logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora Zodiak DSS402 – brak dźwięku w jednym kanale, warchot w głośniku

okiman 27 Sty 2005 12:20 1476 5
REKLAMA
  • #1 1172747
    okiman
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem z ZODIAK`iem DSS 402 ,mam podpiety do niego komputer i dziala mi jak wzmacniacz na glosnikach 60W dzialal bardzo fajnie az do wczoraj gdyz nie dziala mi jedna kolumna tzn slychac warchot z niego po przelozeniu kabli jest identycznie ale z drugim i jak narazie dziala na jednym. Nie znam sie zbytnio na elektronice i nie wiem co to moze byc , wyczytalem ze bezpieczniki, ale nie jestem pewien czy to to. Dlatego prosilbym o rade z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1172894
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Zodiaka fajnie się robi, bo ma bezpieczniki na każdej końcówce z osobna, sprawdź B401, 402, 403, 404, jeżeli są dobre, to sprawdź napięcie na wyjściach głośnikowych, jeżeli tam coś będzie, to sprawdź tranzystory T413, 415, 417, 419.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1172993
    okiman
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Znalazlem tylko 3 bezpieczniki B 502,3,4 To o te chodzilo , jelsi tak to one sa sprawne a jesli nie to napis zmi jak mzoesz gdzi emam ich szukac tych bezpiecznikow 401,2,3,4 z gory dziekuje. Elektronik ze mnie nie jest wiec jak bym mogl prosic o jezyk mniej skomplikowany ;) z gory dziekuje.

Dodano po 12 [minuty]:

ok znalazlem teraz B - 401 jest przerwany czy o to chodzi , jak go wymieni eto bedzie gralo czy jeszcze cos a tych T nie potrafie znalezc mozesz mnei nakierowac..
  • REKLAMA
  • #4 1173070
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    koledze chodzi o bezpieczniki na płycie wzmacniacza mocy obok radiatorów może być któryś uszkodzony ale czy to tylko bezpiecznik to tego już nie da sie bez twojego sprawdzena powiedzieć moze to być tylko bezpiecznik ale może być coś jeszcze dlatego trzeba zachować ostrożność przy wymianie
  • REKLAMA
  • #5 1173082
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! To,,T” to jest tranzystor, T417 i T419 będą przykręcone do radiatora, natomiast pozostałe będą na płycie, są opisane, powinieneś znałeś, ale jak wymienisz bezpiecznik to sprawdź czy gra, jak by od razu się przepalił, to już następnego nie wkładaj, tylko bierz się za sprawdzanie tranzystorów.
    Pozdrawiam
  • #6 1173520
    okiman
    Poziom 11  
    Wlasnie zalozylem nowe bezpiecznik i nadal jest ten sam objwa :( dalej jeden dziala a drugi nie , czyli musze zobaczyc te tranzystory, one sie znajduja na tych dwoch radiatorach ? takich w ksztalcie trapezu bez podstawy? i jak mam stwierdzic ktory jest o.k a ktory nie? Sorry z epytam al etak jak pislaem elektronik ze mnie nei jest :( a szkoda.. z gory dziekuje za pomoc.

Dodano po 6 [godziny] 10 [minuty]:

Hmm Moze ktos mi dac jakies wskazowki ps tych tranzysotrow jak je wymienic ?
REKLAMA