logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lg- gsa4163b - nagrywarka-napęd się nie zatrzymuje

frigo 02 Paź 2012 07:52 1209 7
REKLAMA
  • #1 11368524
    frigo
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Taki mam problem... Nagrywarka po naciśnięciu 'ejct' czasem w ogóle nie wysuwa tacki, czasem wysunie z wirującą płytą a czasem zrobi to normalnie. Czasem też nie inicjuje czytania płyt po włożeniu i dopiero jak włożę igłę w tą malutką dziurkę i trochę tam pomajtam to załapuje. Ma ktoś pomysł co to może być? Kiedyś próbowałem ją przeczyścić, przesmarować sanki ale nic to nie pomogło niestety. Poza tym jak już załapie płytę to odtwarza i nagrywa bez problemu tylko z załadowaniem i wyjęciem jest problem
  • REKLAMA
  • #2 11368605
    midi.smf
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Z tego co opisujesz przyczyna leży po stronie paska mechanizu otwierania i zamykania tacki , należy także sprawdzić plastikowe elementy prowadzenia tacki , jeśli będą silnie zanieczyszczone kurzem tacka będzie zacierać się w swoich prowadzeniach , prowadzenia te należe wtedy dokładnie oczyścić i nasmarować specjanym smarem do tego typu mechanizmów. Mechanizm tacki posiada dwa krańcowe mikrowłączniki ustalające otwarcie tacki jak i jej zamknięcie , przy zbyt luznym pasku lub zanieczyszczeniach o których wspomniałem tacka nie osiąga prawidłowej pozycji zamkniętej (nie włącza mikrowłącznika który zezwala na uruchomienia optyki odczytu) Zacznij więc od wymiany paska mechanizmu.
  • REKLAMA
  • #3 11368619
    frigo
    Poziom 12  
    ok... zacznę działać, choć teraz na 10 testowych załadowań płyty tylko raz wysunęła z obracającą się płytą i właśnie takie otwieranie doprowadza mnie do szału bo w końcu zniszczy mi jakąś płytę.
  • #4 11368668
    midi.smf
    Poziom 19  
    Jeśli mechanizm tacki będzie zamykał się i otwierał prawidłowo z odpowiednią siłą objawy te powinny ustąpić. Warto jeszcze przeczyścić optyke , jeśli laserek będzie słabo widział to będzie cyklicznie podejmował próby odczytu płyty a co za tym idzie wprowadzał ją w ciągłe obracanie się , więc jeśli przerwiesz mu to odczytywanie płyta może się obracaś jeszcze na tacce , tak więc jeśli słyszysz że płyta szumi sobie z dużą prędkością zaczekaj aż zwolni i wtedy otwiraj tackę. No ale myślę że po wymianie paska będzie OK. Często naprawiam napędy na takie właśnie zachowanie i daje to zamierzony efekt. Powodzenia
  • #5 11368922
    frigo
    Poziom 12  
    No więc teraz sytuacja wygląda tak. Wymieniłem pasek, kółko na silniczku i generalnie otwiera się ok. Niestety właśnie cyklicznie próbuje uruchomić płytę tak jakby jej nie widział. System nagrywarkę wykrywa ale nie potrafi jej odtworzyc. Moze coś źle poskładałem?
    Oho... przed chwilą ruszył. Może będzie działac.
    Ma trochę kłopotów z rozruchem. Moze dlatego ze psiknąłem wd40 w te dwa mikrostyki które naciskane są przez takie białe wrzeciono po zamknięciu tacki. Wysycha i teraz jest już w miarę ok. W każdym badź razie zamyka już pewnie i nie wiruje mi na tacce.
  • REKLAMA
  • #6 11369076
    midi.smf
    Poziom 19  
    WD40 nie jest środkiem do tego typu urządzeń , jeśli zatłuścisz elementy mechaniczne które powinny być suche będzie problem , trzpień silnika płyty musi być suchy i czysty , żadnych zanieczyszczeń jego przyczepność do płyty jest bardzo ważna.
  • REKLAMA
  • #7 11369154
    frigo
    Poziom 12  
    Psiknąłem tylko na te dwa dzyndzelki mikrozłącza. Niestety nie miałem pod ręką nic innego. Zresztą o funkcjach smarnych wd40 można by długo dyskutować. na silnik nic nie pryskałem więc nic się nie stanie.
    nie mam dziś co robić wiec siedzę i pstrykam. na razie wszystko działa idealnie - 100% powodzenia. a chciałem ją już wyrzucać bo ostatnio tak zabulgotała że włos się zjeżył. Dalej tylko nie wiem czy to był pasek, kółko na silniku czy też ten włacznik. Co on właściwie uruchamia. Nei mam zdjecia tego czegoś ale przy zamykaniu kawałek plastiku najeżdża na niego i przydusza dwa malutkie przyciski. Przeczyściłem tam właśnie trochę. Pasek wstawiłem do innej nagrywarki i też tam działa więc chyba to ten włącznik coś szwankował
  • #8 11369253
    midi.smf
    Poziom 19  
    Pisałeś wcześniej że nagrywarka miała problem z wysuwaniem tacki więc ewidentnie pasek , to że w innej nagrywarce działa nie znaczy że nie on był winny , w innej nagrywarce odległość między kołem mechanizmu a osią silnika może być odrobinę większa i pasek jest bardziej napięty więc będzie działać. Pisałem wcześniej że te mikrowłączniki odpowiadają za położenie tacki , jeśli się wysuwa elektronika musi wiedzieć jak daleko ją wysunąć więc mikrostyk krańcowy informuje elektronike o tym że tacka osiągneła swoją pozycje i wyłącza silnik , tak samo dzieje się kiedy ją zamykasz , kiedy tacka zamknie się i załączy kolejny mikrostyk daje informacje elektronice że jest zamknięta wyłącza silnik i daje zgodę optyce na start płyty , tak w naprostszy sposób to wygląda. Ważne że sobie poradziłeś i działa , służę zawsze pomocą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nagrywarką LG GSA-4163B, która nieprawidłowo wysuwa tackę, czasami z obracającą się płytą, oraz ma trudności z inicjowaniem odczytu płyt. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być zanieczyszczenia mechanizmu, uszkodzony pasek napędu lub mikrowłączniki. Po wymianie paska i kółka na silniczku, problem z otwieraniem tacki został częściowo rozwiązany, jednak nagrywarka nadal miała trudności z odczytem płyt. Użytkownik zastosował WD-40 do smarowania mikrostyków, co poprawiło działanie, ale nie jest to zalecane dla tego typu urządzeń. Ostatecznie, po kilku próbach, nagrywarka zaczęła działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA