrin
    Poziom 22  
    Ocena: 49
    Najprościej:
    - zainstaluj np. Irfan View, a później raz kliknij jedną mapę, a później otwórz ze skrótu Irfan View (drugie okno) i w nim otwórz drugą mapę.

Gdyby były trudności to dwa razy uruchom Irfan View klikając skrót do programu.
    http://www.irfanview.com/
    http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/przegladarki_grafiki/IrfanView.html

Lepiej:
    Otwórz Gimp (darmowy) i wczytaj obydwie mapy jako kolejne warstwy. Możesz ustawić stopień przezroczystości górnej warstwy i wtedy porównać mapy. Ten wariant oczywiście tylko wtedy gdy mapy są w tej samej skali i są "podobne".

Oczko wyżej:
    byłoby miło wędrować z tymi mapami? Jeśli masz (możesz mieć) pliki kalibracyjne (.map) to mapy można otworzyć np. w OziExplorerze lub wykorzystać w telefonie w aplikacji TrekBuddy (wersja darmowa).

Do przeglądania skalibrowanych map (obrazek+plik kalibracyjny) są zdecydowanie lepsze narzędzia, ale ten temat tego nie obejmie. I tak jest się czym bawić.
  • #9 11354984
    kristof123
    Poziom 17  
    Dzięki Aldrin zrobiłem jak napisałeś wgrałem sobie irfanview i sobie jedną mapę w nim otwieram a drugą normalnie i obie mam na pulpicie .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na otwarcie dwóch plików map w osobnych oknach, aby móc je porównać. Odpowiedzi sugerowały różne metody w zależności od systemu operacyjnego. Dla Windows XP zalecano zmianę ustawień w "Moim Komputerze" w zakładce "Narzędzia" oraz "opcje folderów". Użytkownik, korzystający z Windows 7, mógł zmienić ustawienia w "Opcjach folderów i wyszukiwania". W przypadku przeglądania map w formatach GIF i JPEG, polecono zainstalowanie programu IrfanView, który umożliwia otwieranie wielu okien, oraz GIMP, który pozwala na porównanie map jako warstw. Użytkownik zastosował się do rady i zainstalował IrfanView, co umożliwiło mu otwarcie obu map jednocześnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA