logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu-Siemens s7110 - Nie działa kilka klawiszy - nie można wejść w BIOS

murgrabia 25 Wrz 2012 15:18 2640 8
REKLAMA
  • #1 11346964
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 68
    Laptop zakupiony przez znany portal aukcyjny. Działał prawidłowo przez dłuższy czas. Jedynym mankamentem było to, iż po uruchomieniu komputera. Obraz pojawia się dopiero po załadowaniu systemu. Przez to nie można wejść w BIOS. Natomiast na dodatkowym wyjściu D-SUB po podłączeniu np. monitora CRT, normalnie pojawia się firmowe logo. I po wciśnięciu F2 normalnie widać ekran BIOS. Podobno stało się tak po wymianie matrycy w serwisie. To jest pierwsza usterka tego laptopa. Druga to (niedawno się ujawniła): podczas pracy przestają działać klawisze: F2 / F3 / F12 / 9 / - / U / P / oraz znaczek okienko. Czasami same się naprawiają. A jak nie. To wystarczy podłączyć pod dodatkowe wyjście D-SUB dowolny monitor. Wejść w BIOS. Niby nie działającym klawiszem F2. Wyjść z BIOS. Wyłączyć komputer. Odłączyć monitor. Odpalić system i na jakiś czas jest spokój. Troszkę to uciążliwe się robi. Rozkręcałem go już na części pierwsze. Czyściłem taśmę klawiatury. Gniazdo do tej taśmy. Nie widać fizycznych uszkodzeń czy zalania klawiatury. Płyta czysta, wygląda jak nowa. Nie mam pomysłu jak zdiagnozować usterkę.
  • REKLAMA
  • #2 11347779
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Klawiatura do wymiany. Jeśli czasami działa tzn. że raz styka raz nie. Tego nie da się naprawić (niestety).

Matryca prawidłowo wyświetla? Nie przypominam sobie przypadku aby po wymianie matrycy nie wyświetlała logo startowego itd. tylko się włączała po uruchomieniu systemu.
    Raczej masz coś w systemie lub biosie przestawione.
  • REKLAMA
  • #3 11348144
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Mam trochę części, ogólnie serie s71xx i s72xx nie są zbyt trwałe. Problemy z matrycą to dla nich chleb powszedni.
  • REKLAMA
  • #4 11349673
    murgrabia
    Poziom 18  
    11111olo napisał:
    Klawiatura do wymiany. Jeśli czasami działa tzn. że raz styka raz nie. Tego nie da się naprawić (niestety).

Matryca prawidłowo wyświetla? Nie przypominam sobie przypadku aby po wymianie matrycy nie wyświetlała logo startowego itd. tylko się włączała po uruchomieniu systemu.
    Raczej masz coś w systemie lub biosie przestawione.

Matryca jak najbardziej wyświetla obraz prawidłowo. W Biosie eksperymentalnie zmieniałem kilka opcji typu "Video Features" itp. Ale zawsze jest tak samo. Przejrzałem całego manuala od Biosu i też nie pomogło. Logo i Bios widoczny tylko na dodatkowym wyjściu D-Sub.

A co do klawiatury to nie mam pojęcia. Np. wczoraj wysiadły klawisze 2 razy w przeciągu godziny. Nie pomaga żadne restartowanie systemu itp. Odzyskać ich sprawność można poprzez podpięcie zewnętrznego monitora. Wiem, że to brzmi wariacko ale tak to działa. Możliwe, że siada któryś z mostków płyty? Szkoda mi wywalać kasy na klawiaturę. Miernikiem jakoś nie da się jej sprawdzić? Aby mieć 100% pewności? Na taśmie jest 28 pinów.
  • #5 11349729
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Jeśli takie rzeczy się dzieją to faktycznie może klawiatura jest sprawna a siada jej kontroler lub coś innego.
    Sprawdzić możesz bo to klawiatura matrycowa ale to sporo zabawy.
  • #6 11366241
    murgrabia
    Poziom 18  
    Co zrobić aby laptop na wbudowanej matrycy wyświetlał logo powitalne. I dawał możliwość wejścia w BIOS, czy zmiany bootowania? Sprawdziłem na płycie LINUX LIVE CD. I jest to samo. Nic nie widać dopóki nie załaduje się system.
  • REKLAMA
  • #7 11366893
    norek1991
    Poziom 19  
    Ocena: 62
    Sprawdź czy widać coś na matrycy w momencie kiedy powinna wyświetlać logo, przyświecając na nią pod kątem latarką, może to inwerter wzbudza się dopiero po jakimś czasie, a matryca pokazuje tylko tego nie widzisz z powodu braku podświetlenia.
  • #8 11493960
    murgrabia
    Poziom 18  
    norek1991 napisał:
    Sprawdź czy widać coś na matrycy w momencie kiedy powinna wyświetlać logo, przyświecając na nią pod kątem latarką, może to inwerter wzbudza się dopiero po jakimś czasie, a matryca pokazuje tylko tego nie widzisz z powodu braku podświetlenia.
    W momencie kiedy powinna wyświetlać logo nic nie widać.
  • #9 11560251
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Zamknięto na wniosek autora.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Fujitsu-Siemens S7110 ma problemy z wyświetlaniem obrazu na wbudowanej matrycy, co uniemożliwia dostęp do BIOS-u. Obraz pojawia się dopiero po załadowaniu systemu, a logo jest widoczne tylko na zewnętrznym wyjściu D-SUB. Użytkownik zauważył również, że niektóre klawisze klawiatury (F2, F3, F12, 9, -, U, P oraz klawisz Windows) przestają działać, ale ich funkcjonalność można przywrócić przez podłączenie zewnętrznego monitora i wejście do BIOS-u. Problemy z matrycą i klawiaturą mogą być związane z uszkodzeniem kontrolera lub innymi usterkami płyty głównej. Użytkownik próbował zmieniać ustawienia BIOS-u oraz sprawdzać matrycę, ale nie przyniosło to rezultatów.
REKLAMA