logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WIWA HD 80 - wykrywa kanały , ale brak obrazu i dźwięku .

marla22 23 Wrz 2012 17:20 10338 20
REKLAMA
  • #1 11340699
    marla22
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witajcie !

Mam problem!

Zakupiłam Dekoder STB : WIWA HD 80

wszystko pięknie i ładnie ..do momentu

automatycznie szuka kanałów , znajduję około 23 kanały np. tvp1 , 2 ..polsat ...tvn .puls...seriale...itp . itd..
    Nawet jak mam na danym kanale to jest napisane ...że leci teraz Perfekcyjna Pani Domu ...itp... jakość ponad 80 % , siła ponad 80% a obrazu i dżwieku nie ma...

Co w takim razie jest żle ... zaznaczę ,że mam antenę siatkową , mieszkam w centrum miasta .

Proszę o wszelakie odpowiedzie , które pomogą mi rozwikłać ten problem .
    Dziękuję serdecznie .

M.

Nie krzyczymy na Forum {Caps Lock} oraz "problem".
    Tytuł poprawiłem. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 11340711
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Odbierasz kodowany MUX-4 Cyfrowego Polsatu.
    Powiedz dokładnie w jakim mieście mieszkasz i czy ta antena jest ze wzmacniaczem czy bez.
  • #3 11340731
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 398
    Do ich odbioru musisz mieć dekoder telewizji naziemnej Polsatu i sparowaną z nim kartę oraz podpisaną płatną umowę.
  • REKLAMA
  • #4 11340747
    marla22
    Poziom 9  
    mieszkam w Gdyni , antena jest ze wzmacniaczem .

Dodano po 4 [minuty]:

od zawsze miałam telewizor z anteną - na dachu , natomiast w związku z tym ze nastąpiła zmiana sygnału na cyfrowy postanowiłam , zakupić dekoder ....Nie mieszkam na żadnej wsi -tylko w centrum miasta . dlatego zaskoczyła mnie taka sytuacja ... KANAŁY ZABLOKOWANE , nie wiem co mam dalej robić ...
    Mając jakość ponad 80 % i siłę 80 % danej stacji to moim zdaniem bardzo dużo , więc dlaczego obraz się nie wyświetla .. ?
  • #5 11340762
    matis057
    Poziom 33  
    W Gdyni nie powinno się stosować wzmacniaczy zwłaszcza, że nadajnik jest bardzo blisko (w Chwaszczynie).
    Musisz zastąpić wzmacniacz w antenie symetryzatorem na kanały 1-69 albo na 21-69 (tzw. IV-V pasmo).
    Zasilacz do wyrzucenia, zastępujesz zwykłą wtyczką antenową.
    Cofasz tuner do ustawień fabrycznych (albo kasujesz programy znalezione) i ręcznie szukasz programów.
    MUX-1 - k. 64
    MUX-2 - k. 35
    MUX-3 - k. 48
    http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_N1B

marla22 napisał:
    Nie mieszkam na żadnej wsi -tylko w centrum miasta . dlatego zaskoczyła mnie taka sytuacja ... KANAŁY ZABLOKOWANE , nie wiem co mam dalej robić ...
    Mając jakość ponad 80 % i siłę 80 % danej stacji to moim zdaniem bardzo dużo , więc dlaczego obraz się nie wyświetla .. ?

Obraz nie wyświetla się, bo jest zakodowany. To jest MUX-4 Cyfrowego Polsatu - odbierać go można tylko na specjalnych tunerach od Cyfrowego Polsatu.
    Więcej informacji tutaj:
    http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/tv-mobilna/index.cp
  • #6 11340831
    marla22
    Poziom 9  
    czy to znaczy ,że jeśli nie zakupię symetryzatora to nie będzie obrazu ... ?

czy bez kupowania symetryzatora , będzie możliwy odbiór kanałów (MUX 1,2,3) , Dlaczego dzieje się tak ,że odbieram mux cyfrowego polsatu ?
    Czy to jest w jakiś sposób narzucone .. ?

Nie chcę zawierać żadnych umów w Cyfrowym Polsatem - wystarczą mi kanały te co miałam do tej chwili .

