logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Powiększenie średnicy otworu w obciążeniu na siłownie.

Elektr0nik 23 Wrz 2012 12:22 16686 9
REKLAMA
  • #1 11339576
    Elektr0nik
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam taki problem ze dostalem od kumpla obciazenie na silke, lecz maja zbyt mala srednice otworu (20mm) a ja mam sztange 28mm.
    Probowalem juz powiekszyc to pilnikiem - marne efekty, co prawda gdybym pilowal 30 min jeden krazek to bym to zrobil ale chyba na drugi dzien bym nie umial ruszac reka :D
    Do sedna problemu: Jak powiekszyc srednica otworu? Nie mam dostepu do tokarki. Myslalem o czyms takim: LIIINKK lecz nie wiem czy zda to egzamin w szlifowaniu żeliwa :D
    Ps. jezeli zalozylem temat w zlym dziale prosze o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 11339680
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11339685
    Elektr0nik
    Poziom 9  
    w poblizu nie ma nic takiego, czekam na jakies inne sposoby. ostatecznoscia bedzie to ze na moich praktykach jakos sie uprosze tokarzy zeby mi to zrobili, chociaz watpie ze sie zgodza
  • REKLAMA
  • #5 11339718
    Elektr0nik
    Poziom 9  
    o, o takie cos chodzilo :D dzieki
  • #6 11339729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11339751
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Jak ma to być okrągłe, centryczne, równe i wyglądać, to jest jedna metoda - obróbka na maszynie. Czy to będzie wiertarka kolumnowa i wiertło/rozwiertak, czy tokarka, to już nieistotne. Niestety autor wyklucza takie działania, więc pozostaje mu tylko partyzantka i rękodzieło. Co zajmie i dużo czasu i efekt będzie wątpliwy. Bo przecież trzeba zdjąć aż po 4 mm ze ścianek, czyli bardzo dużo.
    Taki frez też MUSI pracować z określonymi obrotami, naciskiem i smarowaniem. Inaczej zarżnie się go w kilka chwil.
  • REKLAMA
  • #8 11339790
    Elektr0nik
    Poziom 9  
    To lipa jednak, bede chyba szukał tokarza. W ogole orientujecie sie w ile minut taki tokarz objedzie 4 krazki?
  • #9 11339928
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Błażej napisał:
    Jak ma to być okrągłe, centryczne, równe i wyglądać, to jest jedna metoda - obróbka na maszynie. Czy to będzie wiertarka kolumnowa i wiertło/rozwiertak, czy tokarka, to już nieistotne. Niestety autor wyklucza takie działania, więc pozostaje mu tylko partyzantka i rękodzieło. Co zajmie i dużo czasu i efekt będzie wątpliwy. Bo przecież trzeba zdjąć aż po 4 mm ze ścianek, czyli bardzo dużo.
    Taki frez też MUSI pracować z określonymi obrotami, naciskiem i smarowaniem. Inaczej zarżnie się go w kilka chwil.

Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy i praktyki, jednak mam w tym doświadczenie i obrabiałem otwór w zaczepie przyczepy, po napawaniu (taka zaszła potrzeba) Co ciekawe otwór wyszedł bardzo centrycznie, ale trzeba było się bawić ponad godzinę.
    Spaw jest wyjątkowo twardy i szło jak po maśle, tutaj mamy do czynienia z żeliwem, więc pójdzie jeszcze lepiej.
    Jednak dla 4 szt, to trochę dużo tego borowania, tu się zgodzę i sama wiertarka dostanie po "pupie".
    2szt, jeszcze bym robił..
    No i do autora- ten frez to nie jest lipa! Warunek, żeby był dobry jakościowo.
    Tokarz jak tokarz, zajmie mu to pół godziny i weźmie ze 150 zł.
  • #10 11340468
    Elektr0nik
    Poziom 9  
    Kolega kolegi ma tokarke w domu i zrobi mi to za darmo :D Temat prosze zamknac

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z obciążeniem na siłownię, które ma otwór o średnicy 20 mm, podczas gdy jego sztanga ma 28 mm. Próby powiększenia otworu pilnikiem okazały się nieefektywne. Użytkownik rozważa użycie freza do metalu, ale nie ma dostępu do tokarki. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby skorzystać z usług warsztatu z wiertarką kolumnową lub tokarką, co może być kosztowne. Alternatywnie, polecają użycie freza na wiertarkę, który można znaleźć w sklepach narzędziowych. Ostatecznie, użytkownik dowiaduje się, że kolega ma tokarkę i może wykonać pracę za darmo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA