logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FWM352 - Brak reakcji na zwieranie niektórych przycisków.

piotrku 03 Paź 2012 00:46 1692 6
REKLAMA
  • #1 11371775
    piotrku
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Plastikowe coś grające firmowane przez PHILIPS, o symbolu FWM352, posiada sterowanie zrealizowane w sposób przedstawiony na schemacie poniżej (prawa strona):

FWM352 - Brak reakcji na zwieranie niektórych przycisków.

Jak rozumiem fakt wciśnięcia przycisku procek stwierdza na podstawie wartości napięcia pojawiającego się na linii.

W posiadanym przeze mnie egzemplarzu układ nie reaguje na zwieranie dwóch przycisków ze środka łańcucha STAND BY i DISC. Zwierałem kawałkiem przewodu.
    Pozostałe przyciski zwierane w ten sposób reagują poprawnie. Zwierałem na obu końcach ścieżki dla wykluczenia ewentualnych przerw druku. Cały czas brak reakcji na te dwa przyciski. O czym może to świadczyć poza nieprawidlowym funkcjonowaniem procka?

Dodano po 11 [minuty]:

No tak, oczywiście swiadczy to o nieprawidłowo funkcjonującym podajniku CD.

Dodano po 3 [minuty]:

A może ktoś podpowie jak zdemontować płytkę główną tego modelu - tę z przyciskami sterowania? Po usunięciu wszystkich wkrętów nadal coś ją blokuje w środkowej części...

Dodano po 29 [minuty]:

Problem demontażu płytki sterowania równiez już nieaktualny.

Przyczyną wszelkich nieszczęść tego sprzętu jest mechanika CD.

Konia z rzędem temu, kto podpowie jak ją prawidłowo poskładać / sprawdzić czy prawidłowo funkcjonuje...?
  • REKLAMA
  • #2 11372075
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    Podstawił bym kondensatorki odsprzęgające . (148-151)
    I sprawdził napięcie zasilania - te które trafia na R20 i R23. (strzelam że to samo napięcie które zasila CPU).
    Przyciskom bym się przyjrzał czy aby nie ma tam ... obiadu z zeszłego roku, tłuszcz będzie zmieniał rezystancję wystarczająco żeby ogłupić procesor, najlepiej całą okolicę przemyć izopropanolem.

Niestety więcej nie pomogę ale obstawiam na ten "syf" na płycie czołowej.

Moderowany przez dj-MatyAS:

piotrku napisał:
    Zwierałem kawałkiem przewodu.

Kolejny już raz Kolega nie czyta dokładnie i "porada" trafia przez to w sufit.
    Ostrzeżenie.
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• REKLAMA
  • #3 11372564
    piotrku
    Poziom 16  
    Dzięki za input, ale chyba nie przeczytałeś treści, a jedynie temat...
  • REKLAMA
  • #4 11372731
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1838
    Nieprzyciśnięty, ale brudny styk przedstawia sobą rezystancję (zamiast przerwy), rezystor z gałęzi przy klawiaturze sterującej "oklejony" zanieczyszczeniem też ma inną rezystancję, niż mieć powinien, zmienia się więc rezystancję całej gałęzi.
    Dlatego procesor po naciśnięciu niektórych przycisków otrzymuje napięcie spoza granicy tolerancji, określonej przez producenta.

Na schemacie zaznaczyłeś styk StandBy, a on ma działać nawet bez podłączonego mechanizmu CD, powinien wówczas zostać wyświetlony jakiś komunikat na wyświetlaczu, ale sprzęt ma się włączyć i wyłączyć.

Kolega @bestboy21 napisał o kondensatorach odsprzęgających; jeśli one również będą zabrudzone - efekt może być właśnie taki, jak opisujesz.

Piszę to nie z "czapy", nie konfabuluję, ale to opis z praktyki (Philips, Samsung).
    Wymiana mikroprzełączników i kąpiel panela w izopropanolu usuwa problem.

Moderowany przez dj-MatyAS:

Kolega również woli skupić się na tytule?
    Wyjaśnienie w ramce powyżej.
    Ostrzeżenie.

• REKLAMA
  • #5 11372874
    piotrku
    Poziom 16  
    pikarel napisał:

StandBy, a on ma działać nawet bez podłączonego mechanizmu CD, powinien wówczas zostać wyświetlony jakiś komunikat na wyświetlaczu, ale sprzęt ma się włączyć i wyłączyć.

W istocie, też chciałbym / spodziewałbym się że tak to działa. jednak w tym modelu Philipsa jest inaczej: kłopot z mechaniką CD blokuje funkcjonowanie przycisku STAND BY. Co zresztą do pewnego stopnia jest logiczne.

Dla ustalenia uwagi wszystkich zainteresowanych, którzy żyją problemem mojego Philipsa, ale z rozmaitych przyczyn nie poświęcaja mu aż tyle uwagi co ja.

Stan zastany:

Nie działa STAND BY i DISC; brak możliwości sterowania CD, sprzęt w środku nie ma grama kurzu.

Pogmeranie (nieinwazyjne) w mechanice CD bez żadnych dodatkowych akcji na plytkach.

Stan obecny:

Wszystkie przyciski, także STAND BY i DISC działają; po wybraniu CD mechanizm próbuje się wysuwać/wsuwać bez końca przez paręnaście sekund i motor staje.

Albo nie dzialaja ograniczniki albo napęd złożony jest jakoś nie tak.
    I właśnie kwestia jak to (mechanika CD) ma być poprawnie złożone spędza mi aktualnie sen z powiek.
    Any help?
  • #6 11372953
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11372997
    piotrku
    Poziom 16  
    Wielkie dzięki z podpowiedź dj-MatyAS!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem Philips FWM352, który nie reaguje na zwieranie przycisków STAND BY i DISC, mimo że inne przyciski działają poprawnie. Po sprawdzeniu ścieżek i styków, sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak zanieczyszczenie styków, uszkodzenie kondensatorów odsprzęgających oraz problemy z mechaniką CD, które mogą blokować funkcjonowanie przycisku STAND BY. Użytkownik zauważa, że mechanizm CD może być źródłem problemów, a także poszukuje wskazówek dotyczących demontażu płytki głównej. W odpowiedziach podkreślono znaczenie czystości styków oraz prawidłowego złożenia mechaniki CD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA