logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki model transila dobrać do uszkodzonego dysku WD USB – oznaczenia i parametry

andug 01 Paź 2012 21:34 1785 4
REKLAMA
  • #1 11367756
    andug
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Witam. Mam podobny dysk twardy marki WD, jak ten opisany w poście
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1282002.html
    niestety temat został zamknięty. W dysku uszkodzeniu uległ transil po lewej (stanowi zworę w obie strony). Moje pytanie brzmi: jaki wlutować transil w to miejsce - niestety z tego uszkodzonego nie da się prawie nic odczytać (tylko firmę ST oraz chyba LUG 7026), zależy mi na tym, by po wylutowaniu uszkodzonego elementu nie zostawiać pustego miejsca (to nie mój dysk).
  • REKLAMA
  • #2 11373677
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    Najpierw wylutuj transila aby sprawdzić czy hdd ruszy ( może być uszkodzony jeszcze 000 :cry:
  • REKLAMA
  • #3 11374113
    andug
    Poziom 15  
    Witam. Jeszcze przed wylutowaniem transila sprawdziłem drugi transil (zachowuje się jak dioda spadek na nim 0,3V) oraz dwa rezystory 000 przy transilach (zachowują się jak dioda). Nie chciałem za bardzo zostawić miejsca po wylutowaniu uszkodzonego transila, ponieważ dysk pozostałby bez zabezpieczeń przed uszkodzeniem. Kupiłem na portalu aukcyjnym parę transili. Wlutowałem jeden jednokierunkowy na 5 V. Niestety dysk nie ruszył. Sugeruje, by klient zainwestował w nowy dysk. Może ma ktoś znający się na temacie jakieś sugestie.
  • REKLAMA
  • #4 11374316
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    Jak padnie transil to z reguły też rezystory co sam potwierdziłeś :D
    wymien rezystorki i odpal hdd musi ruszyć o ile to tylko one uszkodzone :cry:
    ( sam mam dwa dyski już od roku w ramach lenistwa nie założyłem transili i zyją - ale to nie jest dobre rozwiązanie :-) )
  • #5 11423827
    andug
    Poziom 15  
    Po wlutowaniu dysk nadal nie rusza. Klient kupił sobie nowy dysk. Temat do zamknięcia.
REKLAMA