Dziękuję za odpowiedź :)

Proszę poprawić wpisy, aby były zgodne z Regulaminem pkt 3.1.13 tego Forum.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

[SP5ANJ]
  • #7 11340895
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.
    marla22 napisał:

Cytat:
    Nie chcę zawierać żadnych umów w Cyfrowym Polsatem , wystarczą mi kanały te co miałam do tej chwili .

Koledzy podpowiadali i musisz przeczytać te podpowiedzi ze zrozumieniem ich tekstów.

Powtórzę, że MUX-4 to przekaz TV z POLSAT-u, który Koduje obraz i dźwięk tylko po to, abyś była zmuszona do podpisania z POLSAT-em umowy i za to Płaciła.

MUX-y 1, 2 i 3 - to TV "darmowe" (czytaj : ogólnodostępne) - chociaż za parę lat może być podobnie jak teraz z POLSAT-em. :cry:

Pozdrawiam.
  • #8 11340899
    matis057
    Poziom 33  
    marla22 napisał:

Sygnał jest najprawdopodobniej przesterowany przez wzmacniacz i jest problem z odbiorem. MUX4 jest nadawany z centrum z małą mocą więc go odbierasz.
    Koszt symetryzatora to około 3zł a koszt wtyczki to też około 2-3zł.
  • #9 11340928
    marla22
    Poziom 9  
    rozumiem

wzmacniacz jest w opcjach dekoderu wyłączony . . .

Gdy szukam programów ręcznie tak jak Pan powiedział ...
    czyli na MUX 1, 2 , 3 (darmowe ) to pojawia się to samo ;kanały zablokowane .

Marla22 popraw wpisy Regulamin pkt 3.1.13 .
    Tytuł zdalnie poprawiłem ale i TY również musisz poprawić w Swoim komputerze - jeżeli piszesz nowe posty.
    Regulamin pkt 3.3 . [SP5ANJ]
  • #10 11340941
    matis057
    Poziom 33  
    marla22 napisał:
    wzmacniacz jest w opcjach dekoderu wyłączony . . .

A zasilacz antenowy jest podłączony i płytka w antenie siedzi, zgadza się?
  • #11 11340957
    marla22
    Poziom 9  
    Płytka w antenie przy telewizorze nie została wyjęta - ponieważ uważałam ,że jeśli jest taka opcja w dekoderze to nie ma potrzeby grzebania tam .
    Natomiast płytka w zasilaczu nie została wyjęta ponieważ zasilacz jest niepotrzebny . ( nie jest włączony . )

czy są jeszcze jakieś plłytki , o których mi nie wiadomo ?

---------------------
    edit :

Płytka w antenie przy telewizorze została odłączona .
    Teraz mam jakość 100 % , siła 100 %
    a obrazu nadal nie mam . szukając kanałów ręcznie . MUX 1, 2 , 3 .
    Kanały nadal zakodowane .
  • REKLAMA
  • #12 11341929
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 11342119
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 292
    W Gdyni są dzielnice, gdzie mimo bliskości Chwaszczyna odbioru nie będzie niestety - ukształtowanie terenu. MUX-4 pewno idzie z innej lokalizacji i sygnał jest. Można jeszcze spróbować skierować antenę na Elbląg lub na Iławę-Kisielice.
  • #14 11342875
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Właśnie testowałem u siebie tuner WIWA HD80 czułość głowicy bardzo słaba dlatego aby odbierać na tym tunerze sygnał potrzebny jest bardzo dobry czysty i mony sygnał z anteny.
  • REKLAMA
  • #15 11347514
    marla22
    Poziom 9  
    zasilacz musi być włączony .
    Mam ustawioną antenę na Chwaszczyno.
    Wczoraj spróbowałam ponownie , przywróciłam dekoder do ustawień fabrycznych , udało się są kanały ... wyszukuje około 40 kanałów , ( około 20 jest zablokowanych) .
    siła 100 % , jakoś 100 %.

Dzisiaj natomiast :
    mimo dobrych ustawień
    - kanały tvp czyli ( 1,2, info gdansk, polonia....)
    mają bardzo slabą silę ok. 20 % , natomiast jakość 100 % , co jakiś czas zacina się obraz.
    tylko na tvp1 HD jest obraz . a na innch tvp( historia , polonia - obrazu nie ma .
    na tvp 1 ( bez HD - obrazu nie ma ) .

tvn jakość 100 % , siła 45 % .
    polsat jakość 100 % , siła 45 %
  • #16 11347594
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 11347797
    marla22
    Poziom 9  
    Sprawdziłam w menu dekodera - faktycznie zasilanie wyłączone .

Zmieniłam na włączony . '
    ale mimo to kanałów tvp ( wszystkich tego rodzaju ) wyświetla komunikat - brak sygnału.

Pani z serwisu powiedziała ,że najlepiej gdybym miała antenę kierunkową . ( koszt ok. 150zł) .

z ta zmianą sygnału analogowego na cyfrowy - to więcej kłopotu niz pożytku .
    człowiek myślał ,że wystarczy dekoder a tu trzeba kupić lepszą antenę . ..bez sensu .
    Zaraz dojdę do wniosku ,że lepiej zakupić nowy telewizor . . .
  • #18 11347819
    matis057
    Poziom 33  
    marla22 napisał:
    Pani z serwisu powiedziała ,że najlepiej gdybym miała antenę kierunkową . ( koszt ok. 150zł) .

Przeginają z tą ceną. Dobre anteny kierunkowe są już za ok. 40zł - np. DIPOL 19/21-69.

marla22 napisał:
    człowiek myślał ,że wystarczy dekoder a tu trzeba kupić lepszą antenę . ..bez sensu .
    Zaraz dojdę do wniosku ,że lepiej zakupić nowy telewizor . . .

No wystarczy kupić dekoder i skorygować ustawienia anteny.
    Ja dochodzę do wniosku, że za bardzo nie wiesz co robić i jak robić.
    Jedyną dobrą dla Ciebie opcją będzie wezwanie montera który poprawi instalację antenową i ustawi kanały ręcznie - mniej nerwów i oszczędność czasu.
  • #19 11347872
    marla22
    Poziom 9  
    ale przecież mówię :
    wczoraj miałam 100 % jakość i 100 % siła ( programy tvp 1, 2, historia ..)
    to po co mam dzwonić po montera ?

natomiast dzisiaj włączam telewizor i programy tvp 1,2,.... widnieje napis brak sygnału .
    ( zaznaczę ,że nie grzebałam w żadnych ustawieniach )

Przecież nie będe wchodzić co dzień na dach i korygować antenę . - nielogiczne .
  • #20 11348212
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2910
    marla22 napisał:
    ale przecież mówię :
    wczoraj miałam 100 % jakość i 100 % siła ( programy tvp 1, 2, historia ..)
    to po co mam dzwonić po montera ?
    Przecież nie będe wchodzić co dzień na dach i korygować antenę . - nielogiczne .
    Jak jesteś tak kapryśny to pozostaje jednak monter. Nikt na odległość tego problemu ci nie rozwiąże.
  • #21 11349264
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

marla22 - to już jest tzw. recydywa z regulaminem pkt 3.1.13 .
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Z powodu tej recydywy - temat zamykam i czekam na propozycję załatwienia problemu i na chęć poprawienia wpisów przez Ciebie.

Regulamin pkt 3.3 .

W celu podjęcia współpracy - proszę o PW do mnie z podaniem linku do tej strony.

Pozdrawiam.

WIWA HD 80 - wykrywa kanały , ale brak obrazu i dźwięku .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem WIWA HD 80, który wykrywa kanały, ale nie wyświetla obrazu ani dźwięku. Mimo wysokiej jakości i siły sygnału, niektóre kanały są zablokowane. Użytkownik mieszka w Gdyni i korzysta z anteny siatkowej ze wzmacniaczem. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z przesterowania sygnału przez wzmacniacz oraz z faktu, że MUX-4 Polsatu jest kodowany i wymaga specjalnego dekodera. Rekomendowane jest zastąpienie wzmacniacza symetryzatorem oraz ręczne wyszukiwanie kanałów. Użytkownik rozważa zakup anteny kierunkowej, aby poprawić odbiór sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA