logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować ROUTERBOARD RB-750GL do podziału internetu 150/10 Mbps?

wrda 24 Wrz 2012 23:16 2451 2
REKLAMA
  • #1 11345493
    wrda
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.

Początkujący jestem i oczywiście mam problem:
    Przedstawię na początku sytuację, mam internet 150/10 M z UPC, chcę przesłać go do dwóch miejsc bezprzewodowo. Sieć bezprzewodową opanowałem (przynajmniej mam taką nadzieję) sieci się łączą:

RX: 84.15 Mbps
    TX: 76.91 Mbps
    Całowity: 161.06 Mbps

w sumie wystarczyło by mi to.
    Problem polega na podzieleniu internetu przed AP'kami. wymyśliłem sobie:
    ROUTERBOARD RB-750GL 5x10/100/1000

kupiłem to samo co wyżej tylko, że z wi-fi ale to nieważne. I problem polega na tym, że nie bardzo umiem to skonfigurować. Podłączyłem to na ustawieniach fabrycznych i sieć po lanie jest wolna, podłączając bezpośrednio do Routerboard'a mam prędkość do 30 M (eth. 1 podłączyłem jako WAN, eth2 1-wsza sieć, do eth3 2-ga sieć, i właśnie w pierwszej sieci (eth1) mam do 30/10 M, w drugiej ok 10/10.
    czy zostawiać te ustawienia (fabryczne) czy wyzerować je i konfigurować samemu (wiele poradników w necie). Oczywiście opanuję go, kupię sobie drugiego postawię w domu i będę go opanowywał, ale ten, który stoi już w tej chwili jest w innym domu, i nie bardzo mam do niego dostęp (fizyczny).
    Prośba ma jest taka aby ktoś w miarę łopatologiczne wytłumaczył jak to skonfigurować....
    Dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11345748
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Od takiego łopatologicznego ustawienia jest mnóstwo poradników w sieci, dla osoby wprawionej klepnięcie tego zajmie dużo mniej, niż rozpisywanie się na forum gdzie kliknąć, żeby odpalić maskaradę, etc.

Rozumiem, że właśnie potrzebujesz ją do życia, bo to ona najbardziej "zajeżdża" zegar. RB750 na to łącze to już troszkę za mało, u mnie się kończyła przy 80/10 i więcej nie szło wydusić(tylko maskarada, firewall czysty, kolejki też).
    Na szybko:
    1. Zrób /system reset
    2. Jak rebootnie, dostaniesz się do niego tylko przez MAC-Telnet portu drugiego(Winbox, trzy kropeczki, klikasz na adres MAC, nie na IP)
    3. Ustawiasz DHCP-Client na ETH1, zaznaczasz że ma korzystać z bramy
    4. Ustawiasz adres IP dla portu ether2(inna podsieć niż ta na Ether1)
    5. W IP-Firewall-Nat dajesz plusik - ustawiasz out-interface na ether1, zakładka action, tam ustawiasz action = masquerade
    6. IP->DNS zaznaczasz allow remote requests
    7. IP->DHCP Server klikasz Setup i przechodzisz kreator

Zobacz jak to będzie chodziło w tym momencie.

Podaj jakie urządzenie masz, bo jak 951 to konkretne zabiegi trzeba poczynić.
  • #3 11347064
    wrda
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    RB-750GL nie dał rady wymieniłem na 450G
    zobaczymy co będzie.
    na pewno jeszcze nie raz będę pytał.
    Piterus99 dzięki za zainteresowanie.
    Pozdrawiam!
REKLAMA