logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC Tower Abit KV7 - piszczy cyklicznie po uruchomieniu

longodongo 30 Wrz 2012 00:08 1668 12
REKLAMA
  • #1 11361806
    longodongo
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam problem z moim koputerem. Płyta główna Abit KV7, pamięć DDR 400Mhz 2,5 Gb, grafika Geforce4 Mx440, dysk ATA 150 Gb, AMD Athlon 2.4. Otóż miałem jedną kość pamięci 500 Mb. Dokupiłem więc dwie po 1 Gb, identyczne jak ta 500 Mb, Kingston 400 Mhz. Ale jak je podpiąłem to zaczęła się zabawa. Ilość pamięci była rozpoznawana przez komputer prawidłowo ale wieszał się Windows więc próbowałem różnych kombinacji. 2 Gb, 1.5 Gb. W końcu wróciłem do tej starej 500ki. W pewnym momencie miałem jakieś errory Via podczas startu, zanim Windows zaczął startować, w Windowsie procesor pojawił się jako 500 Mhz. W Biosie ustawiłem optymalne ustawienia i jakoś działał. Z tym, że zaczęły pojawiać się BSOD-y z komunikatem "ERQL NOT LESS OR EQUAL" tak co pół godziny. Dziś postanowiłem go wyczyścić i, kiedy ponownie go załączyłem, to nie ma nic na monitorze a komputer wydaje trzysekundowe dźwieki z przerwą, dźwięk i przerwa. I jest tak, że jak włożę wtyczkę do zasilacza to komputer sam startuje, wyłączę go wyciągając wtyczkę, włożę i znów sam startuje. Resetowałem Bios, bez zmian. Podpiąłem tylko Płytę główną - bz, pamięci wkładam i wyjmuje, też bez zmian. Grafikę podmieniłem na inną i zasilacz też podmieniałem, nic się nie zmienia... Nie mam już pomysłu.
    Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 11361993
    ginio77
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam
    Te dźwięki to informacja płyty głównej o źle włożonej kości lub braku pamięci RAM
  • REKLAMA
  • #3 11362122
    midi.smf
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Wyciągnij wszystkie karty pamięci , odepnij dyski i napędy od płyty głównej (odpinaj taśmy przy płycie a nie przy napędach i dyskach , zdaża się często że winne są taśmy sygnałowe), wsadz tylko jedną pamięć w pierwszy slot od strony procesora , jeśli płyta wystartuje zresetuj bios i przywróć ustawienia domyślne płyty głównej , warto też sprawdzić i przeczyścić socket procesora , sprawdz też jak wyglądają nogi procesora , przy wkładaniu kart pamięci zwróć uwagę na prawidłowe dociśnięcie kart tak aby styki weszły prawidłowo w slot , sprawdzaj pamięci osobno po kolei.
  • #4 11362614
    longodongo
    Poziom 9  
    Nic się nie zmieniło, dalej to samo. Procesor wczoraj też wyjąłem, obejrzałem i oczyściłem. A czemu komputer rusza od razu po włożeniu wtyczki? To też przez Ram?
  • #5 11362728
    midi.smf
    Poziom 19  
    Czy za każdym razem kiedy wkładasz wtyczkę zasilania komputer startuje sam ? Pamięci nie mają z tym nic wspólnego , dokładnie sprawdz czy masz prawidłowo podłączone włączniki "power sw" "reset sw" oraz diody "HD LED" . "POWER LED" , najlepiej wypnij wszystko , któryś włącznik może być cały czas zwarty , wypnij wszystko i delikatnie zewrzyj na chwilkę dwa kołeczki odpowiadające za "POWER SW" tak aby zainicjować start płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #6 11362745
    longodongo
    Poziom 9  
    Jest tak, że jak wyjmę zworkę do kasowania Biosu to wtedy komputer sam nie startuje. Włączam go przyciskiem. Ale potem sytuacja wraca do normy, znów sam startuje. Włączniki też wczoraj sprawdzałem, są na pewno dobrze.
  • #7 11362803
    midi.smf
    Poziom 19  
    Pamięta że po każdym resetowaniu biosu należy zworkę wpiąć na kołeczek 1 i 2 , nie może być zwarty kołeczek 2 i 3 , więc zostaw zworkę na 1 i 2 , wyciągnij pamięć i procesor zostaw podłączony wentylator procesora , tak aby było widać czy płyta startuje , spróbuj uruchomić płytę bez procesora i pamięci , jeśli wiatrak ruszy nich pochodzi kilka sekund , po tym wyłącz wszystko włącznie z zasilaniem zasilacza , zamontuj procesor , pamięć i ponownie próbuj uruchomić.
  • #8 11362919
    longodongo
    Poziom 9  
    Płyta sama startuje, tez od razu po włożeniu wtyczki, tylko nie piszczy. Po włożeniu procesora znów piszczy.
  • #9 11363220
    midi.smf
    Poziom 19  
    Zostaje tylko podmienić procesor , jeśli masz coś podobnego to sprawdz , może być nawet jakiś DURON byle pasował na socket , w tej chwili z tego co opisujesz podejżewam procesor , athlony umierały czasami od tak sobie.
  • #10 11363277
    longodongo
    Poziom 9  
    Nie wydaje mi się ze to procesor. Bo czemu jak zacząłem kombinować z pamięcią i zaczęły się problemy to miałby bez powodu paść dobry procesor? Nie mam na podmianę, bo wtedy byłbym pewien...
    No i to piszczenie nie pasuje:
    "BIOS AWARD i PHOENIX AWARD
    1 krótki - wszystko w porządku.
    1 długi - błąd pamięci
    1 długi , 2 krótkie - błąd parzystości RAM
    1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej
    1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak
    Powtarzający - błąd pamięci RAM
    Zmienny niski i wysoki - błąd procesora
    Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora"
  • REKLAMA
  • #11 11365735
    longodongo
    Poziom 9  
    A co myślicie że to płyta główna nawaliła? Może nową kupić?
  • #12 11365797
    midi.smf
    Poziom 19  
    Pod ten procesor nie ma już nowych płyt , jedynie coś używanego , ale czy warto ?
  • #13 11399380
    longodongo
    Poziom 9  
    Wymieniłem płytę główną i jest cacy. Reszta bebechów (procesor, pamięci, grafika) działa bez zarzutu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem opartym na płycie głównej Abit KV7, który po dodaniu pamięci RAM Kingston 1 GB do istniejącej kości 500 MB zaczął się zawieszać i generować błędy BSOD. Po próbach różnych konfiguracji pamięci, komputer przestał wyświetlać obraz i wydawał dźwięki sygnalizujące błędy. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie poprawności instalacji pamięci, resetowanie BIOS-u oraz podmianę procesora. Ostatecznie, po wymianie płyty głównej, problem został rozwiązany, a pozostałe komponenty (procesor, pamięci, grafika) działały poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA