Pomocy. Tak dobrze prala i padla. W czasie prania kręci tylko w jedną stronę, czasami coś załapie na jeden obrot i dalej cisza. Wirowanie jest. Kostka silnika czysta
Nie da się, bo ich tam nie ma. Nawet w module sterującym silnika nie ma przekaźników. Sprawdź jak zachowuje się bez prania, z samą wodą. Albo ustaw program wirowania (też na pusto). Zanim się rozpędzi powinna obracać się w prawo i w lewo. Co się wtedy dzieje?
Pralka rozebrałem żeby dojść do przewodów przy programatorze. To co podałem sprawdzałem wczesniej, ale z tego co pamiętam to było tak samo - obroty tylko w lewo a potem wirownie w prawo. Pranie z pełnym wsadem dobrze kręci w lewo i dobrze wiruje.
a czy w silniku są oddzielne uzwojenia odpowiedzialne za obroty lewo / prawo
Tylko to chyba nie to bo czasami trochę łapie obroty.
Dziekuję i pozdrawiam
Sprawdziłem dziś dokładnie to , o co pytałeś.
W czasie prania kręci tylko w lewo, wirowanie w prawo.
Przed wirowaniem kręci w lewo, potem w PRAWO i zaczyna wirować
Rozebrać i dobrze złożyć ten programator to dla początkującego nie jest łatwa rzecz. Można na początek sprawdzić omomierzem styki, które wymienił machefi. W momencie kiedy silnik powinien się kręcić w prawo trzeba odłączyć zasilanie pralki, odłączyć przewody od tych styków (oczywiście - jeśli nie są opisane - oznaczyć je, żeby potem nie pomylić) i sprawdzić czy jest przejście. Z analizy schematu i objawów wychodzi mi na problem ze stykiem 4-4B albo mostkiem między 4B a 12.
✨ Pralka Ardo A400 ma problem z obrotami bębna, kręcąc tylko w jedną stronę podczas prania, mimo że wirowanie działa poprawnie. Użytkownik sprawdził kostkę silnika oraz przewody, ale objawy pozostały te same. Wskazano na możliwość uszkodzenia programatora, który może nie łączyć styku odpowiedzialnego za obroty w prawo. Użytkownik rozważał naprawę, ale ostatecznie zdecydował się na złomowanie urządzenia z powodu dodatkowych usterek. Wygenerowane przez model językowy.