logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolorofon 3 kanałowy z mikrofonem - pytania i schemat.

dominik1996r 01 Paź 2012 21:49 4470 10
REKLAMA
  • #1 11367834
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Siemka ;)
    Postanowiłem się w końcu zabrać za ten mój pierwszy układ. Padło na koloron 3 kanałowy z mikrofonem. Jutro jadę po elementy. Czy rezystory 1/4w wystarczą?
    Czy w miejscach zaznaczonych na czerwono wlutować triaki? Foto poniżej.
    Czy żarówki tak podpiąć?
    Kondensatory mam z odzysku czyli jeżeli jest odpowiednia pojemność to mogą być? Bo mam te stare jakby zielone (szkoda wywalić,a sie pewnie nadadzą) no i też elektrolityczne niebieskie. Więcej tych zielonych. Wydaje mi się że tak ale chcę się upewnić.
    Czy mógłby mi ktoś zrobić plytkę w eaglu? Bo niestety jeszcze nie umiem a na kartce albo za duże odtępy zrobię albo za małe :)
    Kolorofon 3 kanałowy z mikrofonem - pytania i schemat.
    Z góry dziękuje na razie tyle pytań ;P
  • REKLAMA
  • #2 11369729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 11370003
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Chciałbym zbudować kolorofon z mikrofonem. W tym linku co podałeś wszystko byłoby dobrze gdyby było więcej niż 3 diody.
  • REKLAMA
  • #4 11370237
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 11370532
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Co to znaczy WE. Rozumiem że wartości rezystorów i kondensatora obojętne? Według własnych potrzeb? Tranzystor jedynie co teraz mam to 2n6488. Ile można dać rzędów równolegle? od ilu do ilu. Proszę o wyrozumiałość chodzę w tym roku na elektryka i mam nadzieję że z elektroniki się coś nauczę bo to jest moje marzenie :) Mam akurat teraz podstawy elektrotechniki tylko że się za bardzo nic nie mówi oprócz jak na razie liczenia pojemności zastępczej kondesatora w połączeniu równoległym i szeregowym :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11370752
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11370885
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Dzięki kolego za zainteresowanie się moim tematem o wytłumaczenie mi wszystkiego. A czy do tej iluminofonii, która jest w "przykładowym linku" można dobudować więcej diod? Głupie pytanie. Można tylko jak ;)
  • #8 11373394
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11373812
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Byłem dzisiaj w elektronicznym. Jabel j50 kosztuje coś około 47 zł. Słyszałem że bardziej opłaca się właśnie na początku kity kupować i jak dozbieram to tak zrobię. Tylko jedno pytanie. Czy otwory na elementy są już wywiercone? Bo nie wiem czy kupić jeszcze wiertełka ;)
  • #10 11374297
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 11409574
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Dziękuje za porady. Temat zamykam. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować kolorofon 3-kanałowy z mikrofonem i pyta o odpowiednie komponenty oraz schemat. Odpowiedzi sugerują, że rezystory 1/4W są wystarczające, ale dla R9, R10, R11 lepiej użyć 0,5W. Triaki powinny być wlutowane w pionie dla lepszego chłodzenia. Żarówki należy podłączyć bezpośrednio do złącz K2, K3, K4. Użytkownik pyta również o kondensatory z odzysku, na co zwrócono uwagę, że ważne jest ich napięcie robocze. Wskazano na możliwość modyfikacji schematu iluminofonii do obsługi diod LED oraz na potrzebę ostrożności przy pracy z zestawami bez separacji od sieci 230V AC. Użytkownik rozważa zakup zestawu Jabel J50, który ma już wiercone otwory na elementy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA